ایجاد خسارت در حوزههای زیرساختی، کشاورزی و مسکونی در سیلاب اخیر باعث شده دولت برای تأمین مالی این خسارات از محلی غیر از بودجه به تکاپو بیفتد؛ در این باره یک اقتصاددان معتقد است استفاده از تسهیلات بانکی به دلیل افزایش اضافه برداشت بانکها و بدهی آنها به بانک مرکزی باعث افزایش پایه پولی و تشدید تورم خواهد شد و در عوض دولت بهتر است برای جبران خسارات و جبران کسری بودجه به اصلاح یارانههای انرژی فکر کند.
به گزارش ایسنا، وقوع حادثه سیلاب در کشور خسارات گستردهای را در حوزههای مهم زیرساختی، کشاورزی، صنعتی و مسکونی به با آورده است. بر اساس بعضی از معدود برآوردهای اولیه، سیل تا به حال به ۵۰ هزار واحد مسکونی و همچنین ۷۰۰ هزار هکتار از اراضی زراعی و ۹۰ هزار هکتار اراضی باغی خسارت زده است.
۱۵ هزار واحد مسکونی خراب شده است
همچنین بر اساس اظهارات برخی مسئولان رسمی، سیل در حوزه زیرساختهای جادهای ۱۶۰۰ میلیارد تومان، محصولات کشاورزی ۶۰۰۰ میلیارد تومان، زیرساختهای ارتباطاتی و اطلاعاتی ۱,۵۰۰ میلیارد و تأسیسات نفتی هزار میلیارد تومان خسارت به بار آورده است. در تازهترین برآورد رسمی از میزان خسارات رخ داده هم عبدالرضا رحمانی فضلی – وزیر کشور – گفته که سیل اخیر بین ۳۰ تا ۳۵ هزار میلیارد تومان خسارت در بر داشته است.
پیش از این نیز مدیرکل بازسازی بنیاد مسکن به ایسنا گفته بود که بر اساس برآوردهای اولیه، سیل تاکنون به ۵۰ هزار خانه خسارت وارد کرده که حدود ۳۵ هزار واحد دچار خسارت و ۱۵ هزار واحد تخریب شده است.
مجموع این اتفاقات در کنار بیخانمان شدن تعدادی از شهروندان بر اثر تخریب منازلشان باعث میشود بار مالی زیادی به دولت تحمیل شود؛ دولتی که در این شرایط موظف است از شهروندان خود در برابر بلایای طبیعی حمایت کند.
مساله اصلی این است که دولت امسال یکی از سختترین سالهای اقتصاد خود را در پیش دارد و بسیاری از کارشناسان حتی پیش از این حوادث هم احتمال بروز کسری را در بودجه سال ۹۸ مطرح کرده بودند.
استفاده از پول بانکی و صندوق توسعه تورم میآورد
در همین باره علی مروی – عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی – در گفتوگو با ایسنا، بیان کرد: اگر چه جبران خسارات سیل از طریق تسهیلات بانکی امری امکانپذیر است اما قابل توصیه نیست. در واقع، اتخاذ این سیاست نه تنها وضعیت شکننده بانکها را بدتر میکند بلکه به دلیل افزایش اضافه برداشت بانکها و بدهی آنها به بانک مرکزی باعث افزایش پایه پولی میشود. متعاقباً حجم نقدینگی افزایش یافته و تورم تشدید خواهد شد.
مروی به گزینه استفاده از منابع ارزی صندوق توسعه هم اشاره کرد و درباره تبعات آن گفت: منابع ارزی که از صندوق توسعه ملی خارج میشود برای اینکه بتواند خسارات سیل را جبران کند باید به ریال تبدیل شود که این اقدام هم به دلیل افزایش پایه پولی، در نهایت باعث افزایش حجم نقدینگی خواهد شد.
مدیر اندیشکده حکمرانی شریف ادامه داد: به عبارتی بانک مرکزی به ازای منابع ارزی برداشت شده از صندوق توسعه، معادل ریال پرداخت میکند که این به معنای ایجاد پایه پولی جدید است که خلق پول درونزای بانکی با ضریب فزاینده حدوداً شش روی آن عمل میکند.
اصلاح یارانههای انرژی بمب نقدینگی را خنثی میکند
او بهترین گزینه برای جبران خسارات سیل و حتی جبران کسری بودجه دولت را استفاده از منابع قابل استحصال از محل اصلاح یارانههای انرژی ارزیابی کرد و گفت: اصلاح یارانههای ناکارآمد انرژی علاوه بر اینکه میتواند باعث توزیع عادلانهتر منابع به نفع طبقات محروم جامعه شود. همچنین منابعی کافی برای کمک به سیلزدهها و جبران کسری بودجه دولت فراهم خواهد کرد.
وی با بیان اینکه اصلاح یارانههای انرژی به خلق پول منجر نمیشود، ادامه داد: در اصلاح یارانههای انرژی چون پول از خود جامعه و دهکهای پردرآمد به دست میآید منجر به ایجاد پایه پولی جدید و تبعات تورمی نمیشود.
این اقتصاددان با بیان اینکه اصلاح یارانههای انرژی میتواند خاصیت ضد تورمی هم داشته باشد، گفت: اصلاح یارانههای انرژی علاوه بر اینکه باعث تصحیح مصرف انرژی میشود بخشی از شبه پول را هم از حسابهای بانکی دهکهای ثروتمند خارج کرده و در بخش انرژی به جریان در خواهد آورد. به عبارت دیگر، این کار بمب نقدینگی را هم خنثی میکند.
به گزارش ایسنا، پیش از این رئیس کل بانک مرکزی هم با اشاره به حجم خسارتهای سیل بر زیرساختها، منازل، کشاورزی و دامپروری و دیگر داراییهای مردم تاکید کرده است که قطعاً بودجه ۹۸ امکان پاسخگویی به این مسائل را ندارد و در کنار تسهیلات بانکی، استفاده از منابع صندوق توسعه ملی ضروری خواهد شد.
منبع : https://www.isna.ir/news/98012610949