سپرده قانونی به عنوان یکی از ابزارهای غیرمستقیم سیاست پولی بانکی محسوب شده که میتوان برای کنترل میزان نقدینگی از آن بهره گرفت.
به گزارش خبرنگار بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، سپرده قانونی به عنوان یکی از ابزارهای غیرمستقیم سیاست پولی بانکی محسوب شده و میتوان برای کنترل میزان نقدینگی از آن بهره گرفت به طوریکه در دورههای رکود باید کاهش و در دورههای رونق افزایش یابد.
معمولا بانک مرکزی به این سپرده های بانک ها سود نمی دهد و لذا سپرده قانونی، نوعی مالیات بر فعالیت بانک محسوب می شود. علاوه بر آن، اخذ این سپرده توسط بانک مرکزی با هدف تامین امنیت سپرده های مردم، کنترل نقدینگی و تورم و همچنین پشتوانه ای برای بانک ها در زمان مواجهه احتمالی با ورشکستگی یا احتیاج به نقدینگی بلوکه مورد استفاده قرار می گیرد.
بیشتربخوانید:
افزایش حجم پول توسط بانک ها، به این صورت است که بانکها در مرحله سپردهگیری بخشی از سپردهها را نزد بانک مرکزی نگهداری کرده و از دور خارج میکنند و باقیمانده سپردهها را به عنوان تسهیلات به وام گیرندگان اعطاء میکنند که بار دیگر در قالب سپرده به نظام بانکی باز گشته و این فرآیند، دوباره تکرار میشود.در نتیجه، یک مبلغ اولیه که در قالب پول پرقدرت به اقتصاد تزریق شده است، به چندین برابر مبلغ اولیه تبدیل میشود.