کارشناس اقتصاد با بیان اینکه باید بپذیریم در اقتصاد متغیرهای کلان روی همدیگر اثرگذار هستند، راهکار جلوگیری از ایجاد تورم در کشور را تشریح کرد.
هادی حقشناس در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اظهار کرد: باید یک اصل را در اقتصاد بپذیریم؛ اینکه متغیرهای کلان روی همدیگر اثرگذار هستند، یعنی نمیشود در اقتصادی رشد نقدینگی دو رقمی یا بین ۲۰ تا ۳۰ درصد باشد یا به طور میانگین میان مدت ۲۵ درصد باشد اما انتظار نداشته باشیم نرخ تورم ایجاد نشود.
وی ادامه داد: یا اینکه رشد نقدینگی داریم تورم هم مثلا سال گذشته ۲۶٫۵ درصد بوده و انتظار داشته باشیم در سال بعد بقیه شاخصها تغییر نکند.
وی با بیان “نمی شود در اقتصادی نرخ تورم ۲۶٫۵ درصد باشد یا تورم نقطه به نقطه مثلا در فروردین ماه ۵۳ درصد باشد و انتظار داشته باشیم که نرخ بهره مانند سال گذشته ثابت بماند. یک سری متغیرهای کلان اقتصادی به هم پیوستهاند که قطعا مهمترین متغیر نرخ تورم است.
کارشناس اقتصاد با بیان اینکه نرخ تورم متاثیر از سیاستهای پولی و مالی است در پاسخ به این پرسش که اساسا چرا تورم ایجاد می شود، گفت: به این دلیل تورم ایجاد میشود که دولتها درآمد ندارند، اما هزینه دارد. هزینه هم بیش از درآمد است و برای اینکه مابهالتفاوت را پاسخ بدهد باید به سراغ دو نوع استقراض برود. یا اینکه به طور مستقیم از بانک مرکزی استقراض میکند یا اینکه استقراض از ملت انجام دهد در قالب اوراق قرضه.
حقشناس با بین اینکه البته شاید -دولت- به سراغ افزایش پایه پولی کشور برود، اظهار کرد: در هر حال مفهوم ساده این است که دولتها هزینه بیش از درآمد بوده و برای پوشش هزینهها پول به دست آورده است که منجر به تورم میشود. مگر اینکه آن پول در قالب یک پروژه عمرانی اجرا شده و بازدهی این طرح بیش از نرخ پولی است که قرض گرفته است، در این حالت تورم ایجاد نخواهد شد. لذا وقتی که ما میبینیم در اقتصاد به هر دلیلی تورم وجود دارد باید انتظار داشته باشیم نرخ بهره، نرخ ارز، نرخ کالا و… تغییر کند.
وی تاکید کرد: پس یک سری متغیرهای به هم پیوسته در اقتصاد داریم؛ مانند تعداد گویی کنار هم هستند که اگر به یکی از آنها ضربه بزنیم، این ضربه تا انتها خواهد رفت و نمیتوانیم جلوی آنرا بگیریم. برای اینکه بتوانیم جلوی آنرا بگیریم باید از ضربه اول جبوگیری کنیم. وقتی به هر دلیلی حجم نقدینگی از ۱ میلیون و ۹۰۰ هزار میلیارد تومان عبور کرده و متناسب با آن کالا وجود ندارد باید تورم را بپذیریم.
منبع : https://www.tasnimnews.com/fa/news/1398/04/22/2052747