بهعنوان فردی که بهدنبال رهن، اجاره یا خرید ملک است یا بهعنوان یک مشاور املاک موفق، باید تعدادی تواناییهای ضروری را در خود پرورش دهید. یکی از این تواناییها محاسبهی متراژ آپارتمان و ملک است.
برای این کار باید زمین هر ملکی را به بخشهایی منفک تقسیمبندی کنید و سپس آنها را بنا به واحدی که برای احتساب متراژ درنظر دارید، اندازه بگیرید و در نهایت مجموع را بهدست بیاورید. برای اطلاعات بیشتر از نحوهی محاسبهی متراژ آپارتمان با ما همراه باشید.
مراحل اندازهگیری و محاسبه متراژ آپارتمان
زمین ملک را به بخشهای قابلاندازهگیری تقسیم کنید. گاهیاوقات ممکن است با زمینی با شکل هندسی مشخص چون مربع یا مستطیل تر و تمیز روبهرو نباشید. برای همین کارتان کمی دشوار میشود. بعد از اینکه قسمتهای قابلاندازهگیری را تا حد امکان به شکلهای ساده مانند مربع، مستطیل، مثلث و… تقسیم کردید، میتوانید به کمک چند مرحله فرایند محاسبهی متراژ آپارتمان یا ملک را بهراحتی و بهسرعت انجام دهید.
۱. ملک یا آپارتمان را به اشکال ساده تقسیم کنید. در صورت امکان برای جلوگیری از اشتباه میتوانید با گچ خطوطی کمرنگ روی زمین بکشید.
۲. هر قسمت را با حروف مختلف نمادگذاری کنید تا بعدا دچار سردرگمی نشوید.
۳. اضلاع هر قسمت را جداگانه مطابق شکل و با استفاده از متر یا خطکش اندازهگیری کنید و اندازهها را یادداشت کنید.
۴. مساحت هر بخش را مطابق فرمولهای زیر محاسبه کنید و درنهایت تمام مساحتها از بخشهای جداگانه را با هم جمع بزنید.
a×a = مساحت مربعی با ضلع a
a×b = مساحت مستطیلی با طول a و عرض
۲ ÷ (a×b) = مساحت مثلثی با ارتفاع a و عرض b
۲ ÷ [b+c)×a)] = مساحت ذوزنقهای با ارتفاع a و قائدهی بزرگ b و قائدهی کوچک c
برای درک بهتر میتوانید در مثال زیر که محاسبه متراژ آپارتمان به دو صورت توضیح داده شده، دنبال کنید.
الف) برآورد مساحت از داخل ملک
به شکل سمت چپ نگاه کنید. برای اندازهگیری مساحت از داخل ملک، مراحلی را که گفته شد، دنبال کنید:
۱. ملک به سه شکل سادهتر (مربع، مستطیل و ذوزنقه) تقسیمبندی میشود.
۲. هر یک از قسمتها با حروف جداگانه مشخص میشوند. (مربع=A، مستطیل=B، ذوزنقه=C)
۳. اضلاع هر یک از شکلها اندازهگیری میشوند.
۴. مساحت هر بخش به صورت جداگانه محاسبه میشود و در نهایت متراژ آپارتمان مجموع مساحتهای بهدست آمده است:
۱۰۰=۱۰×۱۰=مساحت قسمت A (مربع)
۷۵=۱۵×۵=مساحت قسمت B (مستطیل)
۷۰=۲÷[۵×(۱۳+۱۵)]=مساحت قسمت C (ذوزنقه)
۲۴۵=۲۰+۷۵+۷۰=مساحت ملک
ب) برآورد تقریبی مساحت از بیرون ملک
به شکل سمت راست نگاه کنید. گزینهی دیگری که برای محاسبه متراژ ملک در اختیار شماست، سنجش مساحت بیرون از ملک است. یعنی میتوانید اندازهی خانه را از بیرون درنظر بگیرید. مثال قبل را میتوانید با بهکارگیری این روش دنبال کنید:
۱. کل ملک بهصورت یک شکل واحد درنظر گرفته میشود. در اطراف یا داخل ملک یا آپارتمان، فضاهای خالی یا تورفتگیهایی وجود دارند که میتوانند جای آسانسور، پارکینگ، آفتابگیر و یا جزئی از تورفتگیهای نقشهی ساختمان باشند. این فضاها را در این مرحله به صورت پرشده و جزئی از بنای اصلی درنظر میگیریم.
۲. مساحت شکل اصلی محاسبه میشود:
۳۰۰=۲۰×۱۵=مساحت کل
۳. اضلاع قسمتهای هاشورخورده که همان فضاهای خالی یا تورفتگیها هستند، در این مرحله اندازهگیری و مساحتشان بهصورت جداگانه محاسبه میشود.
۵۰=۱۰×۵=مساحت مستطیل
۵=۲÷(۲×۵)=مساحت مثلث
۴. مجموع مساحت قسمتهای هاشورخورده محاسبه میشود:
۵۵=۵+۵۰=مجموع مساحت قسمتهای هاشورخورده
۵. مساحت قسمتهای هاشورخورده از مساحت کل اولیه کم میشود:
۲۴۵=۳۰۰-۵۵=مساحت ملک
برآورد تقریبی مساحت اشکالی مانند دایره
حتما در هنگام خرید آپارتمان مسکونی یا تجاری به مواردی برخورد کردهاید که قسمتی از آنها بهخصوص تراس آنها به صورت دایره یا نیمدایره است (مطابق شکل سمت چپ) یا برخی مواقع، گوشههای آپارتمان در کنجها بهصورت بخشی از انحنای دایره است (مطابق شکل سمت راست). اگر زمینی که با آن طرف هستید، شکل نیمدایره دارد، باید مطابق زیر عمل کنید:
۱. قسمت قوس و کمان دایره را کنار بگذارید و به سراغ قسمت صاف نیمدایره که همان قطر محسوب میشود بروید؛ آن را اندازه بگیرید.
۲. سپس قطر را تقسیم بر ۲ کنید تا اندازهی شعاع بهدست بیاید.
۳. به کمک شعاع میتوانید با فرمول مساحت دایره، مساحت را حساب کنید. عدد حاصل را بر دو تقسیم کنید تا مساحت زمین که به شکل نیمدایره بود، بهسادگی بهدست بیاید.
(۳.۱۴×شعاع×شعاع)=مساحت دایره
۲÷(۳.۱۴×شعاع×شعاع)=مساحت نیمدایره
اگر میخواهید قسمتی را اندازه بگیرید که بخشی از یک دایره است اما دقیقا نصف آن نیست، تخمین بزنید که آن شکل حدودا چه کسری از دایره است. بهعنوان مثال شکل راست در تصویر بالا یکچهارم دایره را نشان میدهد. با احتساب شعاع دایره میتوانید مساحت دایره را بهدست آورید و سپس در کسری که تخمین زدهاید ضرب کنید.
راهی آسان برای محاسبهی متراژ آپارتمان
هنگام محاسبه مساحت میتوانید از موزاییک، کفپوش و سرامیک نیز بهعنوان راهنمایی در محاسبه کمک بگیرید. اندازهی این بخشها معمولا مشخص و استاندارد است؛ اگر آنها را بهعنوان واحد اندازهگیری خود درنظر بگیرید. میتوانید طول و عرض یا مساحت را بهسادگی حساب کنید.
(تعداد موزاییک/کفپوش)×(اندازهی ضلع موزاییک/کفپوش)=اندازه هر ضلع در احتساب متراژ آپارتمان
منبع : https://www.chetor.com/85029