بهروز هادیزنوز در گفتوگو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره دلایل ایجاد رکود در کشور اظهار داشت: در کشور ما بنگاههای تولیدی و صنعتی مجوزشان آزادانه داده میشود و هیچگونه ممنوعیت و محدودیتی در این زمینه وجود ندارد.
وی با بیان اینکه این کار با این استناد انجام میشود که به رقابت اعتقاد داریم، افزود: به نظر میرسد اعطای مجوز بدون توجه به مقیاس تولید، اندازه بازار، نوع تکنولوژی، مکان کارخانه و توجیه فنی و اقتصادی آن، به شدت موجب اتلاف منافع در کشور شده است.
این اقتصاددان تصریح کرد: به نظر من، دلیل این موضوع این بوده که صاحبان و کارفرمایان بخش خصوصی اعم از بنگاههای کوچک و بزرگ همواره در ۳۰، ۴۰ سال دنبال افزونهخواهی و رانتجویی بودهاند. برای مثال، از رانت تسهیلات ارزانقیمت برای صنایع اشتغالزا استفاده شده است.
هادیزنوز عنوان کرد: همچنین از نرخ ارز ارزان و معافیتهای مالیاتی استفاده شده است.
وی ادامه داد: به عبارتی، یک قطعه زمین خریدهاند، سوله زدند و پولها را بردند و خرج کردند، یا در همان رشته ماشینآلات وارد کردند. نتیجه این کار، وجود تعداد عظیمی از واحدهای تولیدی کوچک، متوسط و بزرگ در هر رشته فعالیت صنعتی است.
این اقتصاددان متذکر شد: ظرفیت تولیدی که اینها به وجود آوردند، مازاد بر نیاز بازار داخلی است. ما بازار داخلی را اشباع کردهایم. برای همین، خیلی از بنگاههای تولیدی زیر ظرفیت کار میکنند.
هادیزنوز اظهار داشت: تعداد کارخانههایی که ما در حوزه خودروسازی، فولاد، رب گوجهفرنگی، ماکارانی، موتورسیکلت داریم، زیاد است. باور میکنید تعداد کارخانههای موتورسیکلت در ایران از چین بیشتر است؟ اینها باعث شده که اضافه ظرفیتی در همه بخشها به وجود آید. از آن طرف، بازار داخلی اشباع شده است.
وی خاطرنشان کرد: رکود در سالهای اخیر نیز روی این موضوع به شدت اثر گذاشته است.
منبع : http://www.khabaronline.ir/(X(1)S(vkctfnhhgduv1yzrolemytpc))/detail/617736