ازاینکه پایگاه خبری - تحلیلی- آموزشی سایت اقتصادی ایران را جهت بازدید خود انتخاب نموده اید سپاسگزاری می نمایم. ضمنا"، این سایت،به نشانیهای : http://eghtesadi1.ir http://doabsar.ir http://zapah.ir http://tarazmani.ir http://eghtesa3.ir http://ehteyaj.ir http://adeli16559.ir http://etabar.ir http://koudehi.ir http://mosabbeb.ir http://namooneh.ir http://namouneh.ir https://eghtesadiiran.ir http://eghtesadi1.com http://eghtesadiiran.com http://eghtesadionline.com قابل مشاهده است. مدیرمسئول سایت اقتصادی ایران : محمدرضا عادلی مسبب کودهی

مهم‌ترین مفاهیم بورس که هر سرمایه‌گذاری باید بداند:

1
Spread the love

با مفاهیم بورس چقدر آشنایی دارید؟ هر صنعت اصطلاحات ویژۀ خودش را دارد. بازار بورس هم از این قاعده مستثنا نیست. حتی می‌توان گفت بورس و بازار سهام پیچیده‌ترین مفاهیم و اصطلاحات را دارند. به‌همین‌دلیل در این مطلب تلاش کرده‌ایم پرکاربردترین مفاهیم بورس و اوراق بهادار را که هر معامله‌گری باید بداند، بررسی کنیم. این اطلاعات برای معامله‌گران به‌ویژه تازه‌واردان به این حوزه بسیار سودمند خواهد بود. اگر می‌خواهید معامله‌گر موفقی باشید، همه اصطلاحات زیر را با توضیحشان بخوانید و یاد بگیرید. قبل از شروع بیایید با تعدادی از مفاهیم بنیادی این صنعت آشنا شویم.

بورس چیست؟

اگر تازه به دنیای معامله وارد شده باشید، احتمالا اولین پرسشی که برایتان پیش می‌آید این است که بورس چیست؟

بورس یا بازار سهام به مجموعه‌ای متشکل و خودانتظام گفته می‌شود که امکان خریدوفروش سهام را برای افراد و امکان انتشار سهام را برای شرکت‌ها فراهم می‌کند. اما خود سهام چیست؟

هر سهم (share) بخشی از سرمایهٔ یک شرکت است. جمع این سهم‌ها را سهام می‌نامند. به‌طورکلی اگر سرمایهٔ هر شرکت (خواه شرکت سهامی خواه شرکتی که بعدها، بسته به شرایط، به شرکت سهامی تبدیل شود) را به بخش‌هایی تقسیم کنیم، هریک از این بخش‌ها یک سهم نامیده می‌شود. خریداران این سهم‌ها سهام‌دار نام دارند و مالک شرکت محسوب نمی‌شوند؛ بلکه هریک به‌اندازهٔ سهام‌شان مسئولیت‌های محدود دارند. بیایید با یک مثال این موضوع را روشن کنیم:

فرض کنیم شرکتی را به‌تنهایی یا با تعدادی شریک راه‌اندازی کرده‌اید (راه اندازی کسب و کار). بسته به اهداف کسب و کار خود، این شرکت می‌تواند سهامی یا غیرسهامی باشد.

درصورتی‌که شرکت سهامی باشد، سرمایهٔ آن به بخش‌های مختلفی تقسیم می‌شود. هریک از این بخش‌ها یک «سهم» و خریداران آن سهم‌ها «سهام‌دار» نامیده می‌شوند.

اما اگر شرکت غیرسهامی باشد، می‌توانید آن را تحت قوانینی مشخص به شرکت سهامی تبدیل کنید؛ مثلا اگر به این نتیجه رسیده‌اید که تغییر شکل شرکت به‌نفع کسب‌وکارتان است یا اینکه بدهی دارید و به پول نیاز پیدا کرده‌اید، می‌توانید با تبدیل شرکت به شرکت سهامی، سرمایهٔ شرکت را به سهم‌های کوچک تقسیم کنید و به افراد دیگری بفروشید.

سهام با اوراق سهام چه تفاوتی دارد؟

فراموش نکنید که سهام (share) با اوراق سهام (stock) متفاوت است. البته براساس سایت اینوستوپدیا، به‌طورکلی تفاوت آشکاری بین این دو مفهوم وجود ندارد و در زبان عمومی هر دو به‌معنای سهام هستند. اما در زبان اقتصاد، این دو مفهوم تفاوتی جزئی با هم دارند. گفتیم هر بخش از سرمایهٔ تقسیم‌شدهٔ شرکت یک سهم نامیده می‌شود. نامی که برای این بخش‌ها درنظرگرفته می‌شود به اوراق سهام معروف است. در واقع، اوراق سهام نماد سهام شرکت‌ها هستند.

هنگامی‌که دربارهٔ خریدوفروش سهام صحبت می‌کنیم، درواقع منظورمان خرید یا فروش یک یا چند بخش از سهام خاصی است. این بخش‌ها هریک کسر کوچکی از مالکیت شرکت هستند. هدف هر معامله‌گر کسب درآمد با خریدوفروش سهام یا اوراق بهادار است.

برای مثال، اگر ۲۰۰۰ سهم از سهام شرکت «الف» را به‌مبلغ ۱۰۰ تومان بخریم و ۶ ماه بعد آن را به‌ازای هر سهم ۱۲۰ تومان بفروشیم، سود کرده‌ایم. اگر این شرکت دچار ورشکستگی شود، ممکن است همهٔ پول‌مان را از دست بدهیم؛ دراین‌صورت، بهتر است هرچه سریع‌تر برای به‌حداقل‌رساندن ضررهایمان آن را بفروشیم.

تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی

معامله‌کردن فقط به‌معنای خریدوفروش سهام نیست و برای به‌سودرسیدن در این کار باید مطالعه و تحقیقات کافی انجام شود. برای انجام تحقیقات کافی باید معنای تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی را بدانید:

تحلیل تکنیکال چیست؟

تحلیل تکنیکال بازارهای سهام و روند بازار به‌معنای مطالعه تاریخچه داده‌های بازار ازجمله قیمت و حجم معاملات است. درواقع، تحلیلگران برای پیش‌بینی رفتار آیندهٔ بازار از عملکرد گذشتهٔ بازار استفاده می‌کنند.

تحلیل بنیادی چیست؟

تحلیل بنیادی یا فاندامنتال روشی برای اندازه‌گیری ارزش ذاتی اوراق بهادار با بررسی عوامل اقتصادی و مالی مرتبط با آن است. تحلیلگران بنیادی همهٔ عوامل تأثیرگذار بر ارزش این اوراق را از وضعیت اقتصاد و شرایط صنعت (عوامل مربوط به اقتصاد کلان) گرفته تا مؤثربودن مدیریت شرکت (عوامل مربوط به اقتصاد خرد) مطالعه می‌کنند.

مفاهیم بورس و ۳۷ اصطلاح کلیدی بازار سهام

مفاهیم بورس - اصطلاحات بازار سهام

اصطلاحات بازار سهام، اصطلاحات خاص مربوط به صنعت اوراق بهادار هستند. هنگامی‌که کارشناسان و علاقه‌مندان به این صنعت درباره معامله سهام صحبت می‌کنند، از همین اصطلاحات برای بحث‌های تخصصی درباره راهبردها، نمودارها، الگوها، شاخص‌ها و سایر عناصر این صنعت استفاده می‌کنند.

یادگرفتن اصطلاحات بازار سهام به شما کمک می‌کند که روش انجام معاملهٔ سهام را سریع‌تر یاد بگیرید. افراد تازه‌وارد به این حوزه قبل از هر چیز باید تحقیقات کاملی را انجام دهند. اگر با دانش کافی وارد بازار سهام شوید، سود بیشتری نصیب‌تان خواهد شد تا اینکه فقط براساس غریزه یا حدس‌وگمان عمل کنید.

برخی از این اصطلاحات دربارهٔ سایر سرمایه گذاری ها ازجمله مسکن هم صادق است.

توجه: ارقامی که در مطلب بهکاررفتهاند فقط برای درک بهتر موضوع است و واقعی نیستند.

۱. گزارش سالانه

گزارش سالانه یکی از مفاهیم بورس و گزارشی است که شرکت‌ها برای ارائه به سهام‌داران و مطلع‌کردن آنها از چندوچون فعالیت‌های شرکت تهیه می‌کنند. این گزارش از جریان نقدینگی گرفته تا راهبرد مدیریت شرکت، اطلاعات بسیار زیادی به سهام‌داران ارائه می‌دهد. با مطالعهٔ گزارش سالانه می‌توانیم درباره وضعیت مالی و قدرت پرداخت بدهی شرکت قضاوت کنیم.

۲. آربیتراژ

آربیتراژ به‌معنای کسب سود از اختلاف قیمت اوراق بهادار در بازارهای مختلف است. برای مثال، قیمت سهام در بازار «الف» ۱۰۰ تومان است و در بازار «ب» با قیمت ۱۱۰ تومان معامله می‌شود. معامله‌گر می‌تواند در بازار «الف» تعدادی سهم با قیمت ۱۰۰ تومان بخرد و در بازار ۱۱۰تومانی بفروشد. با این کار، ۱۰ تومان سود کسب می‌کند.

۳. کاهش میانگین خرید

فرض کنیم قیمت سهام یک شرکت روند نزولی در پیش گرفته است و درحال کاهش است. در این شرایط، در اصل، سرمایه‌گذار باید از خرید دست نگه دارد. اما برخی سرمایه‌گذاران که باور دارند دیدگاه‌های عمومی درباره آن سهام اشتباه است و قیمتش دوباره بالا خواهد رفت، به‌جای دست‌نگه‌داشتن یا فروختن آن سهام، مقدار بیشتری از آن را می‌خرند و با این کار، میانگین خریدشان را کاهش می‌دهند. این راهبرد کمی مخاطره‌آمیز است زیرا احتمال دارد شما دربارهٔ آن شرکت اشتباه کرده باشید و قیمت همچنان کاهش یابد.

۴. بازار نزولی (خرسی)

مفاهیم بورس - بازار صعودی و نزولی

به دوره‌ای که در آن قیمت سهام سقوط می‌کند یا بازار روند نزولی در پیش می‌گیرد، به‌اصطلاح، «بازار خرسی» یا «نزولی» می‌گویند. این درست نقطهٔ مقابل بازار گاوی یا بازار صعودی است. تصویر فوق به‌شکل نمادین به‌خوبی مفهوم صعودی و نزولی‌بودن بازار را منتقل می‌کنند.

۵. بتا

بتا یا ضریب بتا یکی از مفاهیم بورس و معیاری است که رابطهٔ بین قیمت یک سهم و حرکت کل بازار را نشان می‌دهد. به‌عنوان‌مثال، اگر بتای سهام «الف» ۱٫۵ است، یعنی به‌ازای هر ۱ واحد حرکت بازار، سهام «الف» به اندازه ۱٫۵ واحد حرکت می‌کند و بالعکس.

۶. سهام بلوچیپ

به سهام شرکت‌های بزرگی که در صنعت مربوط به خودشان پیشرو هستند سهام بلوچیپ می‌گویند. این شرکت‌ها سودهای سهام قابل‌توجهی پرداخت می‌کنند و به‌خاطر مدیریت مالی سالمی که دارند به شهرت زیادی رسیده‌اند.

۷. بورس

به‌لحاظ فنی، بورس نام دیگری برای بازار سهام است و البته تاحدودی ابهام دارد. در اصل، بورس به‌معنای خانه‌ای بوده است که در آن ثروتمندان برای مبادلهٔ سهام دور هم جمع می‌شدند. امروزه بورس به‌معنای بازاری رسمی، منسجم و خودانتظام است که از قوانین مشخصی پیروی می‌کند. بورس اوراق بهادار بازاری است که در آن معامله‌گر یا کارگزار طبق مقررات مشخص‌شده، اوراق بهادار را خریدوفروش می‌کنند.

اما بازار خارج از بورس (OTC)، بازاری غیررسمی است که در آن سهام (به‌ویژه سهام شرکت‌های خصوصی) بین خریدار و فروشنده به‌شکل مستقیم معامله می‌شود.

۸. بازار صعودی (گاوی)

هنگامی‌که بازار سهام به‌مدت طولانی روند صعودی دارد و قیمت سهام افزایشی است، آن را بازار صعودی یا گاوی می‌نامیم. بازار گاوی نقطهٔ مقابل بازار خرسی است. البته واژهٔ خرسی و گاوی فقط مختص کل بازار نیست و می‌توان یک سهم تکی، یک بخش یا سکتور (در ادامه به آن خواهیم رسید) از بازار را هم خرسی یا گاوی نامید.

۹. کارگزار

مفاهیم بورس - کارگزار

یک شخص حقوقی است که به‌ازای مبلغی به‌عنوان حق‌العمل (کمیسیون)، به نمایندگی از معامله‌گر و با حساب او، کار خرید‌وفروش سهام یا اوراق بهادار را انجام می‌دهد.

۱۰. نرخ پیشنهادی

نرخ پیشنهادی یکی از مفاهیم بورس و مبلغی است که یک معامله‌گر تمایل دارد برای هر سهم مفروض بپردازد. درمقابل، نرخ پیشنهادی فروشنده را داریم که به مبلغی گفته می‌شود که فروشنده برای همان سهم مفروض مطالبه می‌کند. اختلاف این دو قیمت را مابه‌التفاوت می‌نامند.

۱۱. بسته‌شدن بازار

زمان بسته‌شدن بازار به زمانی می‌گویند که کار خریدوفروش در صرافی‌ها به پایان می‌رسد. بورس تهران در ساعت ۱۲:۳۰ ظهر بسته می‌شود.

همچنین دو بازار سهام معروف در دنیا بازار نزدک (Nasdaq) و بازار بورس نیویورک (NYSE) هستند که رأس ساعت ۴ عصر بسته می‌شوند. پس از تعطیل‌شدن بازار، امکان انجام معامله تا ساعت ۸ بعدازظهر هم وجود دارد.

۱۲. معامله روزانه

به هر خرید یا فروشی که در یک روز تا قبل از تعطیل‌شدن بازارها انجام شود، معاملهٔ روزانه می‌گویند. معمولا بهتر است معاملهٔ روزانه راهبرد اصلی معاملاتی شما باشد و در کنار آن سبد سهام طولانی‌مدت هم داشته باشید. معامله‌گرانی که در معاملهٔ روزانه شرکت می‌کنند، به معامله‌گران روزانه یا معامله‌گران فعال معروف هستند.

۱۳. سود سهام

بخشی از درآمدهای شرکت که به سهام‌داران یا صاحبان سهام آن شرکت به‌صورت سه‌ماهه یا سالیانه پرداخت می‌شود. این‌طور نیست که همهٔ شرکت‌ها سود سهام پرداخت کنند؛ برای نمونه، اگر سهام ارزان معامله می‌کنید، احتمالا مشمول دریافت سود سهام نمی‌شوید.

۱۴. صرافی

جایی است که امکان انجام معامله و خریدوفروش دارایی‌های مختلف از جمله سهام و اوراق بهادار را برای مشتریان فراهم می‌کند. برای نمونه می‌توان به بورس اوراق بهادار تهران در ایران و بازار بورس نیویورک (NYSE) و نزدک در آمریکا اشاره کرد.

۱۵. اجرا

هنگامی‌که کار خرید یا فروش سهام یا اوراق بهادار را تکمیل می‌کنید، یک تراکنش را اجرا کرده‌اید؛ مثلا اگر سفارشی را برای فروش ۱۰۰ سهم ثبت کنید، این بدان معناست که همهٔ آن ۱۰۰ سهم فروخته شده است.

۱۶. کسر تعدیلی

کسر تعدیلی یکی از مفاهیم بورس است که به‌زبان ساده اختلاف بسیار کوچکی بین نرخ پیشنهادی معامله‌گر و نرخ پیشنهادی کارگزار برای سهام مفروض است. این اصطلاح همچنین می‌تواند به شرایطی اشاره کند که در آن قیمت یک سهم به اندازهٔ درصد مشخصی برای معاملات مارجین (مورد ۲۲ در همین مقاله) یا اهداف دیگر کاهش می‌یابد.

۱۷. قیمت بالا

قیمت بالا به مرحلهٔ مهمی در بازار اشاره دارد که در آن یک سهم یا شاخص به نقطهٔ قیمتی بالاتر از قیمت قبلی‌اش می‌رسد. با ثبت هر قیمت بالا می‌توان دریافت که آیا یک سهم یا شاخص قبلا هرگز به قیمتی که حالا دارد، رسیده بود یا نه. البته گاهی این قیمت بالا را محدود به زمان در نظر می‌گیریم: مثلا قیمت بالا در بازهٔ ۳۰روزه.

۱۸. شاخص

شاخص معیاری‌ است که معامله‌گران و مدیران سبد سهام از آن به‌عنوان نشانگر مرجع استفاده می‌کنند. برای نمونه، اگر در شرایطی ۱۰ درصد سود به دست آورده باشید و فکر می‌کنید خیلی خوب است، آن را با شاخص بازار مقایسه کنید. اگر به‌عنوان‌مثال شاخص بازار ۱۲ درصد را نشان می‌دهد، یعنی خوب عمل نکرده‌اید. به‌جای این کار می‌توانستید در یک صندوق مبتنی بر شاخص (index fund) سرمایه‌گذاری کنید و سبد سهام‌تان را با شاخص تعیین‌شده انطباق دهید. یکی از شاخص‌های مهم بازار سهام، میانگین صنعتی داو جونز (Dow Jones Industrial Average) است که وال‌استریت‌ژورنال آن را منتشر می‌کند و دیگری استاندارد اند پورز ۵۰۰ (Standard & Poor’s 500) است که فهرستی متشکل از ۵۰۰ مورد از برترین سهام‌ها در بازار بورس نیویورک و نزدک است.

۱۹. عرضه اولیه سهام

عرضه اولیه سهام (IPO) یکی از مفاهیم بورس است و به نخستین فروش یا پیشنهاد یک سهم می‌گویند که شرکت به‌شکل عمومی انجام می‌دهد. این زمانی اتفاق می‌افتد که یک شرکت تصمیم می‌گیرد سهامش را به‌جای اینکه صرفا متعلق به سرمایه‌گذاران خصوصی یا داخلی باشد، در معرض عموم بگذارد. معمولا کمیسیون بورس و اوراق بهادار هر کشوری قوانین سفت‌وسختی دارد که شرکت‌ها قبل از انجام عرضه اولیه سهام، باید از آنها پیروی کنند.

۲۰. اهرم

اهرم ابزاری است که با استفاده از آن می‌توانید با سرمایه‌ای اندک معاملات بزرگی را انجام دهید. برای استفاده از اهرم، از کارگزارتان مبلغی را قرض می‌کنید و با آن معاملاتی را انجام می‌دهید که با سرمایهٔ خودتان نمی‌توانید انجام دهید. اهرم برای معاملاتی مناسب است که احتمال کسب سود از آن بسیار زیاد است. درست است که با استفاده از اهرم می‌توانید سود را چندبرابر کنید، اما اگر اشتباه کنید، بسیار خطرناک خواهد بود؛ زیرا ممکن است سرمایه‌تان هم صفر شود.

۲۱. قیمت پایین

مفاهیم بورس - قیمت پایین

نشان‌دهندهٔ قیمت پایین‌تر یک سهم یا شاخص نسبت‌ به قیمت قبلی آن است.

۲۲. مارجین

معاملات مارجین معاملاتی هستند که در شرایطی انجام می‌شوند که معامله به روش‌های معمول امکان‌پذیر نیست. در معاملهٔ مارجین می‌توانید مبلغی را از کارگزار قرض بگیرید (در اصل، شبیه وام‌گرفتن است) و با آن سهام یا اوراق بهادار را بخرید؛ سپس با فروش آن سهام یا اوراق بهادار به قیمت بالاتر، سود خودتان را برمی‌دارید و قرض‌تان را به کارگزار پس می‌دهید. اختلاف بین مبلغ قرض‌گرفته‌شده و قیمت اوراق بهادار خریداری‌شده مارجین نامیده می‌شود. دو نوع اصلی معاملات مارجین «فروش استقراضی» و «اهرم» هستند.

یادتان باشد برای معاملات مارجین باید جهت حرکت قیمت سهام (یعنی بالا یا پایین رفتن آن) را درست پیش‌بینی کنید. اگر اشتباه کنید، ممکن است مبلغ قابل‌توجهی ضرر کنید؛ به‌همین‌دلیل، معاملات مارجین می‌توانند خطرناک باشند.

۲۳. میانگین حرکت

به میانگین قیمت سهام به‌ازای هر سهم در طول یک دورهٔ زمانی مشخص، میانگین حرکت یا میانگین متحرک می‌گویند. برخی از چهارچوب‌های زمانی رایج برای مطالعهٔ میانگین حرکت، میانگین حرکت ۵۰ و ۲۰۰روزه هستند.

۲۴. ساعت بازشدن

به زمان آغاز فعالیت در بازار سهام گفته می‌شود. در آمریکا، بازار سهام نزدک و بازار بورس نیویورک در ساعت ۹:۳۰ صبح به‌وقت شرقی (منظور شرق آمریکا و بخش‌هایی از کاناداست) باز می‌شود. معاملاتی که قبل از شروع کار بازار انجام می‌شوند در ساعت ۴:۰۰ بامداد به‌وقت شرقی آغاز می‌شود؛ اما بیشتر معامله‌گران تا ساعت ۸ صبح به بازار توجه خاصی ندارند. اساسا بازشدن به ساعتی اشاره دارد که افراد می‌توانند معامله را در یک صرافی خاص شروع کنند.

در ایران ساعت شروع کار بورس تهران ساعت ۹:۳۰ صبح است. البته امکان ثبت سفارش از ساعت ۸:۳۰ امکان‌پذیر است ولی تا پیش از ساعت ۹:۳۰ صبح، اصولا معامله‌ای انجام نمی‌شود.

۲۵. سفارش

نرخ پیشنهادی‌ای که سرمایه‌گذار برای خرید یا فروش مقدار معینی از سهام یا قراردادهای اختیار معامله به کارگزار ارائه می‌دهد. برای مثال، ثبت خرید یا فروش ۱۰۰ سهم از سهام یک شرکت که در سامانه انجام می‌دهید یک سفارش است.

۲۶. اوراق صورتی

اصطلاح «اوراق صورتی» در آمریکا به سهام ارزان اشاره دارد که با قیمت‌های پایین‌تر از ۵ دلار معامله می‌شوند. ازآنجاکه این سهام دقیقا خارج از بورس انجام می‌شود، آنها را سهام خارج از بورس هم می‌نامند. این سهام را نمی‌توانید در نزدک یا بازار بورس نیویورک یا هیچ صرافی بزرگ دیگری پیدا کنید و معمولا به شرکت‌های کوچک‌تر تعلق دارند.

در ایران این اوراق به‌جای رنگ صورتی، با رنگ‌های زرد، قرمز و نارنجی مشخص می‌شوند.

۲۷. سبد سهام

سبد سهام یکی از مفاهیم بورس است که به معنای مجموعه‌ای متشکل از همهٔ سرمایه‌گذاری‌هایی است که یک سرمایه‌گذار در بخش‌های مختلف می‌خرد. سبد سهام می‌تواند فقط از یک سهم تشکیل شده باشد یا اینکه تعداد زیادی سهام و اوراق بهادار مختلف در آن موجود باشد.

به‌عنوان‌مثال می‌توانید در سبد سهام‌تان، سهام شرکت‌های صنایع مختلفی را داشته باشید؛ به‌این‌ترتیب، اگر سهام یک شرکت یا یک صنعت سقوط کرد، حداقل از محل دیگری درآمد خواهید داشت.

۲۸. مظنه

به اطلاعاتی که دربارهٔ آخرین قیمت معاملاتی سهام وجود دارد مظنه می‌گویند. برای اطلاع از مظنه باید از پلتفرم معاملاتی کارگزاری استفاده کنید.

۲۹. رالی

به افزایش سریع در سطح عمومی قیمت بازار یا قیمت سهام، رالی یا بالارفتن قیمت می‌گویند. بسته به شرایط کلی بازار، ممکن است رالی صعودی یا رالی نزولی داشته باشیم. در بازار نزولی حتی اگر ۱۰ درصد روندهای صعودی مشاهده کنیم، به آن رالی می‌گوییم.

۳۰. سکتور یا بخش

گروهی از سهام موجود در یک صنعت مشابه، متعلق به یک سکتور یا بخش هستند؛ مثلا بخش یا سکتور فناوری شامل شرکت‌هایی مانند اپل و مایکروسافت است. برخی از معامله‌گران ترجیح می‌دهند در یک بخش خاص فعالیت کنند، زیرا آن صنعت را به‌خوبی می‌شناسند و بهتر می‌توانند نوسانات قیمت سهام را در آن پیش‌بینی کنند.

۳۱. بازار سهام

مفاهیم بورس - بازار سهام

به هر بازاری که در آن سهام را خریدوفروش می‌کنند (خواه در بازارهای بورس و خواه ازطریق بازارهای خارج از بورس)، بازار سهام می‌گویند.

۳۲. فروش استقراضی

در فروش استقراضی، تعدادی سهام را از فردی دیگر (مثلا کارگزار) قرض می‌گیرید و قول می‌دهید که در انتهای کار آن را برگردانید. سپس بلافاصله آن سهام را می‌فروشید. البته باید مطمئن باشید که قیمت این سهام به‌زودی کاهش خواهد یافت. وقتی قیمت آن پایین آمد، دوباره آن سهام را می‌خرید، قرض‌تان را پس می‌دهید و مابه‌التفاوت را برای خودتان برمی‌دارید.

برای روشن‌شدن مطلب، این مثال را ببینید:

فرض کنیم قیمت سهام یک شرکت ۱۰۰ تومان است. شما یک سهم از کارگزار قرض می‌گیرید و بلافاصله آن را می‌فروشید. حالا ۱۰۰ تومان پول نقد دارید. اطمینان دارید در روزهای آینده قیمت سهام این شرکت افت خواهد کرد. فرض کنیم قیمت سهام به ۸۰ تومان رسید. حالا شما با ۱۰۰ تومانی که دارید، یک سهم ۸۰ تومانی می‌خرید، آن را به کارگزار برمی‌گردانید و ۲۰ تومان در جیب‌تان می‌ماند.

بهتر است از فروش استقراضی به‌شکل منظم استفاده کنید. معمولا این روش، در بازارهای پرنوسان و بی‌ثبات، کاربرد زیادی دارد.

۳۳. اختلاف قیمت یا مابه‌التفاوت

مابه‌التفاوت به تفاوت بین نرخ پیشنهادی معامله‌گر برای خرید و نرخ پیشنهادی کارگزار (یا فروشنده) برای فروش یک سهام گفته می‌شود. برای نمونه، اگر معامله‌گر حاضر باشد برای خرید فلان سهام ۱۰۰ تومان پرداخت کند اما فروشنده برای آن ۱۲۰ تومان مطالبه می‌کند، مابه‌التفاوت ۲۰ تومان است.

۳۴. نماد سهام

نماد سهام نمادی الفبایی است که هر شرکت در ابتدای ورود به بازار سهام با هماهنگی سازمان بورس و اوراق بهادار تعیین می‌کند؛ از آن پس، تا همیشه این نماد نشان‌دهندهٔ سهام عمومی آن شرکت در بازار سهام خواهد بود. در کشورهای انگلیسی‌زبان، این نماد ۱ تا ۴ کاراکتر دارد. به‌عنوان‌مثال نماد سهام شرکت اپل به‌صورت AAPL و نماد سهام والمارت به‌صورت WMT است.

در بازار سهام ایران نماد سهام به‌شیوهٔ متفاوتی نام‌گذاری می‌شود. حرف اول هر سهام حرفی است که بین همهٔ شرکت‌های آن صنعت مشترک است و بقیهٔ حروف با توجه به‌نام شرکت تعیین می‌شوند. به‌عنوان‌مثال شرکت‌های مربوط به‌صنعت خودروسازی با حرف «خ» آغاز می‌شوند. برای نمونه «خساپا» نماد سهام شرکت سایپا است.

۳۵. نوسان

حرکات قیمتی یک سهم یا کل بازار سهام را نوسان می‌نامند. سهام پرنوسان سهامی است که به‌صورت روزانه به‌شدت بالا یا پایین می‌رود و بازهٔ معاملاتی هرروزه‌اش بسیار گسترده است. این امر درباره سهام‌هایی‌ که معاملات کوچکی دارند یا حجم معاملاتی آنها پایین باشد، بسیار متداول است.

معمولا معامله‌گران طرف‌دار سهام پرنوسان هستند، زیرا در فرازوفرودهای بازار آن می‌توان سودهای بزرگی به دست آورد. البته میزان سود به نحوهٔ معامله در یک دورهٔ زمانی کوتاه بستگی دارد. نوسان شدید اغلب معامله را هیجان‌انگیز می‌کند؛ اما اگر بی‌تجربه باشید، مخاطرات زیادی در انتظارتان خواهد بود.

۳۶. حجم

تعداد سهام معامله‌شده در طول دورهٔ زمانی خاص است که به‌طور معمول به‌صورت میانگینِ تعداد معاملات روزانه اندازه‌گیری می‌شود. حجم می‌تواند به‌معنای تعداد سهامی که خریده‌اید هم باشد؛ برای مثال، خرید ۲۰۰۰ سهم از یک شرکت، حجم خرید بالاتری نسبت به خرید ۲۰ سهم است.

۳۷. بازده

این اصطلاح اغلب به مقداری از بازگشت سرمایه اشاره دارد که از محل پرداخت سود سهام دریافت می‌شود. بازده با تقسیم سود سالانه به قیمت پرداختی برای سهام به دست می‌آید. اگر سهام «الف» را به‌مبلغ ۴۰۰ تومان به‌ازای هر سهم خریده‌اید و بابت آن ۱۰ تومان سود سالیانه دریافت کرده‌اید، بازده شما ۲٫۵ درصد است.

۲٫۵٪ = ۱۰۰ × ۰٫۰۲۵ = ۴۰۰ ÷ ۱۰

کلام آخر

دانستن اصطلاحات مخصوص بازار سهام و مفاهیم بورس به شما کمک می‌کند معامله‌گر بهتری باشید. برای درک کامل پیچیدگی‌های معامله سهام و اوراق بهادار به زمان نیاز است؛ اما وقتی انجامش دادید، دیگر به‌شکل روزمره از این اصطلاحات استفاده خواهید کرد.

بهتر است تا زمانی که به‌طور کامل با همهٔ مفاهیم بورس آشنا شوید، خودتان را بارها آزمایش کنید. همچنین هنگامی‌که تحقیقات انجام می‌دهید، اصطلاحات دیگری را هم در بازار سهام کشف خواهید کرد که در حین این تحقیقات، ظاهر می‌شوند.

بهاره رضا جو

منبع : https://www.chetor.com/187616

Please follow and like us:
Pin Share

هدف از راه‌اندازی سایت اقتصادی ایران بررسی مسائل ومعضلات اقتصادی ایران وارائه راهکارهای مناسب می باشد. به امید روزی که شاهد ایرانی آباد و با رونق وشکوفائی اقتصادی باشیم، برای همگان به ویژه بازدیدکنندگان این سایت اقتصادی سرافرازی ونیکبختی آرزو می نمایم. مالکیت سایت اقتصادی ایران برای محمدرضا عادلی مسبب کودهی محفوظ است. سایت اقتصادی ایران درسامانه ساماندهی سایتهای اینترنتی ایران به کدهای شامد: http://ehteyaj.irبه کدشامد: 1-1-750014-65-0-21 http://doabsar.irبه کدشامد:1-1-750014-65-0-20 http://eghtesa3.irبه کدشامد: 1-1-750014-65-0-11 http://etabar.irبه کدشامد: 1-1-750014-65-0-10 http://namouneh.irبه کدشامد: 1-1-750014-65-0-16 http://koudehi.irبه کدشامد: 1-1-750014-65-0-15 http://mosabbeb.irبه کد شامد1-1-750014-65-0-9 http://namooneh.irبه کدشامد: 1-1-750014-65-0-12 http://adeli16559.irبه کدشامد: 1-1-750014-65-0-14 http://tarazmani.irبه کدشامد: 1-1-750014-65-0-13 http://zapah.ir به کدشامد: 1-1-750014-65-0-18 http://eghtesadi1.com به کدشامد: 1-1-750014-65-0-7 http://eghtesadiiran.comکدشامد: 4-0-65-750014-1-1 https://eghtesadi1.irکدشامد: 5-0-65-750014-1-1 http://eghtesadiiran.irکدشامد:6-0-65-750014-1-1 http://eghtesadionline.com کدشامد: 1-1-750014-65-0-8 ثبت گردیده است انتشار مطالب خبری و تحلیلی رسانه‌های داخلی و خارجی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر می‌شود. سایت اقتصادی ایران به نشانیهای: http://tarazmani.ir http://eghtesa3.ir http://ehteyaj.ir http://adeli16559.ir http://etabar.ir http://koudehi.ir http://mosabbeb.ir http://namooneh.ir http://namouneh.ir https://eghtesadi1.ir http://eghtesadiiran.ir http://eghtesadi1.com http://eghtesadiiran.com http://eghtesadionline.com http://zapah.ir http://doabsar.ir قابل مشاهده است. مدیرمسئول سایت اقتصادی ایران : محمدرضا عادلی مسبب کودهی

Discussion1 دیدگاه

  1. بازاربازار به محلی گفته می شود که در آن خرید و فروش انجام شود.بورسبورسیک بازار استکه در آن معاملات به صورت متمرکز و تحت نظارت ناظری انجام می شود .در جهان بورس های متنوع و گوناگون وجود دارد درست مانند بازارهای مختلف.فرابورسیکبازار است که روش کار در آن مانند بورس می باشد اما شرکت ها برای ورود بهآن شرایط کمتری را باید لحاظ کنند و حضور در آن سهل تر استو قوانین معاملاتی آن با بورس تفاوت هایی دارد.در ایران فرابورسهمداریم.بورس اوراق بهاداردر این بازار افراد به خرید و فروش اوراق بهادار از جمله اوراق مشارکت، سهام و این دست اوراق می پردازند.بورس کالادر این بازار افراد به خرید و فروش عمده کالا می پردازند مانند بورس فلزات بورس غلات و … در ایران چندین بورس کالا داریم.شرکتیک مجموعه متشکل از افراد فعال در یک حوزه مشخص که به طور مشترک بر روی پروژه ها و طرح های مورد نظرشان فعالیت دارند.سهمشرکتاز نظر مالی متشکل از قسمت های مساوی و کوچکی هستند. اینقسمت ها سهم نام دارند.
    سهامسهام به تعدادی سهم گفت می شود.سهامدار / سهامدارانبه افرادی گفته می شود که مالک سهم هستند. مثلا اگر شما حتی یک سهم از شرکت بسیار بزرگیداشته باشید به هر حال جزو سهامدارن آن شرکت خواهید بود.سهامی خاصیکنوع مجوز ثبت شرکت های سهامی است. اگر یک شرکت سهامش بین افراد مشخص تقسیمشده باشد و اجازه خرید و فروش سهام مستلزمرضایتتمامسهامدارانباشد،همچنین یک سری مقرارات محدود دیگر شرکت سهامی خاص نام خواهد گرفت.در حال حاضر در کشور ما هنوز بورس شرکت های سهامی خاص راه اندازی نشدهاست.سهامی عامیکنوع مجوز ثبت شرکت های سهامی است. اگر یک شرکت سهامش بین عموم افراد بهشکل نامشروط تقسیم شده باشد و اجازه خرید و فروش سهام برای تمام سهامدارنبدون اطلاع به شرکت و هماهنگی مجاز باشد، همچنین یک سری مقررات دیگر حقوقیمشخص شده در مجوزها، این شرکت سهامی عام نام دارد.حقیقی / حقوقیدراقتصاد، آن دسته از افراد که دارای هویتشخصیهستند راحقیقی و آن دسته که هویت غیر شخصی دارندرا حقوقی می نامند. مثلا یک شرکتسهامی ممکن است سهامداران حقیقی داشته باشد مثل علی زارع و … و سهامدارانحقوقی داشته باشد مانند شرکت سرمایه گذاری ملک گستر یا بنیاد مسکن انقلاباسلامی.
    پذیره نویسیبهفرایند فروش سهام یک شرکت سهامی عام در زمان تاسیس آن پذیره نویسی گفته میشود که در آن سهام شرکت بین متقاضیان تقسیم خواهد شد و سرمایه اولیه شرکتفراهم خواهد آمد.مجمع عمومینشستسهامداران یک شرکت سهامی می باشد که ممکن است دوره ای باشد یا موردی برحسب نیاز دارای حالت فوق العاده. در این نشست تصمیمات متفاوت از تعیینارکان شرکت (مدیریت و …) تا سیاست گذاری های کلان شرکت صورت می پذیرد. تمام سهامداران فارغ از تعداد سهام خود حق شرکت در این نشست را دارند،همچنین به نسبت تعداد سهام خودشان به کل سهام افراد حاضر در جلسه شرکت حقرای در مورد مسائل شرکت را دارند. غائبین در نشست فاقد حق رای می باشند.سود هر سهمشرکتپس از ان که در یک سال مالی فعالیت های خود را انجام دادند پس از کسرهزینه ها یک سود باقی مانده است که به طور مساوی باید بین سهامدارن به نسبتتعداد سهم تقسیم شود.سود انباشهممکناست هیئت مدیره یک شرکه خصوصا مدیرعامل تصمیم بگیرد مبلغی از سود هر سهمرا جهت فعالیت هایمختلفمانندتضمینسوداوریسالمالیبعدیا …نزدشرکت حفظ کند هر چند این مبلغ جزو اموال سهام دار به حساب خواهد آمد اما بهوی پرداخت نخواهد شد. مبلغ حاصل جمع این مبلغ پرداخت نشده به سهام دارانسود انباشه نام دارد.DPSیا سود پرداخت نقدی شدهاین آمار بیانگر سوابق شرکت در پرداخت سود نقدی به سهامداران می باشد و بیشتر مد نظر تحلیل گران بنیادی می باشد.
    افزایش سرمایهاگریک شرکتسهامی به این نتیجه برسد که جهت رشد و توسعه فعالیت هایش بهافزایش داریی ها نیاز دارد، در مجمع عمومی افزایش سرمایه را مورد بررسیقرار میدهد و در صورت تصویب مبلغ آن مشخص خواهد شد. سپس این مبلغ از محلسود انباشه شرکت یا فروش به سهامداران فعلی یا روش های ترکیبی دیگر انجامخواهد شد. حق تقدمسهامداراندر صورت تمایل جهت مشارکت در افزایش سرمایه یک شرکت نسبت به افراد دیگرالویت دارند، به همین دلیل در صورت تمایل به ایشان یک حق خرید سهام داده میشود که حق تقدم نام دارد و ایشان میتوانند این حق را به سهم شرکت تبدیلکرده یا ان را به افراد متقاضی بفروش برسانند.EPS یاEarning per Share-درآمد بابت سهمشرکتها در ابتدای سال مالی با محاسبات یک عدد تقریبی از سود هر سهم در پایانسال اعلام می کنند که این عددEPS نام دارد. ان عدد پیش بینی سود هر سهماست و الزماًسودی که به هر سهم تعلق می گیرد با این عدد یکی نخواهد بود. علت هم گاه خطا در محاسبات و گاه تغییر برخی فاکتورها مثل بازار فروشمحصولات شرکت، نرخ ارز و … می باشد.تعدیل سوداگردر طول یک سال مالی حوادثی رخ بدهد که شرکت متوجه شود قطعا بینرقم پیشبینی شده برای سود هر سهم با رقم واقعی فاصله زیادی است نسبت به محاسبهمجدد اقدام کرده و رقم جدید را اعلام می کند که ممکن است نسبت به قبل کمتریا بیشتر شده باشد. این مقدار تغییر را تعدیل نامیده و اگر افزایش باشدتعدیل مثبت و اگر کاهش باشد تعدیل منفی نام دارد. ممکن است یک شرکت در طولیک سال مالی ده ها بار تعدیل مثبت / منفی انجام دهد تا نهایتاً به رقمواقعی نزدیک شود.
    قیمت هر سهمهرسهم یک شرکت قیمت مشخصی دارید. اینجا قصد بررسی دقیق این مسئله را نداریم. همین قدر بس که در ایران قیمت ابتدایی هر سهم ۰۱۱۱ریال است و مثلا اگر یکشرکت بخواهد با ۰۱۱٫۱۱۱٫۱۱۱ریال سرمایه کارش را آغاز کند باید به ۰۱۱٫۱۱۱سهم تقسیم شود.نمادهر شرکت که وارد بازار بورس شده باشد یک نام خلاصه متشکل از چند حرف بنیادین نامش دارد که بهش نماد گفته میشود.شاخصشاخص ها، دقیقا به معنایک کلمه یک میانگین از روند کلی هستند. مثلا شاخص کل، میانگین روند کل بازار بورس در روز است. شاخص صنعت بیانگر میانگین روند قیمتی سهام شرکت های صنعتی حاضر در بورس است. داشتن نیمنگاهی به شاخص ها در کشف سهام های ارزشمند بازار بی تاثیر نیست.تالار بورسبهسالنی گفت میشود که در آن تابلو هایی نسب شده است و آخرین اطلاعات بازاردر آن نمایشداده می شود و افراد می توانند برخی فعالیت های مربوط به بورساز جمله کسب اطلاعات را در آنجا انجام بدهند.تالار اصلیدر این بخش شرکت هایی هستند که حضور آنها در بورس تائید شده است.تالار فرعیدر این تالار شرکت هایی وجود دارند که هنوز عضویت آنهاتائید کامل نشده است و به صورت آزمایشی وارد بورس شده اند.
    بازار اولیاگریک شرکت سهامی عام بخواهد وارد بورس شود باید یک سری مراحل طی کند و سپسسهام آن در بورس جهت معامله عرضه می شود، این سهام که برای نخستین بار عرضهمی شود، بازار اولی نام دارد.بازار دومیبه آن دسته از سهام هایی که از یک سهام دار خریده می شود و به تازگی در بورس عرضه نشده باشند گفته می شود.معاملهدرمعنای عمومی خرید و فروش و اجاره و … را معاملع می نامند اما در بورستنها به خرید یا فروش سهم اطلاق می شود. تعداد دفعات معامله و حجم معاملهاز فاکتور های بسیار مهم در تحلیل بازار می باشد.تعداد معاملات / حجم معاملاتتعداددفعاتی که یک سهام خرید و فروش شده است تعداد معاملات گفته می شود ممکناست کلی، روزانه یا ماهانه مورد بررسی قرار بگیرد. یعنی در اون باز زمانیچند نوبت روی این سهم معامله شده است. حجم معاملات به تعداد سهام معاملهشده اطلاق می شود.مثال:اگر ۵نفر در یک روز هر کدام ۰۱۱سهم یک شرکت را بخرند، تعداد معاملات آن شرکت در آن روز ۵خواهد بود و حجم معاملات آن شرکت ۵۱۱٫ارزش معاملاتاگرتعداد سهام معامله شد در کل یا همان حجم معاملات را در در قیمت سهام ضربکنیم ارزش کل معاملات را به دست خواهیم آورد. اما باید هر سهم را در قیمتیکه فروخته یا خریده شده است ضرب کرد.
    عرضهفروشسهام را عرضه می نامند. اگر سهامی برای فروش نباشد به هر دلیل مثلاًسهامدارن نخواهند آن را به فروش برسانند یا … می گویند سهام عرضه نداردیا عرضه آن ۱است.تقاضا / متقاضیبهخریداران یک سهم متقاضیگفتهمیشودوبهدرخواستخریدسهامتقاضاگفتهمیشود. اگر یک سهم به هر دلیل خریدار نداشته باشد گفته می شود تقاضا برای آنسهم ۱است.قیمت روز / قیمت پایانیهمانطورکه قبلاً گفته شد هر سهم یک قیمت داشت و در ایران پیش فرض آن ۰۱۱۱ریالبود. اما قطعا با رشد اون شرکت ارزش سهام تغییرات خواهد داشت که البته اینتغییرات به فاکتورهای مهم دیگری مانند عرضه و تقاضا و … نیز بستگیدارد. به هر حال جدیدترین قیمت هر سهم را قیمت پایانیهر سهم می گویند که ارزشواقعی اون سهم در آن لحظه است هر چند ممکن است شما نتوانید سهام خود را بهآن قیمت بفروش برسانید یا بر فرضمجبورشویدآنراگرانتربخرید.درتابلو ها و آمارها بیش از هر چیز این قیمت پایانیهر سهم است که نمایش دادهمی شود اما دقت کنید این قیمت ممکن است هیچ تقاضایینداشته باشد.مثال:قیمت پایاینسهام شرکت بالب ایران ۹۳۳۳ریال است. شما ۰۱۱۱سهم دارید، بنابراینطبق محاسبات ارزش دارایی شما ۹٫۳۳۳٫۱۱۱ریال است. حال آن که تقاضا این سهم ۱باشد و هیچ کس متقاضی خریدش نباشد یا مثلاً تقاضا با قیمت پایین تر ازقیمت پایانیباشد مثلا ۹۳۱۱ریال. اگر شما بخواهید این دارایی را به پول نقدتبدیل کنید و سهام خود را بفروشید مجبورید به این قیمت بفرش برسانید یامنتظر شوید کسی آمده و تقاضای خریدی با قیمت بالاتر بدهد. اگر شما به اینقیمت بفروش برسانید مبلغ ۹٫۳۱۱٫۱۱۱ریال پول نقد دریافت خواهید کرد کهظاهرا از ارزش آن سهم کم تر است.
    بنابراین قیمت پایانیتنها یکفاکتور است و هر چند مهم می باشد اما عوامل بسیاری در موفقیت تبدیل داراییبه پول نقد یا سرمایه گذاری موثر هستند که به مرور به آنها نیز اشاره خواهدشد.بهترین تقاضادر بین تقاضا های موجود برای خرید یک سهام بالاترین قیمت به عنوان بهترین تقاضا خرید به حساب می یاد و بهش میگن بهترین تقاضا.بهترین عرضهدر بین پیشنهادات فروش یک سهم، پایین ترین قیمت پیشنهادی برای فروش را بهترین عرضه می گویند.قیمت دیروزمنظور قیمت پایانیسهام در زمان بسته شدن بازار در روز کاری قبل است. قیمت پایانیامروز یک سهم، فردا می شود قیمت دیروز.آخرین معامله / آخرین قیمتقیمتآخرین معامله یک سهم که ممکن است از قیمت اون سهم بالاتر یا پایین تر شایدهم برابر باشد. یعنی آخرین معامله بر روی این سهم در چهقیمتی انجام شدهاست. بالاترین قیمت / پایین ترین قیمتحد نوسان آخرینقیمت آن سهم.یعنیمعاملات آن سهم در بازه مورد نظر (روز-هفته-ماه) حداقل وحداکثر چقدر بوده است.سقف بازار / کف بازارطبققوانین بورس در ایران، شما اجازه دارید تنها ۳% بالاتر یا پایین تر ازآخرین قیمت پیشنهاد خرید یا فروش سهام را بدهید. بنابراین سقف و کف بازاربرای هر سهم ۳% آخرین قیمت آن سهم در آن روز می باشد.
    میلاد ابوعلی –
    منبع : http://www.sdbhouse.com/wp-content/uploads/2018/08

لطفا دیدگاه خود را ثبت کنید

RSS
EMAIL