اگر شما هم جزو افرادی باشید که با املاک و مسکن زیاد سر و کار دارند، احتمالاً عبارت قدرالسهم زمین زیاد به گوشتان خورده است. این کلمه به ویژه برای ساکنان شهرهای بزرگ که بیشتر ساکن خانههای آپارتمانی هستند، کلمهای آشنا است. برای افرادی که قصد فروش آپارتمان خود را دارند، آگاهی از نحوهی قیمتگذاری آپارتمان اهمیت زیادی دارد. یکی از مسائلی که باید در هنگام قیمت گذاری یک واحد آپارتمانی در نظر گرفته شود، محاسبه قدرالسهم آپارتمان است.
به گزارش «تابناک» به دلیل آن که اطلاعات بسیار اندکی دربارهی قدرالسهم وجود دارد، بسیاری از افراد از این موضوع آگاهی چندانی نداشته و گاه دچار مشکل میشوند.
قدرالسهم آپارتمان چیست؟
منظور از قدرالسهم آپارتمان سهم هر واحد آپارتمانی از زمین اختصاص داده شده به کل مجتمع آپارتمانی است که اصطلاحاً به آن سهم اعیان از عرصه نیز گفته میشود. تعیین میزان قدرالسهم زمین بیشتر در زمانهایی مانند تقسیم ارث و میراث، خراب کردن مجتمعهای آپارتمانی قدیمی و نوسازی مجتمع جدید اهمیت پیدا میکند و دربارهی آن مطالعات و محاسبات کارشناسی صورت میگیرد. هر چقدر مساحت قدرالسهم ملک بیشتر باشد، ملک دارای ارزش بیشتری خواهد بود؛ بنابراین آن دسته از مجتمعهای آپارتمانی که در زمین وسیعتری بنا شده باشند، دارای قدرالسهم آپارتمان بیشتری بوده و از ارزش بیشتری برخوردار هستند.
برای مثال بعضی از مجتمعهای آپارتمانی ممکن است در زمینهای بزرگی به مساحت ۱۰۰۰ متر یا ۲۰۰۰ متر ساخته شوند؛ در اینگونه از مجتمعها واحدهای آپارتمانی علاوه بر ارزش ذاتی خود، دارای ارزش مازادی هستند که به دلیل قدرالسهم زمین به آنها تعلق میگیرد. در این صورت آن دسته از افرادی که قصد خرید چنین آپارتمانهایی را دارند، میتوانند بر روی متراژ زمین و بالا بودن میزان قدرالسهم آپارتمان به عنوان یک امتیاز حساب کنند؛ زیرا در حالت عادی چنین مسئلهای تأثیر زیادی بر روی قیمت ندارد در حالی که بعدها در مواقع مقتضی میتواند یک امتیاز با ارزش محسوب شود.
هرچقدر مساحت قدرالسهم ملک بیشتر باشد، ملک دارای ارزش بیشتری خواهد بود؛ بنابراین آن دسته از مجتمعهای آپارتمانی که در زمین وسیعتری بنا شده باشند، دارای قدرالسهم آپارتمان بیشتری بوده و از ارزش بیشتری برخوردار هستند.
چگونه باید قدرالسهم ملک را محاسبه کرد؟
در محاسبه قدرالسهم آپارتمان متراژ ساختمان و متراژ عرصه دو عدد اصلی هستند؛ برای مجتمعهایی که واحدهای آپارتمانی آن متراژی برابر با یکدیگر دارند، قدرالسهم زمین بر اساس تقسیم متراژ کل ساختمان بر تعداد واحدهای آپارتمانی محاسبه میشود که فرمول این محاسبه را میتوان به صورت زیر نیز نوشت:
قدرالسهم زمین = تعداد کل واحدهای آپارتمانی ÷ متراژ کل ساختمان
با توجه به این فرمول مشاهده میشود که در این حالت قدرالسهم زمین به میزان مساوی در بین کل واحدها تقسیم میگردد.
حالت دوم محاسبه قدرالسهم آپارتمان حالتی است که واحدهای آپارتمانی یک مجتمع دارای مساحتهای مساوی نباشند؛ در این صورت باید نسبت مساحت هر واحد در قدرالسهم آپارتمان لحاظ شود. برای این حالت نیز میتوان از فرمول زیر استفاده کرد:
قدرالسهم زمین = جمع مساحت کل واحدهای مسکونی ÷ (متراژ واحد آپارتمانی * متراژ کل ساختمان)
این فرمول حالت کلیتری از فرمول اول است و برای محاسبه قدرالسهم آپارتمان در تمام مجتمعها با هر متراژی صدق میکند. حال برای روشن شدن هرچه بیشتر این موضوع برای هر کدام از حالتهای ذکر شده مثالی را بررسی میکنیم؛ برای حالت اول فرض میکنیم ساختمانی با متراژ کل ۳۰۰ متر(مساحت اعیان) دارای ۶ واحد آپارتمانی است که هرکدام از آنها ۱۰۰ متر مساحت دارند. در این حالت قدرالسهم زمین بر اساس فرمول اول از تقسیم ۳۰۰ متر بر تعداد ۶ واحد به دست میآید:
۵۰ متر = ۶ واحد ÷ ۳۰۰ متر
مشاهده میشود که در این حالت قدرالسهم ملک ۵۰ متر به دست میآید. حال برای حالت دوم که متراژ واحدها با یکدیگر مساوی نباشد یک مثال را بررسی میکنیم؛ فرض کنید در یک مجتمع مسکونی با متراژ کل ۲۰۰۰ متر ۵ واحد ۱۰۰ متری و دو واحد ۲۵۰ متری وجود دارد؛ در این صورت با توجه به فرمول دوم برای میزان قدرالسهم زمین یکی از واحدهای ۲۵۰ متری خواهیم داشت:
۵۰۰ متر = (۲۵۰ * ۲) +(۱۰۰ * ۵) ÷ (۲۵۰ متر * ۲۰۰۰ متر)
همانطور که مشاهده میشود در این حالت مساحت قدرالسهم آپارتمان ۵۰۰ متر خواهد بود.
آیا فضاهایی مانند پارکینگ و انباری در محاسبه قدرالسهم تاثیر دارد؟
یکی از سؤالاتی که دربارهی قدرالسهم آپارتمان برای بسیاری از افراد مطرح است، تأثیر داشتن یا نداشتن مساحت فضاهایی مانند پارکینگ یا انباری در قدرالسهم ملک است. اینکه آیا متراژ پارکینگ یا انباری نیز بر روی مساحت واحد جمع زده میشود یا خیر؟ در پاسخ باید گفت که اگر در سند ملک به این فضاها اشاره شده باشد، در محاسبهی قدرالسهم در نظر گرفته میشوند؛ در غیر این صورت تأثیری نخواهند داشت.
البته ذکر این نکته نیز لازم است که ارزش هر متر از فضاهای غیر مسکونی متعلق به یک واحد از ارزش هر متر واحد مسکونی کمتر است و میزان آن با یک ضریب، مانند یک دهم یا یک بیستم در نظر گرفته میشود؛ بنابراین در مجموع میتوان گفت که اگرچه فضاهای فرعی متعلق به واحد مسکونی در محاسبهی قدرالسهم در نظر گرفته میشود، اما ارزش آنها از ارزش ملک کمتر است.
چرا آگاهی درباره قدرالسهم اهمیت دارد؟
همانطور که در ابتدای این مطلب هم اشاره شد، هر چقدر قدرالسهم آپارتمان بیشتر باشد، بر ارزش نهایی آن ملک افزوده میگردد؛ به طور کلی میتوان گفت که متراژ کلی مجتمع مسکونی بیشتر و تعداد واحدهای آپارتمانی در یک مجتمع مسکونی کمتر باشد، ارزش قدرالسهم ملک بیشتر خواهد بود. خریدار واحد مسکونی تنها هزینهی مربوط به واحد اصلی را پرداخت میکند و چیزی بابت قدرالسهم نمیپردازد. یکی از مسائلی که معمولاً دربارهی قدرالسهم مشکلساز میشود، فقدان قوانین مصوب و اسناد قانونی مربوطه است.
در حال حاضر بخش قابل توجهی از پروندههایی که در رابطه با املاک و مسکن در دادگاهها وجود دارد، به دلیل اختلاف در تعیین میزان قدرالسهم است. به همین خاطر لازم است به هنگام ساخت و ساز و یا تقسیم ملک از نظرات یک کارشناس یا مشاور حقوقی استفاده شود تا هرگونه مشکل احتمالی به حداقل برسد. همچنین در هنگام انعقاد هرگونه توافقنامه برای تخریب یا ساخت و ساز باید مسئلهی قدرالسهم ملک نیز مورد توجه قرار گیرد تا بعدها موجب اختلافات نگردد. لازم به ذکر است که محاسبهی قدرالسهم مجتمعهای تجاری با مجتمعهای مسکونی تفاوت دارد و برای این دسته از مجتمعها فرمولهای ذکر شده مورد استفاده قرار نمیگیرد.
منبع : http://www.tabnak.ir/fa/news/801578