آموزش نحوه دریافت کد بورسی از سازمان بورس :
برای شروع معاملات بورس ابتدا باید خودتان را به عنوان سهامدار در بازار سهام معرفی کنید. بدین منظور احتیاج به کد سهامداری یا کد بورسی دارید. همه اشخاص حقیقی و حقوقی که قصد خرید و فروش سهام در بازار بورس دارند، ابتدا باید برای دریافت کد سهامداری (کد بورسی) اقدام نمایند. با این کار اشخاص به عنوان سهامدار در سازمان بورس اوراق بهادار تهران معرفی میشوند.
دریافت کد بورسی (سهامداری) به عنوان اولین اقدام عملی برای فعالیت بورسی محسوب میشود. برای دریافت این کد باید از طریق یک شرکت کارگزاری بورس تهران اقدام کنید. مراحل صدور و دریافت کد را در این درس بخوانید.
کد سهامداری چیست؟
کد سهامداری یا کد بورسی شناسه هویتی سهامداران در سازمان بورس
کد بورسی شامل سه حرف و پنج عدد در کنار آن است.
کد سهامداری (کد بورسی) یک شناسه است که بصورت منحصر به فرد یا سهامدار تعلق میگیرد. این کد عملکردی مشابه کدملی برای افراد جامعه دارد. یعنی هر شخص (حقیقی یا حقوقی) یک کد بورسی منحصر به خود دارد. که در سازمان بورس اوراق بهادار تهران با این شناسه (کد) شناخته میشود. تمامی معاملات و داراییهای شخص سهامدار در همین کد سهامداری ثبت و نگهداری میگردد.
این شناسه در تمام دوران زندگی فرد ثابت بوده (مشابه کد ملی) و هرگز تغییر نمیکند. اشخاص فقط یکبار برای دریافت کد بورسی اقدام میکنند. توجه داشته باشید که خرید و فروش سهام در بازار بورس بدون دریافت کد بورسی مقدور نیست.

مثال برای اشخاص حقیقی:
کد سهامداری برای اشخاص حقیقی شامل سه حرف اول فامیل+پنج عدد میباشد. مثلا کد بورسی یک شخص حقیقی که فامیلش “پورصادقی” است میتواند به شکل “پور۱۳۹۲۴” باشد.
مثال برای اشخاص حقوقی:
کد سهامداری برای اشخاص حقوقی بسته به نوع و ماهیت آن (بطور مثال موسسه، شرکت و غیره) شامل سه حرف اول ماهیت+پنج عدد است. مثلا کد بورسی یک “موسسه آموزشی” میتواند به شکل “موس۱۲۹۳۴” باشد.
نحوه دریافت کد بورسی
مرجع صادر کننده کد بورسی
کد بورسی توسط شرکت سپرده گذاری مرکزی و تسویه وجوه (سمات) صادر میشود. اما برای دریافت کد سهامداری (کد بورسی) باید به یک شرکت کارگزاری مراجعه نمائید. (درباره شرکتهای کارگزاری در درس بعدی توضیح خواهیم داد).
مدارک لازم برای اشخاص حقیقی
- اصل شناسنامه و کپی از صفحه اول و توضیحات
- اصل کارت ملی و کپی از پشت و رو کارت ملی
- تکمیل فرم درخواست کد سهامداری
مدارک لازم برای اشخاص حقوقی
- تصویر آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی
- تصویر آگهی کلیه تغییرات در روزنامه رسمی
- تکمیل فرم درخواست کد سهامداری
پس از آنکه مدارک لازم را تهیه کردید، میتوانید با مراجعه به یکی از شرکتهای کارگزاری و درخواست کد سهامداری اقدام کنید. شرکت کارگزاری درخواست شما را از طریق شرکت سمات به جریان میاندازد. پس از صدور کد بورسی شرکت کارگزاری برای شما ایمیل و یا پیامکی ارسال خواهد کرد. بدین وسیله کد بورسی خود را دریافت خواهید کرد.
توجه: میتوانید همزمان با درخواست کد سهامداری (کد بورسی) برای دریافت کد معاملاتی از شرکت کارگزاری بورس اقدام کنید.
آنچه درباره کد بورسی (کد سهامداری) باید بدانیم!
- فرآیند صدور کد بین ۲۴ ساعت تا ۴۸ ساعت (بجز روزهای تعطیل) زمان خواهد برد.
- صدور کد سهامداری رایگان انجام میشود و هیچ فرد یا شرکتی برای اینکار از شما هزینهای دریافت نمیکند.
- پس از دریافت کد سهامداری فقط میتوانید بصورت حضوری (در محل شرکت کارگزاری) معامله خرید و فروش سهام را انجام دهید.
- برای آنکه بتوانید معاملات بازار سهام را بصورت اینترنتی و یا بصورت آنلاین (برخط) انجام دهید، لطفا درس بعدی را ببنید.
- با دریافت کد سهامداری میتوانید در دو بازار بورس اوراق بهادار و بازار فرابورس اقدام به خرید و فروش سهام نمائید.
- اگر کد سهامداری خود را فراموش و یا گم کنید، هیچ اتفاق بدی نخواهد افتاد. این کد در سامانه معاملات وجود دارد.
فیلم آموزش کد سهامداری
برای آشنایی بیشتر با کد سهامداری (کد بورسی) فیلم آموزشی این درس را ببنید.
مراحل دریافت کد بورسی و عملکرد کد بورسی برای سهامداران در این فیلم آموزشی
Discussion1 دیدگاه
کد سهامداری چیست و چگونه می توان آن را گرفت؟
قبل از اینکه شما بتوانید به خرید و فروش سهام در بورس بصورت آنلاین یا از روشهای دیگر مثل مراجعه حضوری یا تلفنی سهامی بپردازید، ابتدا باید کد سهامداری یا کد بورسی داشته باشید.
درست همانطور که برای واریز پول از حساب خود به حساب شخصی دیگر، به حساب بانکی نیاز دارید. ما در اینجا به این پرسش مهم پاسخ میدهیم که چگونه کد بورسی بگیریم؟ در ابتدا خوب است بدانید که کد بورسی با نامهای دیگری مثل کد معاملاتی یا کد سهامداری نیز شناخته میشود و ما نیز از هر سه این اسامی استفاده میکنیم.
اما کد بورسی چیست؟
کد بورسی شناسهای است که از سه حرف و ۵ عدد تصادفی تشکیل میشود. آن سه حرف همیشه، سه حرف اول نام خانوادگی شماست. برای مثال اگر نام خانوادگی شما جلالی باشد، کد سهامداری تان میتوان به صورت “جلا۵۴۳۲۱” باشد. این کد معاملاتی منحصربهفرد است و هر سرمایه گذار فقط میتواند یک کد معاملاتی داشته باشد.
اما چگونه کد بورسی بگیریم ؟
برای دریافت کد بورسی، میتوانید به یکی از شرکتهای کارگزاری مراجعه کنید. شما باید یکی از این کارگزاری ها را انتخاب کرده و به آن مراجعه کنید تا فرآیند دریافت کد سهامدارای را برای شما انجام دهند. معمولاً بسیاری از افراد تازه وارد بورس در پیدا کردن شرکت کارگزاری به مشکل میخورند و وسواس بیشازحد آنها باعث ایجاد وقفه در شروع سرمایه گذاری میشود.
اگر هنوز کارگزار خود را انتخاب نکردهاید، بد نیست نگاهی به رتبه بندی شرکتهای کارگزاری که سالانه توسط سازمان بورس و اوراق بهادار ارائه میشود، بیندازید. اطلاعات چند سال اخیر را بررسی کنید و شرکتی را که با شرایط شما سازگاری بیشتری دارد، انتخاب کنید.
مدارک لازم برای دریافت کد سهامداری
برای دریافت کد سهامداری لازم است به یکی از شرکتهای کارگزاری مراجعه کنید و مدارک شناسایی خود شامل شناسنامه و کارت ملی را به شرکت کارگزاری ارائه کنید. شرکت کارگزاری اقدامات لازم را انجام میدهد و ظرف مدت کوتاهی کد معاملاتی شما صادرشده به شما تحویل میشود. توجه کنید که صدور و دریافت کد معاملاتی رایگان است.
نکاتی پیرامون دریافت کد سهامداری
شرکت های کارگزاری معمولاً در اکثر شهرهای بزرگ و مراکز استانها نمایندگی و شعبه دارند. ازآنجاکه برای دریافت کد معاملاتی حتماً باید مدارک شناسایی شما توسط کارگزاری دریافت و کپی برابر اصل شود، لذا شما باید شرکتی را انتخاب کنید که نزدیکترین شعبه به شما را داشته باشد؛ اما اگر تمایل داشتید با شرکتی کار کنید که در نزدیکی محل سکونت شما شعبه نداشت چهکار باید کنید؟ بهترین کار مراجعه به وبسایت شرکت کارگزاری است. معمولاً در وبسایت شرکتهای کارگزاری اطلاعات کافی برای دریافت کد معاملاتی وجود دارد.
بااینحال بهعنوان یک دستورالعمل کلی، اگر در شهرهای کوچک یا روستاها زندگی میکنند یا وقت اضافی برای مراجعه حضوری به دفتر شرکت کارگزاری ندارید، روش دریافت کد سهامدارای اینگونه است که باید فرمهای لازم برای دریافت کد سهامداری را از وبسایت شرکت کارگزاری موردنظر خود دریافت (دانلود) کنید، آن برگهها را با دقت پر کنید و به همراه شناسنامه و کارت ملی به یک دفترخانه رسمی مراجعه کنید. مسئول دفترخانه مدارک شما را دریافت کرده و کپی شناسنامه و کارت ملی شما را برابر اصل میکند. سپس شما این مدارک را توسط پست به آدرس شرکت کارگزاری ارسال میکنید و بعد از دریافت مدارک توسط کارگزارتان، کد معاملاتی برای شما ارسال (ایمیل) میشود.
منبع: تابناک