خط فقر ۱۰ میلیون، دستمزد ۴ میلیون.
محاسبات نمایندههای کارگری هزینه سبد معیشت در سالجاری را که ملاک اصلی تعیین دستمزد پایه برای سال آینده است، ۹ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تخمین میزنند. این رقم براساس ۳۳ قلم کالای موجود در سبد معیشت و از قیمتگیری استانی و کشوری بهدست آمده است.
دو ماه پایانی سال مقطع سرنوشتساز بسیاری از خانوارهای کشور است. در این مقطع جلسات کمیته دستمزد شورایعالی کار برای تعیین هزینه سبد معیشت و همچنین حقوق پایه برگزار میشود که نتیجه آن دخل و خرج ۱۳ میلیون خانوار کارگری کشور و چند دههزار کارفرما را تحتتاثیر قرار میدهد. حداقل حقوق و دستمزد کارگری در سالجاری (فرد دارای دو فرزند) درحدود ۲ میلیون ۹۰۰ هزار تومان بوده که حدود ۵۸ درصد سبد معیشت را پوشش میداد، اما با افزایش سرسامآور قیمتها از همان ابتدای سال، بهزعم نمایندههای کارگری این پوشش به حدود ۳۰ درصد رسیده است. محاسبات نمایندههای کارگری هزینه سبد معیشت در سالجاری را که ملاک اصلی تعیین دستمزد پایه برای سال آینده است، ۹ میلیونو ۲۰۰ هزار تومان تخمین میزنند. این رقم براساس ۳۳ قلم کالای موجود در سبد معیشت و از قیمتگیری استانی و کشوری بهدست آمده است. درصورت پذیرش این عدد در کمیته دستمزد و پوشش ۵۰ درصدی حقوق پایه (میانگین سالهای اخیر) میتوان انتظار حقوق ۴ میلیونو ۶۰۰ هزار تومانی را برای سال ۱۴۰۰ داشت. این درحالی است که محمد عطاردیان، تولیدکننده و نماینده کارفرمایان در شورایعالی کار با تاکید بر این نکته که نه کارگر مقصر است و نه کارفرما، میگوید: «باتوجه به شرایط اقتصادی نمیتوان انتظار رقمی بیش از ۴ تا ۴ میلیونو ۲۰۰ هزار تومان را بهعنوان حقوق سال آینده داشت.» علی اصلانی و هادی نبوی، از نمایندههای کارگری در شورایعالی کار و انجمن کارگران ایران، با منطقی خواندن رقم حدود ۱۰ میلیون تومان برای سبد معیشت دو انتقاد جدی درمورد ترکیب شورایعالی کار و همچنین تعیین هزینه معیشت در اسفندماه هرسال دارند. بهزعم ایشان، در اسفندماه با تزریق کالاها ازسوی دولت برخی قیمتها بهصورت موقت کاهش پیدا کرده و همین عامل برآورد غیردقیق سبد معیشت در این ماه میشود.
آغاز چانهزنیهای کارگری
طبق سنوات گذشته هرساله سبد معیشت کارگران در کمیته مزد نهایی و ملاک شورایعالی کار برای چانهزنی مزدی قرار میگیرد. معمولا کمیته دستمزد از دیماه آغاز به کار میکند و تا اواخر بهمن یا اوایل اسفند عدد و رقم سبد معیشت کارگران تعیین میشود. طی سالیان اخیر بین ۵۰ تا ۵۵ درصد سبد معیشت بهعنوان حداقل حقوق کارگری درنظر گرفته شده است، بنابراین براساس قانون کار کشور، نمایندههای کارگری و کارفرمایی و همچنین نمایندگان دولت دو بار باید با یکدیگر به توافق برسند. این نمایندگان ابتدا باید بر رقم هزینه سبد معیشت توافق کرده و سپس چانهزنیها برای تعیین دستمزد پایه با ملاک قرار دادن همان سبد معیشت آغاز میشود. پنجم اسفند سال ۹۸ در آخرین جلسه کمیته مزدی نمایندگان کارگری حداقل رقم سبد معیشت کارگران را پنجمیلیون و ۵۰۰ هزار تومان میدانستند، اما با فشار نمایندگان دولت و کارفرمایان درنهایت اعضای کمیته دستمزد بر رقم چهارمیلیون و ۹۴۰ هزار تومان برای سبد معیشت خانوار چهارنفره کارگری موافقت کردند. این رقم ملاک تعیین دستمزد سال ۹۹ قرار گرفت که درنهایت حقوق کارگران با افزایشی نزدیک به ۲۶ درصد مورد قبول جامعه کارگری نبود و عدد دستمزد در بهترین حالت به نزدیک سهمیلیون تومان رسید. همین باعث شد کارگران سال خود را با عقبماندگی مزدی شروع کنند. چانهزنیها برای تعیین دستمزد سال ۱۴۰۰ نیز از دیماه آغاز شده، اما ظاهرا نمایندگان کارگری و کارفرمایی همچنان بر رقم هزینه سبد معیشت بهتوافق نرسیدهاند و صرفا اظهارنظرهای شخصی از گوشهوکنار این جلسات بیرون میآید.
در این خصوص گفتوگویی با هادی ابوی، دبیرکل کانون عالی انجمنهای کارگران ایران داشتیم که درمورد جلسات کمیته دستمزد گفت: «کمیته مزد یکی از کمیتههای زیرشاخهای شورایعالی کار است که این جلسه قرار است هفته آینده برگزار شود. البته دو کمیته دستمزد در این زمینه وجود دارد؛ یکی از آنها کمیته مزد زیرشاخه شورایعالی کار است که دوجلسه آن برگزار شده و دیگری کمیته دستمزدی است که درون هر تشکلی- مثلا تشکل کارگران- وجود دارد و بهصورت مرتب برگزار شده است.»
منبع : https://www.55online.news