یک کارشناس اقتصاد بین الملل گفت: بدون تردید نرخ ارز دستکاری میشود.
غلامحسین طاهری کارشناس اقتصادبین الملل در گفتگو با خبرنگار بورس،بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درخصوص نرخ ارز اظهار کرد: بدون تردید نرخ ارز دستکاری میشود، اکنون این مسئله مطرح است که دولت دچار کسری مزمن بودجه و بحران مالی بیسابقه شده است، بنایراین اقدام به دستکاری نرخ ارز و طلا بازی با آن و در عین حال بازی با قیمتهای کلیدی دیگر میکند.
وی ادامه داد:به نظرم افزایش قیمتهای کلیدی و چنین بازیهایی را نباید فقط از منظر مسئله بازی با عدد و رقم کسری مالی دولت بررسی کرد، بلکه باید به تبعات بدتر آن هم توجه داشت.
کارشناس اقتصاد بین الملل بیان کرد: مسئله اساسیتر این است که این جهتگیریها بر انسجام اجتماعی، احساس تعلق به کشور و امید به آینده اثرات نامطلوبی به جای میگذارد و ما انتظار داریم قوه مجریه ، مقننه و همه نهادهای نظارتی رویههای دورنگرانه و عاقبتاندیشی را جایگزین رویههای کوتهنگرانه کنونی خود کنند وگرنه باید هزینههای بسیار سنگینتری را در آینده بابت آن بپردازیم.
طاهری تصریح کرد: بهرهمندان از رانتها و غیرمولدها اکنون از افزایش نرخ ارز و طلا استقبال میکنند، افرادی که نیروی جریانساز برای افزایش گاه و بیگاه نرخ ارز هستند، رسانههایی دارند که در نقش تریبون آنها افزایش نرخ ارز را تبلیغ میکنند.از اینرو ثروت باد آوردهای نصیب غیرمولدها میشود.
کارشناس اقتصادبین الملل بیان کرد: بزرگترین توجیه دولت برای بازی با نرخ ارز این است که اگر نرخ ارز را بالا ببرد میتواند اوضاع و احوالش را از نظر مالی ساماندهی کند، ولی غافل از اینکه دولت به عنوان یک ابربنگاه که بزرگترین مصرف کننده و بزرگترین سرمایه گذاراست، بزرگترین زیان بیننده از بازی نرخ ارز هم هست.
طاهری افزود: اکنون ما با تحولات ساختاری بسیار خطرناکی روبه رو شدهایم که باید مورد توجه قرار گیرند. کشوری که در سالهای پایانی دهه ۱۳۷۰ دستیابی به درآمد ارزی سالانه ۱۵ میلیارد دلار را رویایی و آرمانی میپنداشت، اکنون با درآمد ارزی بالای ۵۰ میلیارد دلار قادر به مهار هیچ یک از بحرانهای کوچک و بزرگ موجود نیست.
وی اضافه کرد: این یک تحول ساختاری و کیفی است. در این تحول ضربههای بسیار سهمگینی به بنیه تولید ملی وارد شده و ولنگاریهای بیسابقهای در الگوی مصرف جامعه پدیدار شده است. اکنون حلقه تکمیلی خطرناک که میتواند نقش میخ روی تابوت را بازی کند این است که اهتمام اصلی بخشهای مهمی از تولیدکنندگان ما هم این است که از تولید به مثابه محملی برای بهرهگیری از توزیع رانت استفاده کنند و در چنین شرایطی ما باید ویژگیهای فوقالعاده این شرایط را درک کنیم و بایستههای آن را هم رعایت کنیم.
طاهری در پایان گفت: از موضع بقای نظام ملی باید این جهتگیریهای خطرناک که به مردم ، کیفیت زندگی آنها و همچنین بنیه تولید ملی پشت می کند کنار بگذاریم و در عوض به آنها توجه کنیم.بطوریکه فشارهای طاقتفرسای کنونی بر عامه مردم وتولید کنندگان را برداشته و فشارها را به رانت خوارها ،رباخوارها ، دلالها ، واردکنندهها و مونتاژ کارها معطوف کنیم. راه نجات ما از این مسیر میگذرد و دولت هم بهتر است به جای کارهای نمایشی رویههای خود را اصلاح کند.
منبع : https://www.yjc.ir/fa/news/6463971