اجرای طرح همسان سازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشگری باعث گلهمندی بازنشستههای تأمین اجتماعی از دولت شده است.
به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، یکی از مهمترین دغدغههای بازنشستگان در سالهای اخیر اجرای طرح همسان سازی حقوق آنها بود.
ابتدای سال ۹۹ محمد باقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه خبر از اجرای طرح همسازی حقوق بازنشستگان لشگری و کشوری داد و در صفحه توئیتر خود اعلام کرد: برای جبران قدرت خرید بازنشستگان عزیز اعتبار همسانسازی حقوق بازنشستگان که پارسال ۵ هزار میلیارد تومان بود، امسال با افزایش ۱۰۰ درصدی به ۱۰ هزار میلیارد تومان خواهد رسید.
این خبر برای بازنشستگان کشوری و لشگری در روزهای کرونایی کشور خوشایند و امیدوار کننده بود، اما سئوال این است که پس بازنشستگان تأمین اجتماعی چه میشوند؟
بعد از این اخبار و اعتراض کانونهای بازنشستگان تأمین اجتماعی از نادیده گرفته شدن نیمی از بازنشستگان کشور، نوبخت باز هم در صفحه توئیتر خود اعلام کرد: کارگر عزیزی مرا خطاب قرار داد که چرا فقط پیگیر افزایش حقوق شاغلین و بازنشستگان لشگری و کشوری هستم و در برابر کارگان و مستمری بگیران تأمین اجتماعی احساس مسئولیت نمیکنم؟ خدا میداند احساس شرمندگی کردم، اما قانون در خصوص این عزیزان سازوکاری مشخص کرده که خارج از اختیارت من است.
علی خدایی نماینده کارگران در شورایعالی کار در واکنش به توئیت رئیس سازمان برنامه و بودجه، در صفحه توئیتر خود نوشت: «در ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی، میزان افزایش مستمری بازنشستگان به هیات وزیران سپرده شده است، لذا تعیین میزان افزایش حقوق مستمری بگیران با دولت است. هرچند دولت نیز طبق عرف مرسوم مطابق مصوبه شورای عالی کار اقدام میکند.
وی در ادامه نوشت: اما آقای نوبخت نمیخواهد خودش را درگیر این موضوع کند، چرا که خوب میداند در ماده ۱۱۱ قانون به صراحت آمده که “مستمری از کارافتادگی کلی و مستمری بازنشستگی و مجموع مستمری بازماندگان” در هر حال نباید از حداقل مزد کارگر عادی کمتر باشد. آقای نوبخت! لطفا بخشی از بدهی بیش از ۲۵۰ هزار میلیارد تومانی دولت به تامین اجتماعی را بدهید. اتفاقاً این موضوع نیز داخل در اختیار شماست.
نماینده کارگران در شورای عالی کار در ادامه اعلام کرد: در تکمیل موارد فوق نباید از نظر دور داشت که ایشان به عنوان موثرترین عضو تیم اقتصادی دولت از اصلیترین موانع افزایش دستمزد کارگران هستند و در لایحه پیشنهادی بودجه ۹۹ سنگ بنای اولیه افزایش ۱۵ درصدی را ایشان گذاشتند.
علی دهقان کیا رئیس کانون کارگری استان تهران در گفتوگو با خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در واکنش به توئیتر روز گذشته رئیس سازمان برنامه و بودجه، اظهار کرد: در حال حاضر کشور درگیر بحران است، اما نمیشود که بازنشستگان تأمین اجتماعی را در سطح پایین نگه داشت و فقط حقوق بازنشستگان لشگری و کشوری را افزایش داد، این تفاوت از زمین تا آسمان است و بازنشستگان تأمین اجتماعی سکوت نخواهند کرد.
وی افزود: درست است که سازمان تأمین اجتماعی از لحاظ قانونی نمیتواند اجرای طرح همسان سازی حقوق را از دولت خواستار باشد، اما این مربوط به زمانی است که شرایط عادی باشد، اما در شرایط فعلی که تورم سرسام آور بالا رفته و مقصر اصلی ایجاد این تورم دولت است باید از سازمان تأمین اجتماعی حمایت کند.
دهقان کیا بیان کرد: دولت اعلام میکند برای رفع مشکلات بازنشستگان ۱۰ هزار میلیارد تومان مشخص کرده تا سفره بازنشستگان را رنگین کند اما وقتی این منابع از بودجه عمومی مشخص شده است فقط نباید به یک گروهی تعلق گیرد. تنها نباید همسان سازی در حقوق بازنشستگان لشگری و کشوری اجرا شود، چراکه وقتی منابع آن از بودجه عمومی تخصیص داده شده، بازنشستگان تأمین اجتماعی نیز باید لحاظ شوند.
رئیس کانون کارگری استان تهران ادامه داد: در شرایط فعلی که جدا از تورم کرونا نیز مشکلات زیادی را ایجاد کرده آیا دولت به سازمان تأمین اجتماعی کمکی میکند؟ در چنین شرایطی که ۷ هزار بیمار کرونایی در بیمارستانهای تأمین اجتماعی تحت مراقبت قرار گرفتند آیا دولت حمایتی از سازمان تأمین اجتماعی میکند؟ دولت نه تنها بدهی خود را به سازمان در چنین شرایطی پرداخت نمیکند بلکه فشارهای زیادی بر دوش ما قرار میدهد. در حال حاضر هم اعلام کردند که بیمه بیکاری به کارگران بیکار شده پرداخت کنیم، ۳ ماه حق بیمه از بیمه شدگان دریافت نکنیم و فقط فشار به تأمین اجتماعی وارد میشود دریغ از حمایتی!
وی اضافه کرد: دولت ۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بدهی جاری اش را به تأمین اجتماعی بدهد، تأمین اجتماعی همسان سازی را اجرا خواهد کرد، اما نه تنها این اتفاق نمیافتد بلکه فشارهای مالی مختلف بر دوش سازمان تأمین اجتماعی وارد میکنند.
دهقان کیا گفت: این حرف که آقای نوبخت میگوید دست دولت نیست پس چطور مدیریت سازمان تأمین اجتماعی به دست مدیران دولتی است، اما وقتی صحبت از حمایت میشود ادعا میکنند که دست دولت نیست جدا از این قرار بود قبل شروع سال جدید ۱۳ هزار میلیارد تومان از بدهی دولت به تأمین اجتماعی پرداخت شود، اما این اتفاق نیفتاد، ما در چنین شرایطی ساکت نخواهیم ماند و آقای نوبخت باید پاسخگو باشد.
همچنین اکبر شوکت عضو هیئت امنا سازمان تأمین اجتماعی در واکنش به توئیت نوبخت، گفت: وقتی تورم سرسام آور بالا میرود علت آن سیاستهای ناکارآمد دولت هاست و این مسئله باعث کاهش قدرت خرید مردم میشود، پس وظیفه دولت است که حمایت از اقشار آسیب دیده کند تا بخشی از قدرت خرید مردم را مجدد فراهم کند، آیا سازمان تأمین اجتماعی میتواند برای جبران اشتباهات دولت کاری انجام دهد؟ وقتی سازمان منابع ندارد، وقتی دولت بدهی خود را به تأمین اجتماعی نمیدهد، این سازمان از کجا منابع لازم برای همسان سازی را فراهم کند؟
وی ادامه داد: سالیانه ۳۰ هزار میلیارد تومان پرداختی دولت به سازمان تأمین اجتماعی بابت موضوعات از پیش مشخص شده است که در بودجه هر سال باید قرار گیرد، اما باید به آقای نوبخت بگویم که چرا این اتفاق نیفتاده است، این پرداختی باید در بودجه هر سال نوشته میشد که این اتفاق نیفتاد.
شوکت افزود: طبق قانون پنج ساله ششم توسعه دولت سالیانه حداقل ۵۰ هزار میلیارد تومان بابت بدهیهای عقب افتاده اش به سازمان تأمین اجتماعی باید پرداخت کند، اما ۳ سال از تصویب این قانون میگذرد و هنوز اجرا نشده است، وظیفه حاکمیت است که از سازمان تأمین اجتماعی حمایت کند تا این سازمان بتواند از اقشار آسیب دیده حمایت کند، همیشه حمایت از بازنشستگان لشگری و کشوری بوده و اصلا توجهی به بازنشستگان تأمین اجتماعی نمیشود.
عضو هیئت امنا سازمان تأمین اجتماعی گفت: دولت بدهی خود به تأمین اجتماعی را باید به روزرسانی کند، فقط قبل از سال جدید مقداری از بدهی را پرداخت کردند تا ما با وزارت بهداشت تسویه کنیم و هنوز مبلغی دست تأمین اجتماعی نرسیده که بتواند همسان سازی را برای حقوق بازنشستگانش اجرا کند.
با شیوع ویروس کرونا دولت اعلام کرد که سازمان تأمین اجتماعی تا ۳ ماه از بیمه شدگان حق بیمه دریافت نکند، این در صورتی است که این سازمان با دریافت حق بیمه از بیمه شدگان ماهیانه مستمری پرداخت میکند، در چنین شرایطی ممکن است در پرداختیهای خود دچار مشکل شوند و افزایش حقوق بازنشستگان پیش کش.
منبع : https://www.yjc.ir/fa/news/7303993