حذف «فلهای» یارانه بگیران/ راهکاری که از پیش شکست خورده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرصادنیوز، حذف یارانه سه دهک از جمعیت کشور از مهرماه سال جاری کلید میخورد، اما هنوز در خصوص موفقیت این طرح تشکیک میشود و مواردی وجود دارد که موفق شدن دولتیها در این خصوص را زیر سوال میبرد.
غربال یارانهبگیران بر اساس هزینههای خانوارها با چالشهایی رو برو است و حتی برخی از کارشناسان اقتصادی آن را راهکاری از پیش شکست خورده میدانند.
روند پیادهکردن ثروتمندان از قطار یارانههای نقدی به روش کج دار و مریز فعلی که بر مصرف خانوارها تاکید دارد موانعی پیش رو دارد که نادیده گرفتن آنها موجب عدم دستیابی به اهداف این موضوع میشود.
قطع یارانه بر اساس هزینههای خانوار.
علی ربیعی در حاشیه جلسه اخیر هیات دولت درباره آخرین تصمیمات برای قطع یارانه ثرونمندان اظهار داشت: یارانه حدود ۷۰۰ الی ۸۰۰ هزار نفر که درآمد بالای میلیاردی در سال دارند قطع میشود. برای شناسایی این افراد کار دقیقی انجام شده است و مجموعه هزینههایی که دارند و شاخصهای همچون خودرو، مسکن و هزینههای خانوار مدنظر قرار گرفته است.
وی ادامه داد: قطع یارانهها قطعا شامل طبقات متوسط و پایین نمیشود و عدد ۳۰ میلیون نفر مدنظر ما نیست. اجرای تصمیم مجلس به زمینههای اجتماعی نیاز دارد و الان زمینه برای قطع یارانه سه دهک فراهم نیست.
سخنگوی دولت با اشاره به این که حذف یارانه ثروتمندان از اول مهر اجرایی میشود تصریح کرد: من مجددا تاکید میکنم طبقات متوسط مطمئن باشند که ما تصمیم غلطی نمیگیریم که تاثیر منفی بر درآمد آنها داشته باشد پایگاه اطلاعاتی ایرانیان بسیار دقیق بوده و اطلاعات دقیقی در آن ثبت شده است و با آرامی در این زمینه حرکت کردیم.
معیار حذف یارانهبگیران غلط است.
آلبرت بغزیان، یک تحلیل گر مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار مرصاد درباره شیوه ای که دولت برای حذف دهک های بالای درآمدی انتخاب کرده اظهار داشت: از نظر بازه زمانی اخذ این تصمیم باید گفت هر زمان حذف یارانه بگیران غیرنیازمند انجام شود، مناسب است و اتفاق خاصی رخ نخواهد داد.
وی خاطرنشان کرد: حذف یارانه بگیران غیرنیازمند باعث صرفه جویی در هزینه های دولت می شود و به عدالت نزدیک تر است، اما اینکه روش تشخیص فرد ثروتمند یا تقسیم بندی دهک ها چگونه است جای بحث دارد.
این تحلیل گر مسائل اقتصادی افزود: مرکز آمار دهک ها را بر اساس مخارج مصرفی که در سرشماری ها یا نمونه گیری ها اعلام شده اند، سطح بندی کرده و در آن منظور از دهک اول درآمدی کسی است که در دهک مصرفی قرار دارد بنابراین دولت مبنای حذف افراد غیرنیازمند را مصرف بیش از یک حد قرار داده است.
بغزیان گفت: اولا اما باید این موضوع هم در نظر گرفته شود که ممکن است افراد مصرف خود را پایینتر اعلام کرده باشند و یا این کار در سرشماری های بعدی موجب میشود که افراد مصرف خود را پایین تر اعلام کنند.
وی تاکید کرد: این معیار غلط است بنابراین دولت باید روشی را در نظر بگیرد که قابل اجرا بوده و اثرگذاری داشته باشد و از سوی دیگر قابلیت دور زدن هم نداشته باشد.
مبنا قرار دادن درآمد روشی مناسب است.
این تحلیل گر مسائل اقتصادی عنوان کرد: مبنا قرار دادن درآمد روشی مناسب است به این گونه که تجمیع درآمدهایی که سازمان مالیاتی قرار است سیستم آن را پیاده کند مبنا قرار گیرد.
این استاد دانشگاه گفت: درآمد و مصرف رابطه مستقیمی دارند برهمین مبنا درآمد می تواند معیار خوبی برای حذف یارانه بگیران غیرنیازمند باشد تا در نظر گرفتن معیار میزان مصرف که ممکن است دقیق اعلام نشود.
بغزیان خاطرنشان کرد: در ثانی از کجا می توان فهمید طرف چند سفر خارجی یا خرید خارجی دارد؛ این معیارها که در سرشماری نشان داده نمی شود بنابراین معیار نامناسبی هستند به جای آن می توان درآمدهای افراد را ملاک قرار داد و سقفی برای دریافت یارانه در نظر گرفت.
وی افزود: روش بهتر این است به پایگاه داده های املاک متصل شویم و دریابیم افراد چه ملک یا درآمدی دارند یا به حسابهای بانکی یا بورسی آنها وصل شویم و بفهمیم چه میزان سود دریافت کرده اند.
بغزیان گفت: این معیارها نشان دهنده توانایی افراد در خرید و درآمد است با این حال چرا باید روشی در نظر گرفته شود که از ابتدا قابل شکست خوردن و زیر سوال رفتن است.
راهکارهای مناسب برای پیاده کردن ثروتمندان از قطار یارانهبگیران.
این تحلیل گر مسائل اقتصادی همچنین افزود: سیاست های دولتی به گونه ای است که در مواردی افراد با استفاده از رانت به ثروتهای یک شبه دست می یابند در حالی که هیچ جا اسمی از آنها ثبت نشده است.
بغزیان عنوان کرد: این افراد ثروتهای خود را در بانک نگهداری یا به صورت خرید ملک و دارایی تبدیل می کنند که باز هم مبنا قراردادن روشهای درآمدی یا حساب بانکی برای حذف یارانه بگیران غیر نیازمند می تواند در این مورد هم کارگشا باشد.
وی خاطرنشان کرد: حتی دلیل نمی شود افرادی که مستاجر هستند یارانه دریافت کنند زیرا شماری از این افراد منزل هایی با کرایه های بسیار بالا اجاره می کنند و هزینه های زیادی می پردازند و می خواهند جوری زندگی کنند که ملکی به نام آنها نباشند.
این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: درآمدها و گردش حساب بانکی به راحتی می تواند نشان دهنده مستحق بودن یا نبودن یارانه بگیران باشد با این حال چرا به دنبال روش های ابتکاری که عملا از ابتدا معلوم است شکست می خورند، برویم؟!
با این وجود باید دید تیم اقتصادی دولت با این روند حذف فلهای یارانهبگیران که از مهرماه اجرایی میشود و این همه چالش پیش روی آن متصور است چقدر میتواند موفق شود.
منبع : http://www.dana.ir/news/1523269.html
Discussion1 دیدگاه
چند روزی است که برخی خانوارهای ایلامی اعلام کرده اند که یارانه آنها قطع شده است.
قطع یارانههای برخی خانوارهای نیازمند در ایلام ؛ نماینده مجلس: قطع یارانه دهکهای پائین را پیگیری میکنم.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از ایلام، استان ایلام، استانی با دار بودن جمعیت ۶۰۰ هزار نفری است که در سالهای گذشته همواره ۱۱۰ هزار نفر از این جمعیت تحت پوشش کمیته امداد و بیش از ۲۰ هزار نفر تحت پوشش بهزیستی بوده است.
نحوه اعتراض به قطع یارانه نقدی.
ربیعی: حذف یارانه ثروتمندان از اول مهر / قطع یارانهها شامل طبقات متوسط و پایین نمیشود
استانی که فقر، محرومیت، بیکاری و آسیبهای اجتماعی آن زبان زده خاص و عام است، رتبه یک تورم با تورم ۱۰۰ درصدی، رتبه یک خودکشی، بیکاری و مهاجرت شهروندان به سایر شهرها از جمله محرومیتهای این استان است .
در حذف یارانهها نیز مقام اول را دارا است، یارانهای که تنها ممر زندگی بسیاری از خانوارهای ایلامی در این ماه قطع شده است و بسیاری از خانوارهای ایلامی را با مشکل زندگی مواجه کرده است.
میخواستم برای دختر دانشآموزم نوشت افزار بخرم.
مادری که به خودپرداز بانک ملی خیابان طالقانی ایلام مراجعه و از دریافت یارانه محروم شده است، با بغضی در گلو به خبرنگار تسنیم در ایلام گفت: میخواستم برای دختر دانشآموزم نوشت افزار بخرم.
وی در ادامه گفت: دولت به جای قطع یارانه من باید یارانه افراد ثروتمند را قطع میکرد.
دیگر شهروند ایلامی در ادامه به خبرنگار تسنیم در ایلام اظهار داشت: دولت می گوید؛ ملاک حذف یارانه ها، اطلاعاتی است که از طریق کد ملی آنها به دست آمده است اماعملکرد دولت دراین راستا مغایر باقانون بوده و موجب اعتراضات مردمی شده است.چرا که هم حق بسیاری از مردم تضییع شده و هم در غربالگری انجام شده، دقت لازم اعمال نشده است.
وی گفت: به نظر میرسد دولت فقط مصمم به حمایت از روستاییان، عشایر،افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی و مستمری بگیران است،چرا که حتی یارانهی برخی بیکاران و بازنشستگان نیز قطع شده است.
این شهروند ایلامی خاطرنشان کرد: قطع یارانهها به این شیوه علاوه بر نارضایتی مردم، به نحو شکست برنامههای دولت را انعکاس می دهد و این برای دولت نشانهی خوبی نیست.
قطع یارانه دهکهای پایین جامعه قابل اصلاح است.
سلام امینی در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در ایلام، در واکنش به قطع یارانه بسیاری از خانوارهای دهک پائین ایلام اظهار داشت: قطع یارانه دهکهای پایین جامعه را در مجلس پیگیری میکنم.
نماینده مردم ایلام در مجلس شورای اسلامی گفت: این موضوع را ازطریق وزارت تعاونکار ورفاه اجتماعی پیگیری و خواهان رسیدگی به موضوع میشوم.
وی افزود: قول مسئولان به اصلاح روش و برقراری یارانه خانوادهای مستحق است وچنانچه دراین راستا اشتباهی رخ داده باشد حتما قابل تصحیح است.
نماینده ایلام درمجلس شورای اسلامی افزود: آن دسته ازمردمکه یارانهآنها راقطع شده است برابر اعلام پیامک از روز شنبه اعتراض خود را اعلام کنند تا رسیدگی شود.
منبع : https://www.tasnimnews.com/fa/news/1398