سمیه مردانه: برای قضاوت عملکرد دولت عجله نکنیم | جبلعاملی: نباید سناریوهای بدبینانه بچینیم
اقتصاد > اقتصاد کلان – زوج اقتصاددان در کافه خبر گفتند: «باید عادلانه قضاوت کنیم و اجازه بدهیم سیاست های اقتصادی که در دولت آقای روحانی شروع شده به نتیجه برسد.»
خاطره وطنخواه: هر دو اقتصاددان و هر دو جوان؛علاقه مند به رسانه و مطبوعات.پویا جبل عاملی و سمیه مردانه هر دو دارای دکترای اقتصاد از لستر بریتانیا هستند.خانم دکتر مردانه در حال حاضر در دانشگاه امیرکبیر اقتصاد تدریس می کند و همسرش پویا جبل عاملی است. آثارشان را می توانید در نشریه های معتبر اقتصادی فارسی و انگلیسی به راحتی پیدا کنید.اصلا ملاک ما برای دعوت از سمیه مردانه و پویا جبل عاملی دقیقا همین ویژگی ها بود.اینکه این زوج اقتصاددان فعال و پر انرژی از چه زاویه ای به اقتصاد ایران نگاه می کنند و مسایل روز را چگونه تحلیل می کنند.شاید پیگیری دیدگاه هایشان در مقالات و نوشته هایشان کنجکاوی ژورنالیستی را پاسخ می داد،اما اینکه هر دو را کنار هم بنشانید و سئوالات واحد بپرسید،حتما جذابیت گفت وگو را دو چندان می کند و مهمتر آنکه توصیههای این زوج اقتصاددان می تواند راهنمایی برای تصمیم گیران اقتصاد کشورهم باشد.چه آنکه بیش از نیمی از جمعیت ایران جوان و تحصیل کرده اند و بخش بزرگی از این جمعیت همچون این زوج اقتصاددان نقشه های بزرگ برای توسعه ایران دارند.گفت وگو با سمیه مردانه و پویا چبل عاملی درباره کارنامه اقتصادی دولت یازدهم که در کافه خبر انجام شد،را بخوانید:
سه سال و نیم از دولت یازدهم گذشته،جمع بندی که در حال انجام است، نشان می دهد مسایل اقتصادی هنوز بخش قابل توجهی از مطالبات مردم است.برآورد شما از عملکرد دولت یازدهم در حوزه اقتصاد چیست و آیا دولت توانسته بخشی از مشکلات اقتصادی گذشته را حل کند؟
مردانه: اگر بخواهیم یک تحلیل درست ارایه کنیم،اول باید ببینیم کجا بودیم.یعنی نقطه شروع دولت یازدهم کجا قرار داشت. اقتصادی که دولت یازدهم تحویل گرفت،اقتصادی بی ثبات بود.بازارهای مالی اش به شدت نوسان داشتند.تورم به شدت بالا بود.رکود تورمی داشتیم و تولید بسیار پایین بود.اقتصاد در سراشیبی بود. فرض کنید آقای روحانی نبود و همان سیاست های قبلی ادامه داشت؛امروز به کجا می رسیدیم؟ بیکاری،تورم و تولید کجا بودند؟ وقتی از این جنبه به موضوع نگاه کنیم،ارزش آنچه امروز داریم را بهتر می فهمیم تا اینکه بخواهیم انتقاد خیلی مستقیم به عملکرد اقتصادی دولت یازدهم داشته باشیم و بگوییم چرا آنچه ما می خواستیم اتفاق نیفتاد. بنابراین باید عادلانه به قضیه نگاه کرد. تیم آقای روحانی در رسیدن به برجام موفق عمل کرد.شاید خیلی ها بگویند چرا برجام به نتایج اقتصادی مورد انتظار نرسید و چرا وعده ها به ثمر ننشست؟ پاسخ روشن است؛ هنوز زمان زیادی از توافق برجام نگذشته است.باید از تاریخ اجرایی شدن توافق برجام قضاوت و داوری کرد.آنچه ما درسه سال و نیم در اقتصاد ایران دیدیم، ثبات نسبی بوده است.سفته بازی ها از بازارهای مالی رخ بربسته و دیگر شاهد این نیستیم که بازارهای مالی دچار نوسان باشند.صبح ارز یک قیمت باشد و بعدازظهر قیمتی دیگر.یا در بازار طلا همینطور.هیچ کس دیگر مثل گذشته سودای این را ندارد که در بازار طلا یا ارز به سود برسد . اینها همه نشانه های خوبی برای ثبات اقتصادی است.تورم تا حدود خوبی کنترل شده،به طوری که تورم نقطه به نقطه به ۷ و نیم درصد رسیده است. این اتفاقات نتیجه ۳ سال و نیم فعالیتی است که دولت یازدهم با همه محدودیت هایی که داشته- چه به لحاظ سیاسی و چه اقتصادی – به آن دست پیدا کرده است.یعنی مهمترین گ