ارزش ویژه به وضعیتی گفته میشود که در آن دارایی ها از بدهی ها سبقت میگیرند. ارزش ویـژه مفهومی کاربردی برای اشخاص و شرکت هاست و بهعنوان یک معیار کلیدی از ارزش هر کسبوکاری به حساب میآید. وقتی ارزش ویژه با افزایش همراه باشد این اتفاق نشاندهنده وضعیت خوب سلامت مالی است. برعکس، ارزش ویژه ممکن است درنتیجه زیانهای عملیاتی سالیانه یا کاهش قابلتوجه در ارزش دارایی ها نسبت به بدهی ها کاهش یابد. در ادبیات تجارت، ارزش ویـژه بهعنوان ارزش دفتری دارایی یا حقوق صاحبان سهام نیز شناخته میشود.
فرض کنید یک زوج جوان صاحب این دارایی ها هستند: خانهای به ارزش ۲۲۵ میلیون تومان، پس انداز و سرمایه گذاری به ارزش ۱۰ میلیون تومان و ماشین و دارایی های دیگری به ارزش ۲۵ میلیون تومان.
بدهی های این زوج نیز شامل یک وام ۹۰ میلیونی مسکن و یک وام ۲۰ میلیونی خودروست.
ارزش ویـژه این زوج ۱۵۰ میلیون تومان خواهد بود ([۲۰+۹۰]-[۲۵+۱۰+۲۲۵])
فرض کنید ۵ سال بعد، موقعیت مالی این زوج به این صورت باشد: ارزش خانه مسکونی ۲۷۵ میلیون تومان، پس انداز و سرمایه گذاری ۵۰ میلیون تومان و ماشین و سایر دارایی ها ۱۵ میلیون تومان؛ وام مسکن ۸۰ میلیون تومان، وام خودرو پرداخت شده است و سایر بدهی ها ۳۰ میلیون تومان. ارزش ویژه حالا ۲۳۰ میلیون تومان خواهد بود.
به دیگر بیان، ارزش خالص این زوج ۸۰ میلیون تومان طی پنج سال افزایش یافته است که برخلاف کاهش ارزش خودرو و افزایش مجموع بدهی ها است، زیرا این تغییرات با افزایش ارزش خانه مسکونی همراه بوده که منجر به افزایش چشمگیر ارزش ویژه آنها شده است.
توضیحات مدیر مالی در مورد ارزش ویژه
افرادی که ارزش ویـژه قابلتوجهی دارند اغلب بهعنوان افراد ثروتمند شناخته میشوند و شرکتی که بهطور مداوم در حال سوددهی است ارزش ویـژه رو به رشدی خواهد داشت. توجه داشته باشید زمانی که این درآمدها بهطور کامل به سهامداران توزیع شود ارزش ویژه شرکت کاهش مییابد. معمولاً برای شرکت های سهامی، ارزش خالص رو به رشد در طول زمان با افزایش در ارزش سهام پاسخ داده میشود.
معادل انگلیسی ارزش ویژه عبارت است از:
Net Worth
تهیهشده در: مدیر مالی