کارشناس اقتصادی در گفتوگو با جامجم آنلاین مطرح کرد:
۶ راه حل افزایش ارزش پول ملی / ارزش پول ملی در گروی رونق تولید ایرانی.
عطاءالله رفیعی، دارای دکترای اقتصاد پیرامون روشهای حفظ ارزش پول ملی از نگاه اقتصادی به جامجم آنلاین گفت: اولین و مهمترین عامل در حفظ ارزش پول ملی، کنترل و کاهش نقدینگی است. نقدینگی در کشور ما بیشتر از رشد اقتصادی است و مابه التفاوت این دو مولفه به رشد قیمتها و در نتیجه کاهش ارزش پول ملی میانجامد؛ بنابراین باید نقدینگی را کاهش بدهیم.
وی ادامه داد: اگر میخواهیم ارزش پول ملی اضافه بشود، باید برای تولید ملی تدابیری اندیشید. چرا که هر واحد پولی به اندازهای که با آن کالا تولید میشود ارزش دارد. اگر پول ما در کشورهای دیگر هم رایج بود، به اندازه تولیدات آن کشورها هم ارزش پول ما بالا میرفت. به طور مثال آمریکا به دلیل آنکه دلارش در کشورهای دیگر هم رایج است، پشتوانه مالی زیادی برای پولش دارد. بنابراین وقتی ما کالای داخلی میخریم به معنی آن است که پول ملی مورد استفاده قرار گرفته و در حال چرخش است، اما خرید کالای داخلی به منزله خروج ارز ملی و ارزش دادن به پول خارجی است.
این کارشناس حوزه اقتصاد اضافه کرد: مشکل ما این است که بخش اسمی اقتصاد که دست بانکها است سهم بالایی در اقتصادمان دارد. بانکها با پول بازی میکنند و به این ترتیب حجم نقدینگی در کشور را بالا میبرند؛ در حالی که اگر این پولها به سمت بازار سرمایه میرفت منجر به تولید و افزایش ارزش پول میشد. در نظام مالی ما وضعی که الان بانکها دارند با بازار بورس باید عوض بشود. یعنی بانکها هر اندازه منفعت داشته باشند همان اندازه پول بیارزش تر میشود چون بانک به دنبال افزایش نقدینگی است.
رفیعی همچنین بیان کرد: موضوع دیگر کار است، در کشور ما نظام بهرهوری کار پایین است ودر واقع ما کار حقیقی در اقتصاد نداریم. مردم در کشور ما به طور متوسط بیش از ارزش کاری که انجام میدهند درآمد دارند. یعنی ما به آنها قدرت خریدی میدهیم اما آنها به اندازه آن قدرت خرید به اقتصاد کشور چیزی اضافه نمیکنند؛ همین مسئله موجب کاهش پشتوانه مالی و به تبع آن کاهش ارزش پول ملی میشود.
وی ادامه داد: موضوع دیگر تجارت جهانی است، در این زمینه مشکل کشور ما این است که با کشورهایی میخواهیم مبادلات داشته باشیم که کالاهای داخلی ما به دردشان نمیخورد و در آنجا به اندازه کافی مورد مصرف ندارد. ما باید با کشورهایی مبادلات داشته باشیم که کالاهای ما برایشان ارزش دارد. اگر بتوانیم با کشورهایی که کالای ما برایشان ارزش دارد مبادلات اقتصادی انجام بدهیم، خواهیم دید که حتی میتوان با پول ملی خودمان و حذف پول خارجی این مبادلات را انجام داد که به افزایش قدرت و پشتوانه پول ملی منجر میشود.
این استاد دانشگاه در خصوص استقلال بانک مرکزی که به افزایش ارزش پولی هم منجر میشود گفت: مستقل بودن بانک مرکزی یعنی آنکه رئیس این بانک با یک فرآیند غیر مرتبط به دولت تعیین بشود، تا هر زمان دولت خواست پول بگیرد او بتواند مقاومت کرده و برای انتشار پول همراهی نکند. باید مدیریت هزینه در دست یک نهاد و پول دست کسی دیگر باشد؛ در حالی که امروز پول و مدیریت هزینه هر دو به دست دولت است. بنابراین عملا بانک مرکزی مستقل نیست.
وی در پایان بیان کرد: الان که مدیریت هزینه و پول دست دولت است به راحتی میتواند هر زمان که اراده کرد پول را خرج کرده و در همان مقطع از طرق بانک مرکزی دوباره پول منتشر کند. بنابراین استقلال بانک مرکزی یعنی استقلال این بانک از قوه مجریه و اگر دولت احتیاج به پول داشت از بانک مرکزی استقراض کند، استقراض به معنای همانی که بخشهای خصوصی از بانکهای خصوصی انجام میدهند.
منبع : http://jamejamonline.ir/online/3550232909172337138