همهچیز درباره «دارادوم».
چیستی سهام جدید شرکت های پالایشی دولتی موسوم به دارادوم یا پالایشی یکم، چگونگی خرید و فروش و میزان سوددهی آن سوال بسیاری از مردم و فعالان بازار سرمایه است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، با توجه به مشکلات اقتصادی ناشی از تحریمها و عدم فروش نفت و همچنین رکود حاکم بر کسب و کارها بعد از شیوع کرونا در ایران و عدم تحقق بخشی از منابع درآمدی دولت از محل مالیات و کاهش صادرات غیرنفتی به علت بسته شدن بسیاری از مرزها جهت کنترل اپیدمی کووید ۱۹ کسری بودجه حدود ۲۰۰ هزار میلیاردی برای سال جاری پیش بینی شد. به همین منظور و برای جبران کسری بودجه دولت تصمیم گرفت تا بخشی از درآمدهای بودجه ای خود را با نام فروش یا مولدسازی اموال و دارایی افزایش دهد بنابراین دولت با اخذ مجوز از شورای عالی هماهنگی سران سه قوه کسب درآمد ۱۵۰ هزار میلیاردی از این محل را کلید زد.
دولت برای اینکه سهام شرکت های خود در بخش های مختلف را بخش خصوصی و مردم واگذار کند یک صندوق سرمایهگذاری قابل معامله دولتی در بازار سرمایه به نام ای تی اف ETF تشکیل داد تا در سه بخش و در ابتدا، اواسط و انتهای سال سهام شرکت های دولتی را در بورس به عموم مردم عرضه کند. بر این اساس بخش اول واگذاری به سهام ۵ شرکت بیمه ای و بانکی تعلق داشت که در انتهای فصل بهار با نام دارایکم در بورس تهران عرضه شد و توانست با مشارکت سه و نیم میلیون نفری ۶ هزار میلیارد تومان به فروش برساند.
در بخش سوم عرضه صندوق های ای تی اف سهام شرکت های خودرویی و فلزی دولت در دستور کار است که ظاهرا در نیمه دوم سال انجام خواهد شد.
در بخش دوم دولت در نظر دارد بخشی از سهام ۴ شرکت پالایشی خود را با نام های پالایشگاه نفت تهران، بندرعباس، اصفهان و تبریز که نماد بورسی آن ها به ترتیب شتران، شبندر، شپنا و شبریز که در مجموع رقمی بیش از ۷۳ هزار میلیارد تومان ارزش کنونی آن هاست در بازار سرمایه عرضه کند.
اهداف واگذاری سهام شرکت های دولتی در بورس
به گفته وزیر اقتصاد فروش سهام شرکت های دولتی با هدف کسب درآمد دولت صورت نمی گیرد و در راستای خصوصی سازی و تحقق اقتصاد مردمی و توزیع عادلانه ثروت و تعمیق بازار سرمایه انجام می شود اما در هر حال اگر یکی از اهداف هم جبران کسری بودجه باشد قاعدتا این روش از سایر روش ها از جمله چاپ پول یا برداشت از صندوق توسعه ملی که به تورم دامن می زنند بهتر خواهد بود و حتی با جمع کردن نقدینگی از سطح جامعه می تواند به کنترل و کاهش تورم کمک کند. از طرفی با توجه به مشکلات پیش آمده در روند خصوصی سازی مزایده ای در ۲۰ سال گذشته به نظر می رسد خصوصی سازی به از طریق بورس به دلیل شفافیت و حضور و بهره مندی عموم مردم روش سالم تر و موثرتری می باشد.
۵ تومن بخر یه تومن ببر
عموم مردم می توانند تا سقف ۵میلیون تومان پالایشی یکم یا همان به اصطلاح مرسوم دارادوم خریداری کنند و در همان ابتدا ۲۰ درصد یا به عبارت دیگر یک میلیون تومان تخفیف بگیرند. البته افرادی که جزو آن سه و نیم میلیون نفر خریدار دارایکم بوده اند اکنون می توانند تنها ۳ میلیون تومان پالایشی یکم با تخفیف ۲۰ درصدی خریداری کنند.
چه کسانی و چگونه می توانند پالایش بخرند؟
پذیرهنویسی برای هر شخص حقیقی ایرانی دارای کد ملی امکانپذیر است و محدودیت سنی برای متقاضیان وجود ندارد.
در واقع با کد ملی فرزند خردسال خانواده نیز می توان سهام مذکور را خریداری کرد.
داشتن حساب به ازای هر کد ملی الزامی نیست، اما شماره شبای پرداختکننده باید برای بازگرداندن وجوه مازاد بر واحدهای تخصیص یافته پس از اتمام پذیرهنویسی، در اطلاعات متقاضیان درج شود.
افرادی که دارای کد بورسی هستند بایستی از طریق کارگزاری ها و با جستجوی نماد «پالایش» درخواست خرید خود را ثبت کنند و افراد فاقد کد بورسی اما دارای حساب در یکی از بانکهای منتخب میتوانند از طریق مراجعه به درگاههای غیرحضوری و حضوری و با ورود حداقل اطلاعات مورد نیاز، نسبت به پذیرهنویسی واحدهای سرمایهگذاری اقدام کنند.
بنابراین داشتن کد معاملاتی (کد بورسی) برای پذیرهنویسی الزامی نیست و متقاضیان فاقد کد بورسی برای فروش (انجام معامله) این واحدها که از یک ماه بعد از اتمام مهلت پذیره نویسی امکانپذیر است، میتوانند به تدریج طی ماههای آینده و در فرصت مناسب نسبت به ثبتنام در سامانه سجام و دریافت کد معاملاتی (کد بورسی) اقدام کنند.
شروع پذیرهنویسی از بامداد روز چهارشنبه (پنجم شهریور ماه) تا ساعت ۲۴ روز چهارشنبه (۱۹ شهریور ماه) انجام خواهد شد.
بازدهی پالایشی یکم چقدر است؟
باتوجه به اینکه نوسان در ذات بازار سرمایه است نمی توان پیش بینی دقیقی از بازدهی سهام داشت اما با توجه به سهام شرکت های پالایشی در دل این صندوق سرمایه گذاری و درنظر گرفتن رشد شاخص کل بورس در دوسال گذشته می توان در کوتاه مدت یعنی بین یک تا سه ماه علاوه بر ۲۰ درصد تخفیف اولیه و اعطایی دولت، حدود ۵۰ درصد بازدهی و در میان مدت ۱۰۰ درصد بازدهی را برای پالایشی یکم متصور شد.
علل سوددهی مناسب پالایشی یکم عبارت است از:
۱. سوددهی ۲۰۰ درصدی دارایکم تا پیش از اصلاح اخیر و بیسابقه بازار و ۱۰۰ درصدی بعد از اصلاح (اکنون)
۲. بیست درصد تخفیف اولیه دولت به خریداران
۳. بازدهی بیشتر بازار سرمایه نسبت به تمام بازارهای موازی از جمله طلا و ارز
۴. سودده بودن شرکت های پالایشی این صندوق و ارزنده بودن سهام آن ها به لحاظ بنیادین
۵. بالا بودن ارزش جایگزینی نمادهای پالایشی در بورس
۶. افزایش سوددهی شرکت های پالایش به دلیل تخفیف خوراک جدید طبق مصوبه جدید
۷. افزایش سوددهی سهم به دلیل حجم زیادی خرید
۸. تاکید در اطلاعیه سازمان خصوصی سازی و اظهار نظر وزیر اقتصاد مبنی بر فرصت بینظیر برای ورود آحاد جامعه در سهام شرکت های معتبر دولتی
منبع: رادار اقتصاد
https://snn.ir/fa/news/871996