هوش مالی مفهومی ذهنی است که با استفاده از آن میتوان به موفقیتهای مالی دست پیدا کرد. تفاوت در میزان هوش مالی افراد به تنوع دیدگاه آنها نسبت به پول و تفاوت در رفتارهای مالیِ آنها بستگی دارد. متأسفانه با اینکه در مدارس توجه کمی به این بخش از ساختار ذهنی افراد شده، نکتهی امیدوارکننده این است که میتوان هوش مالی را تقویت کرد و از آن بهعنوان دارایی ارزشمندی برای رسیدن به ثروت و حفظ ثروت استفاده کرد.
هوش مالی
سعی کنید با دقت به این سؤال پاسخ دهید: به نظر شما داشتن یک ماشین فوقالعاده گرانقیمت، برای شما سرمایه است یا نوعی بدهی محسوب میشود؟
البته داشتن یک ماشین لوکس مطمئنا لذتبخش خواهد بود اما هنگام پاسخگویی به این سؤال به لذت آن فکر نکنید. افرادی که دارای هوش مالی بالایی هستند درجواب خواهند گفت که داشتن ماشین گرانقیمت، یک بدهی محسوب میشود چرا که علاوه بر خواب سرمایه، هزینههای زیادی برای نگهداری از آن باید پرداخت شود. اما کسی که هوش مالی کمتری دارد به ماشین خود به چشم یک سرمایه نگاه میکند و بالا رفتن قیمت آن را نیز بدون توجه به تورم یک نوع سود تلقی میکند. این تفاوت دیدگاه در زمینههای مالی ناشی از اختلاف میزان برخورداری از هوش مالی است.
هوش مالی ما، در واقع آن بخشی از هوش ماست که برای حل مسائل مالی مورد استفاده قرار میگیرد. با وجود هوش مالی میتوان از فرصتها، حتی آنهایی که دیگران قادر به دیدنشان نیستند، به بهترین شکل استفاده کرد.
هوش مالی، رفتار شما با پول است
آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که چرا برخی افراد بهراحتی پول در میآورند و در مقابل برخی دیگر بهرغم تلاشهای مستمر باز هم نمیتوانند بهراحتی پول در بیاورند؟ امیدوارم جواب شما وجود یا عدم وجود شانس نباشد.
از طرفی توانایی وارد کردن جریان پول به چرخهی زندگی و کنترل سرعت این جریان نیز به ذکاوتی بستگی دارد که با هوش عمومی افراد تفاوت دارد. ممکن است شما از آن دسته افرادی باشید که به راحتی کسب درآمد میکنید اما همیشه فاصلهی زیادی تا ثروتمند شدن دارید. مجموعهی رفتارهایی که با پول دارید، نشاندهندهی میزان برخورداری شما از هوش مالی است.
رابرت کیوساکی یکی از نویسندگان مطرح در این زمینه، در یکی از کتابهایش پول را اینگونه توصیف میکند : «پول مانند سگ دستآموز شماست؛ اگر بتوانید رفتار صحیحی با او داشته باشید، هر زمان که برایش تکه چوبی بیندازید خیلی سریع میرود و آن را برایتان میآورد، پول هم دقیقا همین کار را میکند.»
کسب درآمد بیشتر
بارها دیدهایم افرادی را که از نظر تحصیلی جزءِ نفرات ممتاز نبودهاند اما به کمک برخورداری از هوش مالی بالا توانستهاند درآمد ماهیانهی بالایی داشته باشند. تمامی افراد فارغ از مدرک تحصیلیشان میتوانند از این هوش برخوردار باشند یا آن را تقویت کنند.
هوش مالی شامل اطلاعات و تجاربی است که در وارد کردن جریان پول به چرخهی زندگیتان، ریسکهای عاقلانه، برنامهریزیهای بلندمدت برای سرمایهگذاری، تصمیمگیری هدفمند و افزایش درآمد به شما کمک میکند. اگر هوش مالی خود را تقویت کنید و تصمیمات درستی اتخاذ کنید، موفقیتتان تضمین شده است.
محافظت از ثروت و حفظ آن
درآمد ما همیشه برای مخارج ما هزینه میشود اما اینکه چطور و چه موقع خرج میشود اهمیت بسیار زیادی دارد. افرادی که از هوش مالی مناسبی برخوردار نیستند، حتی اگر ثروتمند هم باشند در حفظ سرمایهی خود ضعیف عمل میکنند و در نهایت مجبور میشوند پول خود را درحسابهای بانکی قرار داده و به سودی ناچیز بسنده کنند یا اینکه با اتخاذ تصمیماتی اشتباه بخشی از سرمایه یا تمامیِ آن را از دست بدهند. در مقابل کسی که دارای هوش مالی بالایی است به سودهای ناچیز بانکی رضایت نخواهد داد و بهگونهای سرمایهگذاری میکند تا علاوه بر تأمین امنیت سرمایهاش، سود خوبی بهدست آورد.
چطور هوش مالی خود را تقویت کنیم؟
بدون اغراق هوش مالی را میتوان به عضلات بدن تشبیه کرد. شما می توانید هوش مالیتان را مانند عضلات بدن تقویت کنید. تقویت هوش مالی تنها از طریق آموزش و تمرین صورت میگیرد. شما باید روش های مختلف در این زمینه و اصول آن را فرا بگیرید و مطابق با این آموزهها رفتار خود را با پول تغییر بدهید.
توجه به افراد موفق
یکی از کارهایی که شما میتوانید برای افزایش هوش مالی خود انجام بدهید این است که از عملکرد و رفتار افراد ثروتمند و موفق الگوبرداری کنید. داستان زندگی افراد موفق و میلیاردرهای خودساخته را مطالعه کنید و از شکستهای آنها درس بگیرید و اشتباهات آنها را تکرار نکنید. فقط بهدنبال این نباشید که مواردی مشابه خود را در بین آنها هدف قرار دهید، با دیدگاهها و رویکردهای متفاوت افراد موفق آشنا شوید تا در مواجهه با شرایط متفاوت بهدرستی عمل کنید.
کاهش بدهیها
همانند افراد با هوش مالی بالا، همواره تلاش کنید که بدهیهای خود را کاهش دهید. اگر زمانی مجبور شدید زیر بار بدهی بروید بهگونهای برنامهریزی کنید که با سودی که از سرمایهگذاریهای هوشمندانهی خود بهدست میآورید این بدهیها را تسویه کنید. بدهی بار سنگینی بر روی دوش شماست؛ به همین دلیل قبل از تصمیمگیری برای هر خریدی سعی کنید که مناسبترین قیمت و شرایط پرداخت را در نظر بگیرید.
تعیین اهداف
اهداف مالی ارتباط مستقیمی با طرحهای اجرایی شما در زمینههای مالی دارند. اهداف مالی خود را به دو دستهی کوتاهمدت و بلندمدت تقسیم کنید. تعیین این اهداف به شما کمک میکند که از مسیر مطلوب منحرف نشوید و در طول هر ماه و حتی در طول هر روز و هر ساعت بر روی دستیابی به این اهداف تمرکز کنید.
این نکته را در نظر داشته باشید که تنها هدفگذاری منجربه موفقیت شما نمیشود و شما باید برای رسیدن به اهداف خود تلاش کنید، دربرابر شکستها و مشکلات مقاومت کنید تا موفقیت حاصل شود. علاوهبر تعیین هدف، برای مسائل مالی خود طرح عملیاتی جامعی داشته باشید.
پسانداز برای سرمایهگذاری در آینده
بهطور مرتب بخشی از درآمد خود را پسانداز کنید. چیزی که شما را از افرادی با هوش مالی پایین متمایز میکند، هدف شما از پسانداز کردن است. شما صرفا نباید به این دلیل پسانداز کنید که در آینده اندوختهای برای پیشآمدها یا فرصتهای احتمالی داشته باشید، بلکه این کار را با این امید انجام بدهید که در آینده آن را به جریان بیندازید و بهوسیلهی آن سرمایهگذاریهای مناسبی انجام دهید.
داشتن استراتژی خرج کردن
دربارهی هر مبلغی که قرار است خرج کنید با دقت و تأمل رفتار کنید. چراکه هر خریدی هرچند کوچک میتواند پیامدهایی داشته باشد، از طرفی با خرج کردن پولتان بهصورت غیر ضروری ممکن است در آینده فرصتهای سرمایهگذاری را از دست بدهید. سعی کنید با تمرکز و فکر کردن، پیامدهای احتمالی خرج کردن پولتان را پیشبینی کنید و سپس برای خرج کردن یا نکردنِ پولِ خود، تصمیم بگیرید. اصول پول خرج کردن را یاد بگیرید و نیازهای خود را دائما اولویتبندی کنید.
عطش یادگیری
کسی که دارای هوش مالی بالاست و ثروت زیادی دارد با کسب اطلاعات و یادگیری در مورد یک کسبوکار جدید روحش تازه میشود، چراکه حس میکند دریچه ای جدید برای موفقیت بهسوی او باز شده است. همیشه بهدنبال یادگیری در زمینههای مختلف باشید و هیچگاه حس نکنید که همه چیز را میدانید.
روابط اجتماعی
شاید هدف نهایی در این راستا همان ثروتمند شدن باشد، اما مسیرهای رسیدن به این هدف بسیار متنوع است. سعی کنید با افرادی ارتباط برقرار کنید که آنها نیز مسیر موفقیت مالی را طی کردهاند و تلاش کنید با ایجاد ارتباطی مؤثر با آنها، بر آگاهی و اطلاعات مالی خود بیفزایید.
منبع : http://chetor.com/73043