دانستن روزهای قمر در عقرب سال از این نظر اهمیت دارد که عده زیادی اعتقاد دارند نباید کارهای مهمی در این روزهای سال انجام بدهند. اما این قمر در عقرب که میگویند واقعا چیست؟!
همیشه یک جا که اوضاع ناجور است یا اتفاق بدی افتاده میگویند قمر در عقرب شده! همین یک جمله کافیست تا همه حساب کار دستشان بیاید. اما ریشه این قمر در عقرب واقعا چیست؟ روزهای قمر در عقرب امسال چه روزهایی است و چه کارهایی نباید در این ایام انجام بدهیم؟
روزهای قمر در عقرب سال:
جدول روزهای قمر در عقرب سال ۱۳۹۸ توسط بخش فنی مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی ـ نجومی منتشر گردید.
قمر در عقرب یعنی چه؟
صورتهای فلکی: صور فلکى به مجموعهاى از ستارگان گفته میشود که شکل خاصى در نظر ما که از زمین شاهدشان هستیم دارند. این صورتها شبیه عقرب (صورت فلکی عقرب)، خرچنگ (صورت فلکی سرطان)، شیر (صورت فلکی اسد) و … هستند.
برجهای نجومی: پیشینیان، ستارگان موجود در مسیر حرکت خورشید طی یک سال را، به دوازده برج نجومی تقسیم نمودهاند که خورشید به ترتیب در هر کدام، حدود یک ماه توقف میکند. همان طور که واضح است، این مبنای پیشینیان در سالهای بعد بطور کامل نقض شد، چون اثبات شد که خورشید ثابت و زمین به دور آن در حال چرخش است) این برجها از برج حمل (یعنی فروردین) شروع شده و به برج حوت (همان اسفند) ختم میشود. همانطور که میبینید نامگذاری این برجها بر اساس صورتهای فلکی است؛ یعنی به همان نامهای صورتهای فلکی، نامگذاری شدهاند؛ بنابراین اولین معنی قمر در عقرب این است؛ زمانی که کره ماه برابر صورت فلکى “عقرب” واقع شود (برای کسی که روی زمین قرار دارد) میگویند قمر در عقرب شده است. اما این همه ماجرا نیست!
همانطور که میدانید ماه در طول یک ماه قمری (که حدود ۲۹.۵ روز است) یک بار به طور کامل دور زمین میچرخد. این یک دور کامل، به دوازده قسمت مساوی تقسیم شده (۱۲ تا ۳۰ درجه) که در هر قسمت یک صورت فلکی وجود دارد و برجهایی نیز برای هر یک از این دوازده صورت فلکی انتخاب شده اند که عبارتند از: حمل، ثور، جوزاء، سرطان، اسد، سنبله، میزان، عقرب، قوس، حوت، دلو، جدی. به عبارتی هر یک از این نامهای دوازدهگانه، متناسب با صورت فلکی تشکیل یافته از ستارههای دوردستی است که ماه در مقابل آنهاست.
قمر (ماه) در هر یک از این صورتهای دوازدهگانه، یک دوازدهم طول ماه قمری صبر میکند. (که حدود ۲ روز و ۱۰ ساعت و ۴۸ دقیقه است) به عنوان مثال، در هر ماه قمری، قمر (ماه) حدود دو روز و نیم در برج و صورت فلکی عقرب بوده و قمر در عقرب میشود. البته پس از گذشت صدها سال صورت فلکی، از برج نجومی (که در واقع موقعیت و پوزیشنهای ۳۰ درجهای از پیش تعیین شده بود) کمی فاصله گرفته و این فاصله حدود ۲۸ درجه است. با وجود این اختلاف، یک سوال اساسی پیش میآید. اینکه وقتی در روایات به قمر در عقرب اشاره کردهاند منظورشان این بوده که قمر در صورت فلکی عقرب است یا در برج عقرب؟