این بازار با مشارکت بانکها و صرافیهای مجاز و تحت نظارت و بازارگردانی بانک مرکزی با تمرکز بر معاملات نقدی راهاندازی خواهد شد و صادرکنندگان هم میتوانند در چارچوب مقررات اعلامی، بخشی از ارز صادراتی خود را در این بازار عرضه کنند.
به گزارش #اقتصادبرتر، این بازار بهصورت معاملات آنی است و بانک مرکزی بهعنوان بازیگردان اصلی در این بازار، نرخ ارز را کنترل میکند و کشف قیمت هم در این بازار انجام میشود.
بر این اساس، بازار متشکل ارزی مدنظر بانک مرکزی نمیتواند بورس ارز باشد بلکه بازار شفاف و برخطی است که کارگزاران مجاز بازار ارز (اعم از بانکها و صرافیهای دارای مجوز) که اینک در سامانه نیما فعالیت میکنند و مسئولیت تعیین نرخ توافقی فروشنده و خریدار ارز را بر عهده دارند، میتوانند در آن به انجام معاملات نقد و حواله ارزی بپردازند.
بر اساس «مقررات مربوط به بازار متشکل معاملات ارزی» نیز که دیروز به تصویب شورای پول و اعتبار رسیده است، بازار متشکل معاملات ارزی، برای ساماندهی و توسعه بازار شفاف، منصفانه و کارا تشکیل شده تا ارزها در آن بهصورت نقد مطابق مقررات این مصوبه و سایر مقررات مرتبط با آن در بستر الکترونیکی مورد معامله قرار گیرند.
در مصوبه شورای پول و اعتبار آمده است که در بازار متشکل ارزی، ارزها بهصورت نقد معامله میشوند و با توجه به اینکه کارگزاران مجاز بازار ارز (اعم از بانکها و صرافیهای مجوز دار) بازیگران این بازار هستند، میتوان انتظار داشت معاملات انجام شده در بازار متشکل ارز بر همان سبک و سیاق معاملات جاری بازار باشد که بر اساس نرخ کشفشده در سنا و با اخذ کارمزد انجام میشود با این تفاوت که در بازار متشکل جدید، نرخ ارز نیز تحت نظارت بانک مرکزی کشف میشود.
این مسئله میتواند به واقعیت و شفافیت نرخ ارز کمک کند چراکه کل عرضه و تقاضای بازار ارز در یک پلتفرم جمع میشود و نرخ کشفشده از طریق معاملات این بازار، بیش از نرخ کشفشده در سامانه سنا واقعیت دارد.
دستاورد دیگری که راهاندازی بازار متشکل معاملات ارزی میتواند داشته باشد، زمینهسازی برای کاهش تعداد نرخهایی است که اینک برای ارز وجود دارد. به عبارت دیگر، با ایجاد این بازار، قیمتی در معاملات توافقی کشف میشود که عمیقتر و با اعتبارتر از نرخهای صرافی، سنا، بانکی، غیررسمی و … است و احتمالا جایگزین همه آنها خواهد شد.
در این وضعیت بانک مرکزی میتواند جدای از ارز ترجیحی بر مبنای دلار ۴۲۰۰ تومانی که بنا به ضرورت دوران تحریم برای واردات کالاهای اساسی اختصاص مییابد، بقیه ارز موجود در اقتصاد ایران را با نرخ بازار متشکل قیمتگذاری و مدیریت کند.
منبع : https://www.eghtesadbartar.com/blog