بهنظر میرسد که تحریمها، کرونا یا بحران اقتصادی برای سرمایهگذاران مهم نیست.
به نظر میرسد که بدبختیهای ایران تمامی ندارد. این کشور شاهد یکی از بدترین شیوع کووید-۱۹ بود. و حالا که از قرنطینه خارج شده، به نظر میرسد که موج دوم شدیدتری در راه است. اقتصاد در سال گذشته با کاهش ۸ درصدی همراه بود. شاید کاهش امسال بدتر نیز باشد. تحریمهای امریکا اگر ایران را کاملاً از بازار جهانی بیرون نکرده باشد، آن را بسیار منزوی کرده است. و حالا کروناویروس تصمیم دارد که کار را تمام کند.
با این وجود، بازار بورس ایران بسیار پررونق است. ارزش ریالی تپیکس، شاخص اصلی بورس تهران، در دو سال اخیر ۱۰ برابر و از زمان اعلام قرنطینه در ۲۷ مارس، ۲ برابر شده است. با درنظر گرفتن ارزش ارز احتیاطی این شاخص نیز، تپیکس بهترین عملکرد را در جهان داشته است. ماسیج وجتال میگوید: «ما در عرض سه سال، ارزش یورو خود را سه برابر کردهایم.» او مسئول تنها صندوق اروپایی است که بر بازار ایران متمرکز است.
بیشتر بخوانید : تحلیل نماد بورس
یکی از دلایل پررونق بودن بازار بورس این است که ایرانیها جایی دیگر برای سرمایه گذاری ندارند. مردم با تورم ۳۰ درصدی و کاهش مداوم ارزش ریال، مشتاق نیستند که حساب سپرده در داخل کشور باز کنند. دولت خرید ارزهای خارجی را مشکل کرده و تحریمهای امریکا، مردم را از بازارهای بورس جهانی محروم کرده است. برخی ایرانیها زمین و خودرو میخرند، اما قیمت این داراییها برای برخی دیگر بسیار بالاست.
حتی تازه کارها نیز وارد بورس شده اند. مقامات در آوریل به مردم اجازه ی معامله ی”سهام عدالت” را دادند؛ سرمایه هایی در شرکتهای دولتی که دولت سالها پیش به مردم تنگدست داده بود. حجم معاملات روزانه در عرض دو سال از ۱۰۰ میلیون دلار به ۴۰۰ میلیون دلار رسید.
رهبر ایران مردم را تشویق میکند و نگران است نسبت به شرایطی امیدوار باقی بماند که اغلب بحرانی است. آنها همچنین به فرصتی دست یافته اند که درآمد کشور را افزایش دهند. درآمدی که به دلیل تحریمها بسیار کاهش یافته است. اخیراً دولت سهام بانکها و مؤسسات مالی دولتی را در بورس عرضه کرده و بهنظر میرسد که قرار است به زودی سهام شرکتهای معدن، فولاد و پتروشیمی را نیز در بورس عرضه کند. (این کارها شرکتها را بهتر نمیکنند.)
رئیس جمهور حس روحانی این رشد بورس را ناشی از غرور ملی میداند. او میگوید: «با رشد بورس ایران، (دشم نهایمان) نگران شده اند. اما سرمایه گذاران خبره و حتی برخی مقامات از وجود یک حباب نگرانند که ترکیدن آن میتواند منجر به ناآرامی شود. آقای وجتال نیز نیمی از داراییهای خود را در مارس به فروش رسانده است.
منبع : https://bourstimes.ir