همهی انسانها اعم از زن و مرد، بزرگسال و خردسال، پیر و جوان دارای حقوق و تکالیفی هستند که به آنها اجازه میدهد در جامعه در کنار هم زندگی کنند. اصولا تعیین این حقوق و تکالیف، امری قانونی بوده و توسط قانونگذار در قالب قوانین مختلف وضع شده است. اگرچه عرف هر جامعه نیز میتواند در تعیین حقوق و تکالیف اشخاص نقش داشته باشد. یکی از این قوانین که بهطور مبسوط به تعیین و بررسی حقوق انسانها و احکام و قواعد ویژه آنها پرداخته است، قانون مدنی است و حقوقی که از این قانون نشأت میگیرد تحت عنوان حقوق مدنی نام برده میشود. به نظر میرسد، حقوق مدنی مجموعه قواعد و مقرراتی هستند که در تعیین حقوق و تکالیف انسانها از دل یک جامعه متناسب با فرهنگ و عرف آن جامعه بیرون آمده است. این نوشته را بخوانید تا ببینید که حقوق مدنی چیست و شامل چه مواردی میشود.
در توضیح انواع حقوق مدنی میتوان موارد زیر را بررسی نمود:
۱. حقوق اشخاص
هر شخصی به عنوان یک موجود که در عالم طبیعت میتواند وجود داشته باشد، دارای حقوق و تکالیفی است. عمدتا اشخاص یا در قالب اشخاص حقیقی یعنی انسانها یا در قالب اشخاص حقوقی همانند شرکتها و مؤسسات، انجمنها و … هستند. کلیهی این اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی میتوانند در عالم واقع حقوق و تکالیفی داشته باشند. بهعنوان مثال آنچه تحت عنوان حقوق اشخاص در خصوص انسانها صدق میکند، مباحثی از قبیل اهلیت برای دارا شدن حق و تکلیف و اهلیت برای اجرای حق و تکلیف، مسائلی همانند صغیر بودن، جنون، عدم رشد، ورشکستگی و مباحثی از این قبیل هستند که تعیینکنندهی حقوق اشخاص است.
۲. حقوق اموال
این حقوق شامل هر آن چیزی است که میتواند با انواع اموال مرتبط باشد. بهعنوان مثال، طبق یک تقسیمبندی مرسوم، مال میتواند قابل جابهجایی (منقول) و غیرقابلجابهجایی (غیرمنقول) باشد. هرکدام از این اموال قواعد و احکام خاص خود را از حیث مسئلهی توقیف مال طبق حکم دادگاه و مسئلهی صلاحیت دادگاه از حیث اقامه عوا دارند. بهعنوان مثال مال اگر منقول باشد و طبق حکم دادگاه در راستای پرداخت مطالبات طلبکاران توقیف شود، توقیف مال بهصورت فیزیکی است یعنی خود مال توقیف شده و هرگونه دخل و تصرف در آن ممنوع است. اما اگر مال غیرمنقول باشد، توقیف توسط دادگاه سندی خواهد بود. یعنی سند مال تحت توقیف دادگاه قرار میگیرد و خود مال برای شخص قابلیت استفاده خواهد داشت. نظیر حالتی که سند خانه نزد بانک یا کلانتری بهعنوان وثیقه میماند که به نوعی توقیف سند آن خانه است.
۳. حق قراردادها و تعهدات
یکی از مهمترین و کاربردیترین حقوقی که در یک جامعه اشخاص بدان نیاز دارند و هم برای خودشان و هم برای جامعه ضروری است، حقوق مرتبط با قراردادها، تعهدات و مسئولیتهایی است که بهدنبال آن برای طرفین یک قرارداد و اشخاص ثالث بهوجود میآید. مباحثی ازجمله تعریف و تعیین احکام و شرایط انعقاد یک معامله، انواع معاملات، مسئولیت و تعهداتی که برای طرفین یک قرارداد در راستای قراردادی که بسته شده و اجرای آن، ایجاد میشود، نحوهی اجرای یک قرارداد، شروطی که طرفین ضمن یک قرارداد میگذارند و در آخر نحوهی و طرق از بین رفتن تعهدات و مسئولیتهای ایجاد شده در یک قرارداد همگی تحت عنوان حقوق و تعهدات قراردادی بحث شده که از مهمترین مباحث حقوق مدنی است.
۴. حقوق مسئولیت مدنی
گاهی مواقع مسئولیتهایی که برای اشخاص ایجاد میشود ممکن است از قرارداد ناشی نشده باشد. مثلا، مسئولیتی که در اثر تصادف رانندگی و وارد کردن خسارت به ماشین دیگری، برای یک راننده ایجاد میشود. در اینجا قراردادی میان دو راننده وجود ندارد و مسئولیت به پرداخت جبران خسارت وارد شده ناشی از قرارداد نیست. نوعی الزام و تعهد خارج از قرارداد است که گاهی اوقات تحت عنوان مسئولیت مدنی نیز از آن یاد میشود.
۵. حقوق خانواده
ازجمله مهمترین حقوق مدنی که اشخاص یک جامعه به آن نیاز دارند، حقوق خانواده است. مباحثی ازجمله نکاح، طلاق، مسئلهی پرداخت مهریه، پرداخت نفقه، تمکین، نحوهی تعیین مهریه، طرق از بین رفتن زوجیت و مسائلی از این قبیل در زمره حقوق خانواده بررسی میشود که از مهمترین حقوق مدنی اشخاص در جامعه است.
۶. ارث و وصیت
یکی دیگر از مسائلی که در حقوق مدنی جای بحث و بررسی دارد، بحث ارث و وصیت و احکام و قواعد حاکم بر آنهاست. طرق و نحوهی تعیین ارث و انواع وصیت در این شاخه مورد بررسی قرار میگیرند.
جدای از این ۶ مورد اشاره شده به عنوان مباحث حقوق مدنی، مسائل دیگری از قبیل چگونگی برخورد با حقوق خارجیان از حیث داشتن اموال، چگونگی برخورد با حقوق خارجیان از حیث مسائل مربوط به نکاح، طلاق، ارث و وصیتشان، مباحث مربوط به دلایل لازم برای اثبات یک دعوا همانند شهادت دادن یا قسم خوردن نیز در حقوق مدنی مورد بحث قرار میگیرد. لکن بررسی و توضیح نفصیلی کلیهی حقوق ذکر شده مستلزم نوشتن یادداشتی جداگانه است و در این نوشتار صرفا به بیان و توضیح حقوق مدنی پرداخته شد. یعنی کلیهی حقوق مورد بحث که در یک جامعه اشخاص به آنها نیازمندند.
تهیه شده در: chetor.com