فاینانس در لغت به معنی تامین مالی می باشد و در بحث سرمایه گذاری به تامین مالی از طریق استفاده از منابع داخلی و یا دریافت و استفاده از وام ارزی اطلاق می گردد.
در برخی مواقع ممکن است فروشنده تمایلی نداشته باشد تا وجوه کالا را به شکل اعتبار اسنادی مدت دار دریافت کند و از سوی دیگر خریدار به دلیل کمبود نقدینگی نتواند پرداخت نقدی برای اعتبار اسنادی داشته باشد. در این زمان خریدار با مراجعه به یک بانک یا موسسه مالی درخواست می کند تا وجوه اعتبار اسنادی به شکل نقدی به فروشنده مقابل پرداخت شود و در یک مدت زمان مشخص اصل و سود مبلغ را از خریدار دریافت کند. این نوع پرداخت را فاینانس مالی می گویند که نام موسسات مالی نیز فاینانسر گفته می شود.
بنابراین این خدمات با استفاده از تسهیلات اعتباری خارجی در طول مدت زمان مشخصی انجام می گردد که به مجموعه این موارد فاینانس می گویند. از جمله فعالیت های قابل قبول در زمینه فاینانس باید به موارد زیر اشاره کرد:
- خرید تکنولوژی، و تجهیزات سرمایه ای، و خدمات فنی مهندسی
- اشخاص حقوقی
- اجرای پروژه های جدید زیربنایی، تولیدی، و طرح های توسعه ای
- استفاده کنندگان مجاز
در فاینانس میزان تسهیلات ۸۵ درصد مبلغ قرارداد تجاری و هزینه های بیمه صادراتی را دربرمی گیرد که مبلغ قابل توجهی در نتیجه بدست خواهد آمد. روش پرداخت تسهیلات ۸۵ درصدی به شکل متداول از نوع اعتبار اسنادی است. به شکلی که ۱۵ درصد مبلغ اعتبار اسنادی پیش پرداخت یا میان پرداخت محسوب شده اما ۸۵ درصد باقی مبلغ اعتبار اسنادی از محل تسهیلات فاینانس برداشته خواهد شد.
مدت دوره استفاده از تسهیلات فاینانس معمولاً بین ۱ تا ۳ سال و مدت دوره بازپرداخت بین ۵ تا ۱۵ سال در مورد طرحهای مختلف متغیر است.
نرخ سود تسهیلات و هزینه های فاینانس
سود تسهیلات بر اساس نرخ شناور لایبور (LIBOR/EURIBOR) یا نرخ ثابت (CIRR) شش ماهه به اضافه حاشیه سود (Margin) معمولاً ۰٫۵ درصد نسبت به مبلغ استفاده شده از تسهیلات محاسبه می شود.
دریافت کننده تسهیلات می باید سایر هزینه ها از جمله: هزینه مدیریت در حدود ۰٫۲ درصد نسبت به مبلغ تسهیلات، هزینه تعهد در حدود ۰٫۲ نسبت به مبلغ استفاده نشده از تسهیلات را نیز بپردازد.
اگر بخواهیم اشاره ای به وثیقه های اعتباری داشته باشیم باید به لیست زیر اشاره کرد:
– اموال غیر منقول – سفته و برات – برگ سپرده – اوراق سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس – اوراق بهادار – سایر موارد با توجه به تشخیص مراجع اعتباری بانک
منبع : http://www.asianews.ir/notes