اقتصاددان ایرانی مقیم آمریکا :
چگونه افزایش تورم باعث افت بورس می شود ؟
اقتصاددان ایرانی و دانشگاه واندربیلت آمریکا در این تحلیل توضیح میدهد که چطور تورم، به ضرر بورس تمام میشود. او میگوید اگر افزایش تورم میتوانست به افزایش قیمت سهام بینجامد بسیاری از ملل پیشرفته جهان قبل از ما این سیاست را اتخاذ میکردند.
تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی چه اثری بر بورس دارد؟ برای پاسخ به این سوال، باید به دو موضوع پرداخت؛ اول اینکه ارزش داراییها در بورس از کجا میآید؟ برای مثال در بازار سرمایه آمریکا چند شرکت با ارزش بیش از هزار میلیارد دلار وجود دارد. ارزش شرکت اپل بیش از ۲ هزار میلیارد دلار و ارزش شرکت مایکروسافت و آمازون هر کدام بیش از ۱۶۰۰ میلیارد دلار است.
البته در این مقایسه برای درک بهتر ارزش سهام باید به این نکته توجه کنیم که ارزش کل سهام عرضه شده در بورس روسیه فقط کسری از ارزش سهام یکی از این شرکتهاست. توجه به نکته دیگر هم مهم است که قیمت سهام تقریباً در تمام بازارهای عمده سهام در جهان و در دهه گذشته رو به افزایش بوده است.
ارزش داراییهای بورس از کجا میآید؟
به این سوال برگردیم این ارزش داراییها در بورس از کجا میآید؟ یک جواب بسیار ساده این است که ارزش شرکتی مانند اپل چیزی نیست مگر ارزش کنونی تمام سودهایی که این شرکت در آینده برای سهامداران خود کسب میکند.
منظور از ارزش حال چیست؟ فرض کنید شخص مطمئنی حاضر است دقیقاً یک سال دیگر به شما ۱۲ میلیون تومان پول بدهد. شما حاضرید در مقابل این ۱۲ میلیون تومانی که سال دیگر دریافت میکنید امروز چقدر پرداخت کنید؟ تصور این مساله ساده است که اگر نرخ سود مثلاً ۲۰ درصد باشد شما حاضرید برای آن ۱۲ میلیون تومان، امروز ۱۰ میلیون تومان پرداخت کنید. این ۱۰ میلیون تومان میشود ارزش حال ۱۲ میلیون تومانی که سال دیگر به شما پرداخت میشود. اگر نرخ سود کمتر شود ارزش حال بیشتر میشود.
در بازار بورس هم همین معادله برقرار است. به عبارتی اگر نرخ بهره کاهش یابد ارزش سهام بالا میرود. نقلی از سرمایهگذار معروف وارن بافت هست که میگوید نرخ بهره مانند جاذبه عمل میکند. هرچه نرخ بهره بیشتر باشد ارزش سهام کمتر میشود و برعکس.
نرخ بهره پایینتر، ارزش سهام را افزایش میدهد. امید به رشد اقتصادی بیشتر در آینده، امید به سود بیشتر شرکتها را افزایش میدهد و در نتیجه ارزش سهام هم بیشتر میشود. اما در اقتصادی که تورم وجود دارد، نرخ بهره بالا میرود و ارزش سهام کمتر میشود.
حال حالتی را در نظر بگیریم که آن شخص خیلی هم مطمئن نباشد. به عبارتی قرض دادن به چنین شخصی با ریسک همراه میشود. ریسک بیشتر باعث میشود که ارزشِ حالِ آن ۱۲ میلیون تومانِ وعده داده شده کاهش پیدا کند.
بهصورت خلاصه ریسک بیشتر، ارزش سهام را کاهش میدهد، نرخ بهره پایینتر، ارزش سهام را افزایش میدهد. امید به رشد اقتصادی بیشتر در آینده، امید به سود بیشتر شرکتها را افزایش میدهد و در نتیجه ارزش سهام هم بیشتر میشود.
در این نوشتار، بسیاری از عوامل اقتصادی که بر قیمت بورس تاثیر میگذارد، مثلاً عاملهای روانی در کوتاهمدت یا مثلاً تاثیر سیستم قانونی و قضایی که از حقوق مالکیت دفاع میکند، نادیده گرفته شده است.
ارز ۴۲۰۰ تومانی به سود بورس است یا ضرر آن؟
با این مقدمه به اصل موضوع این مقاله برگردیم. اینکه سیستم ارزی دو نرخی چه تاثیری بر بازار بورس میتواند داشته باشد. اول اینکه سیستم دو نرخی ارز باعث تضعیف ارزش پول ملی و به عبارتی ایجاد تورم میشود. این دقیقاً برعکس هدف سیاستگذار در اتخاذ سیاست دو نرخی است.
اصرار سیاستگذار بر حفظ ارز ۴۲۰۰ تومانی از آنجا ناشی میشود که سیاستگذار نمیخواهد قیمت بعضی از به اصطلاح کالاهای اساسی افزایش پیدا کند. اما این سیاست باعث میشود ارز برای کالاهای دیگر کمیابتر شود که به معنی افزایش قیمت ارز در بازار آزاد است.
ریسک بیشتر، ارزش سهام را کاهش میدهد، نرخ بهره پایینتر، ارزش سهام را افزایش میدهد. امید به رشد اقتصادی بیشتر در آینده، امید به سود بیشتر شرکتها را افزایش میدهد و در نتیجه ارزش سهام هم بیشتر میشود.
علاوه بر آن، اتخاذ این سیاست باعث افزایش کسری بودجهای میشود که هماکنون هم بسیار بالاست. واقعیت این است که اولین و آخرین راهحل دولت برای کسری بودجه استقراض از بانک مرکزی یا به عبارتی چاپ پول است که همین باعث افزایش بیشتر تورم میشود.
توجه به این نکته لازم است که افزایش تورم، ریسک اقتصاد را به شدت افزایش میدهد مخصوصاً هنگامی که تورم در سطوحی مانند ۲۰ یا ۳۰ درصد باشد؛ معادل تورمی که در اقتصاد ایران وجود دارد.
افت ارزش واقعی سهام
تورم متغیر و بالا باعث بالا رفتن نرخ بهره در اقتصاد میشود. تورم باعث کاهش رشد اقتصادی میشود. ارز ۴۲۰۰ تومانی از کانال دیگری هم به اقتصاد ضربه میزند و آن اینکه ارزِ ارزانی که به کالاهای اساسی اختصاص داده میشود تولیدکنندهِ خارجیِ آن کالا را بر تولیدکننده داخلی ترجیح میدهد و همین باعث ضربه زدن به بخشهایی از اقتصاد میشود که اتفاقاً تولید در آن بخشها از نظر سیاستگذار مهم بوده است.
اگر افزایش تورم میتوانست به افزایش قیمت سهام که قسمتی از ثروت یک ملت است بینجامد بسیاری از ملل پیشرفته جهان قبل از ما این سیاست را اتخاذ میکردند.
درست است که اگر ارزش پول داخلی یک کشور کاهش یابد، با فرض آنکه عاملهای دیگر تغییری نکنند، ارزش اسمی سهام در آن کشور افزایش پیدا میکند. اما تاثیر بر ارزش واقعی سهام چیز دیگری است. اگر افزایش تورم میتوانست به افزایش قیمت سهام که قسمتی از ثروت یک ملت است بینجامد بسیاری از ملل پیشرفته جهان قبل از ما این سیاست را اتخاذ میکردند.
نتیجهگیری از این بحث ساده است: وجود سیستم دو نرخی باعث افزایش ریسک، افزایش نرخ بهره و کاهش رشد اقتصادی و هر سه اینها باعث کاهش ارزش سهام شرکتها میشود. افزایش اخیر ارزش سهام در ایران نباید ما را گول بزند. کل ارزش سهام بازار ایران به اندازه کسری از ارزش سهام یک شرکت پر ارزش مبادله شده در بازار نیویورک است. اگر به فکر افزایش ثروت کشور هستیم باید سیاستهایی درستتر از این انتخاب کنیم.
منبع : https://jamejamonline.ir/fa/news/1296673