علت زیان ده بودن شرکتهای اقتصادی شستا و صندوق بازنشستگی .
یک کارشناس اقتصادی درباره وضعیت صندوق بازنشستگی کشوری و شستا (شرکت سرمایه گذاری تأمین اجتماعی) توضیحاتی داد.
بهزاد خسروی کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره شرکتهای اقتصادی صندوق بازنشستگی کشوری اظهار کرد: صندوق بازنشستگی کشوری ادعا دارد که شرکتهای اقتصادی زیرمجموعهاش زیانده است و بررسیهای انجام شده این ادعا را تایید میکند.
خسروی با بیان اینکه باید علت زیانده بودن را بررسی کرد، افزود: زیانده بودن شرکت های اقتصادی صندوق بازنشستگی و سازمان تأمین اجتماعی به سیستم مدیریتی مربوط است چرا که اکثر مدیران در این صندوق دوران بازنشستگی شان تمام شده و با روابط، خویشاوندسالاری دوباره به کار گرفته شده اند.
او با اشاره به اینکه اگر سیستم به خوبی مدیریت شود قطعاً زیانده نخواهد بود، افزود: اکثر این شرکتها شناخته شده هستند و اگر حسابرسی مدیریتی و نظام تصمیم گیری درستی شکل گیرد میتواند مشخصات رفاهی که بازنشستگان به دنبال آن هستند را ارائه دهد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: سبد دارایی صندوق بازنشستگی نشان میدهد تعداد شرکتهای زیانده صندوق بازنشستگی کشوری بیشتر از شرکتهای سود ده است و این زیانده بودن به دلیل نظام مدیریتی و عدم حسابرسی درست است همچنین از دیگر دلایل زیانده بودن این شرکت ها آن است که شرکتهای زیانده را به فروش نمیرسانند.
خسروی گفت: یکی از مشکلاتی که سازمان تأمین اجتماعی و صندوق بازنشستگی کشوری دارد میزان طلبیست که آنها از دولت دارند چراکه دولت زمانی که برای پرداختی های خود با کمبود مواجهه میشود از تأمین اجتماعی پول قرض میگیرد.
او با تاکید بر اینکه صندوق بازنشستگی مانند هر شرکت دیگری اگر سودی کسب کند باید مالیات هم بپردازد و باقی مانده را به سهامداران تخصیص دهد، اضافه کرد: اما عملکرد صندوق بازنشستگی کشوری تاکنون نشان داده که سودی از این شرکت کسب نکرده و زیانده است که باید حسابرسی شود و شفافیت در این موضوع تاکنون ندیده ایم.
این کارشناس اقتصادی گفت: قانونی وجود ندارد که مشخص کند از چه میزان سود به دست آمده باید خدمات رفاهی به بازنشستگان ارائه شود و این تصمیم بر عهده مدیران آن صندوق و نوع خواسته سهامداران است همچنین لازم به ذکر است شرکتها بر اساس خواست سهامداران عمل میکند و اگر خواسته سهامداران صندوق که همان بازنشستگان هستند این است که باید این سودها برای خدمات رفاهی استفاده شود این اتفاق باید بیفتد.
خسروی درباره راهکار برای جلوگیری از زیان ده بودن شرکتها، افزود: رابطه بین صندوق بازنشستگی و تأمین اجتماعی باید شفاف شود همچنین سهم دولت و کارگر در این صندوق یکسان است، اما تعیین کننده اصلی دولت است و بازنشستگان نقشی در مدیریت این مجموعه ندارند و مدیران این صندوق توسط افرادی که در دولت هستند منصوب میشوند.
او تصریح کرد: صندوق بازنشستگی کشوری به خلوتگاهی برای نمایندگان مجلس و سیاسیون تبدیل شده که فقط با سیاست کاری و نفوذ در دولت ماندهاند همچنین نظام مدیریت صندوق و منصوب کردن مدیران باید شفاف شود چرا که اکثر این افراد در این صندوق مدیر هستند نوعی محصولات ژن خوب محسوب میشوند که با اصل مدیریت آنجا مغایرت دارد.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه شرکتهای زیانده باید به فروش برسد، ادامه داد: همچنین شرکتهایی که در خطر زیان هستند باید تصمیم گیری جدی شود، شرکتهای سود ده جدا شود و میزان مشارکت بازنشستگان در مدیریت آن شرکتها افزایش یابد، اگر غیر از این اتفاق بیفتد همین وضعیت تداوم خواهد داشت.
خسروی خاطرنشان کرد: میزان زیان دهی شرکتهای صندوق بازنشستگی کشوری نسبت به دوازده سال پیش حدود ۵۴ برابر شده که این آماری را خود صندوق بازنشستگی کشوری اعلام کرده است.
منبع : https://www.yjc.ir/fa/news/7282393