مقایسه متولی وقف با وصی
- وصی از زمان فوت موصی مأمور انجام وصیت است ولی متولی وقف هم زمان حیات واقف و هم بعد از مرگ او بایستی وظایف خویش را انجام دهد.
- برخی از کارهایی که به وصی سپرده می شود پس از گذشت مدتی پایان می پذیرد ولی وظایف متولی وقف به صورت مستمر بوده و با بقاء عین موقوفه ادامه دارد.
- قبول وصی در وصیت شرط نیست یعنی اگر وصی پس از مرگ موصی به وصیت اطلاع یابد نمی تواند آن را رد کند ولی متولی وقف هر گاه بر تولیت اطلاع یابد حتی پس از مرگ واقف، می تواند آن را رد کند یا قبول نماید.
- گاهی وصی وظیفه مواظبت و سرپرستی از اشخاص را بر عهده دارد ولی متولی وقف تنها وظیفه اداره کردن اموال موقوفه را بر عهده دارد.
- هر گاه وصی برخلاف وصای یا موصی عمل کند ضامن بوده و منعزل می شود ولی اگر متولی تعدی و تفریط یا خیانت در موقوفه نماید ضامن بوده و ضم امین می گردد.
مقایسه متولی وقف با وکیل
- وکالت عقدی جایز است ولی وقف عقدی لازم است.
- موکل می تواند هر وقت بخواهد وکیل را عزل نماید ولی واقف حق عزل متولی را ندارد مگر اینکه حق عزل او را در ضمن عقد وقف برای خود یا دیگری شرط کرده باشد.
- وکیل با فوت و محجوریت موکل دیگر سمتی ندارد ولی جنون و محجوریت و فوت واقف با موقوف علیهم تأثیری در تولیت متولی ندارد.
- وکالت وکیل ممکن است جزئی و در مورد خاص باشد در حالی که تولیت ناظر به نگهداری و سرپرستی اموال موقوفه بوده و لازمه آن اداره کامل امور موقوفه خواهد بود.
منبع : http://hamilaw.ir