هرساله به تعداد زنانی که اینترنت بخش مهمی از برنامه روزانه و زندگی آنها شده افزوده میشود. این زنان هر روز را با چرخیدن در صفحات و شبکههای مجازی میگذرانند و نگاه آنها به تکنولوژی مانند اینترنت، نگاهی علمی و کاربری نیست. اینترنت برای آنها به منزله سرگرمی ارزانقیمتی است که میتوانند به وسیله آن دمی از روز را بیاسایند و از سختی و فشار فعالیتهای روزانه در محیط کار یا خانه فرار کنند. بنابراین با یک برنامهریزی درست و فرهنگسازی میتوان استفاده آنها از اینترنت را هدفمندسازی و به حرکت آنها در فضای مجازی جهتدهی کرد.
چند سالی است استفاده از شبکه جهانی اینترنت در جامعه ما افزایش یافته است. تعداد کاربران اینترنت ایران در سال ۹۵ حدود ۲۳/۵۳ درصد جمعیت کشور برابر با ۴۲ میلیون و ۵۴۴ هزار و ۷۵۳ نفر بوده است. این میزان نسبت به سال ۹۴ رشد ۵/۱۷ درصدی داشته است.
به گزارش شمانیوز: چند سالی است استفاده از شبکه جهانی اینترنت در جامعه ما افزایش یافته است. تعداد کاربران اینترنت ایران در سال ۹۵ حدود ۲۳/۵۳ درصد جمعیت کشور برابر با ۴۲ میلیون و ۵۴۴ هزار و ۷۵۳ نفر بوده است. این میزان نسبت به سال ۹۴ رشد ۵/۱۷ درصدی داشته است.
مقدار قابلتوجهی از این جمعیت را زنان و دختران تشکیل میدهند و در آخرین سرشماری در سال نود۴۱ درصد کاربران اینترنت را زنان تشکیل میدهند و دلیل فزونی تعداد آقایان بر خانمها آن است که مردان بیش از زنان شاغل هستند و دسترسی آنان به اینترنت در محیط کار آسانتر است؛ در غیر این صورت میزاناستفاده دختران، پسران دانشجو و جوان که بیشترین جمعیت کاربراناینترنتی را تشکیل میدهند، یکسان است. اینترنت برای زنان امروز جامعه فرصتی است که میتوانند فارغ از موانع و محدودیتهایی که قبلا در جامعه داشتهاند، به فعالیت بپردازند و با افراد دیگر تعامل داشته باشند.
مسائلی مانند بعضی محدودیتهای خانوادهها برای ارتباطات فرزندان دختر، دید عرفی جامعه بر فعالیت و ارتباطات دخترانجوان و اخلاقیات اکثر دختران کشورمان در جامعه، تاثیرگذاری زیادی بر روابطاجتماعی زنانجوان در دنیایحقیقی دارد که این محدودیتها و رعایت کردنها، فارغ از بحث خوب یا بد بودنشان، در محیط اینترنت کم رنگتر است و همین شاید یکی از دلایل روی آوردن زنان جوان به شبکههایاجتماعی باشد. در سالهای اخیر، کاربراناینترنت رویکرد ورغبت بیشتری به فعالیت در شبکههایاجتماعی داشتهاند که دلیل بالا، بدون در نظر گرفتن بحث جنسیتیاش، یکی از دلایل این فزونی است.
حال این مساله که چه سنخ و گروههایی از زنان جامعه در این شبکهها فعالیت میکنند سوال مطرح در این نوشته است . صدها شبکهاجتماعی با زبانهای متنوع برای کاربران کشورهای مختلف در اینترنت فعالیت میکنند. کاربردها و قابلیتهای شبکههایاجتماعی بسیار متنوع است و این سایت ها تمایل دارند حداکثر میزان نیاز آنلاین کاربران خود را برآورده کنند.
کاربران شبکههایاجتماعی می توانند در این سایتها صفحات و پروفایلهای شخصی برای خودشان ایجاد کنند، شبکهای مجازی از دوستانشان پدید آورند، آنها می توانند همانند فضایی که وبلاگها و میکروبلاگها در اختیارشان قرار میدهند یادداشتهای کوتاه و بلندشان را منتشر کنند، عکس، صدا و ویدئوهای شخصی شان را آپلود کنند، از آخرین اخبار و رویدادها در حوزههای مختلف آگاه شوند، در صفحات هواداری و اتاق های گفت وگوی متنوع عضو شوند و قابلیت های فراوان دیگری که ممکن است هر شبکه اجتماعی برای کاربرانش فراهم کند. اما استفادهی کاربران از این امکانات متفاوت است.
زنان و شبکه های اجتماعی
حضور زنان ایرانی در شبکههای اجتماعی را میتوان اینگونه بررسی کرد:
کاربران ماهر: این گروه از زنان جزو فعالترین و حرفهایترین کاربران شبکههای اجتماعی هستند که میانگین سنی آنها را میتوان ۲۷ سال تخمین زد. اکثریت آنها پیشینه ۱۰ساله فعالیت در فضای مجازی و اداره کردن وبلاگهای شخصی را دارند. ارتباط برقرار کردن با افراد جدید و نوع کار کردن با شبکهها برای آنها آسان است و در زمان کمی این موارد را میآموزند. این گروه از کاربران در هرجایی از جمله خانه و محل کار و حتی خیابان و سفر به شبکههای اجتماعی متصل میشوند. شاید بتوان گفت نوع فعالیت آنها گاها برای کاربران جدید و تازه فعال به عنوان الگو مطرح میشود.
کاربران فراغتی: گروه دیگری از کاربران شبکههای اجتماعی هستند که نسبتا استفاده کمتری از سایرین دارند. آنها اغلب از طرف دوستان، اعضای خانواده، همکاران و یا سایر آشنایان به شبکههای اجتماعی دعوت شدهاند. نوع فعالیت منفعلانهای در شبکهها دارند و تولید اطلاعات کمتری دارند و بیشتر خواننده و دریافتکننده اطلاعات هستند. ارتباط برقرار کردن با افراد و یادگیری چگونگی کار کردن و فعالیت در شبکهها برای آنها، با تاخیر و صرف زمان قابل توجهی است. اغلب تمایل دارند با دوستان و اعضای خانوادهشان در ارتباط باشند. گروه دیگر کسانی هستند که استفادهای تفننی از شبکههای اجتماعی دارند و میتوان آنها را «کاربران بهدنبال سرگرمی» نامید.
برای این گروه از کاربران، شبکههای اجتماعی تبدیل به بخشی از زندگی آنها شده است و هر روز به این سایتها مراجعه میکنند. سرگرمی و تعامل با دوستان دو انگیزه اصلی آنها برای مراجعه روزانه به شبکههای اجتماعی هستند. در تماس بودن با دوستان و خانواده دلیل اصلی آنها برای پیوستن به این شبکههاست. بخشی از این گروه از کاربران بهتدریج و با آشناشدن با فضای این سایتها، آنها را برای مقاصد کاری نیز بهکار میگیرند تا کمکم به گروه «کاربران ماهر» بپیوندند. گروه چهارم از تقسیمبندی پژوهش فوقالذکر که «کاربران تجاری» نامیده میشوند در بین کاربران زن ایرانی شبکههای اجتماعی کمتر دیده شدهاند.
تقسیمبندی اولیه کاربران زن در اینترنت
از منظر دیگر، در یک دید کلی و تقسیمبندی اولیه کاربران زن در اینترنت و به ویژه شبکههای اجتماعی را میتوان از نظر سنی، تحصیلاتی و شغلی تفکیک و تقسیمبندی کرد. فصل ومحور مشترک بین تمام این گروهها و تقسیم بندیها فرصت برابر و یکسان برای فعالیت در اینترنت است زیرا اینترنت یک بستر مجازی است که هیچ محدودیتی برای فعالیت در آن و شبکهها و سایتهایش وجود ندارد. استفاده از رایانه و اینترنت برای بیشتر زنان کاربر آن کمتر جنبه شغلی و کاری دارد و بسیاری از زنان از این موقعیت برای پر کردن اوقات فراغتشان استفاده میکنند و شبکههای اجتماعی نقش پررنگی در این زمینه دارند. زنان شاغل نیز وقتی که در شبکههای اجتماعی می گذرانند، برای کار و شغلشان نیست و زمانهای تفریح و استراحتشان در بین کار را اختصاص به فعالیت در شبکههای اجتماعی می دهند. در فرومهایی مانند نینیسایت، مامیسایت، نوعروس که نوعی از شبکههای اجتماعی تخصصی هستند، شاهد حضور فعال مادران و زنان خانهداری هستیم که برای امور منزل مانند خانهداری، همسرداری، اطلاعات بهداشتی و سلامت، آموزش ورزش های مناسب، آموزشهای مربوط به دوران بارداری و تربیت فرزند، مدیریت مصرف و مدیریت فکری و فرهنگی در خانواده، مشاوره در موضوعات مختلف خانوادگی، تربیت فرزند، سلامت و... همچنین اطلاعات دیگری نه از نظر نقش و وظیفه زنانه بلکه علایق خاص زنان که در حیطه هنر میگنجد؛ مانند آشپزی، هنرهای خانگی، خیاطی، بافتنی، پرورش گل و گیاه و در کنار هم جمع شدهاند و تجارب و فعالیتهای شخصیشان در این زمینهها را به اشتراک میگذارند.
بر اساس مشاهدات اکثر زنان حاضر در این فرومها دختران جوان و تازه ازدواج کرده یا مادران جوان هستند و در این شبکهها به دنبال اشتراکگذاری هنرها و فعالیتهای خود و افزایش اطلاعات خود در زمینههایی که ذکر شد هستند. این رویکرد و فعالیت گرچه حسنهایی مانند انتقال تجارب و بالا رفتن اطلاعات را دارد، اما مشکلاتی مانند چشموهم چشمی و حسادت که در فضای حقیقی نیز در بین بعضی از خانمها وجود دارد، به فضای مجازی هم منتقل کرده است. در شبکههای اجتماعی عمومی که کارکرد عام و غیرتخصصی دارند مانند فیسبوک، کلوب و گوگلپلاس شاهد حضور زنان بیشتری هستیم که در موضوعات مختلف و مورد علاقه خود به تبادل اطلاعات و افکار میپردازند.
زنانی که اینترنت جزو زندگی آنهاست
منبع : http://shomanews.com/fa/news/836634