در بازار بورس مقولهای وجود دارد که مانند نوعی بیمه یا تضمین عمل میکند و با نام اوراق تبعی یا اوراق اختیار فروش تبعی خوانده میشود. در این مطلب به شرح اوراق تبعی و شرایط آن میپردازیم.
در بازارهای بزرگ همیشه پس از خرید و فروش، مالکان و یا سرمایهگذاران تمایل دارند تا از طریقی مشخص بتوانند سرمایه خود را تضمین یا بیمه کنند.
بیمه کردن میتواند حس اطمینان و راحتی را به سرمایهگذار بدهد که فارغ از ترس ضرر و از دست دادن سرمایه به کار خود ادامه دهد.
در بازار بورس نیز مقولهای وجود دارد که مانند نوعی بیمه یا تضمین عمل میکند و با نام اوراق تبعی یا اوراق اختیار فروش تبعی خوانده میشود. در ادامه متن به شرح اوراق تبعی و شرایط آن میپردازیم.

اوراق تبعی چیست؟
در بازار بورس سرمایهگذاران در حقیقت از تغییر قیمت و رشد آن سود میبرند بنابراین زمانی که قیمت سهم به شدت افت کند و نوسانهای زیادی داشته باشد، سرمایهگذاران نیز از آن سهم دور میشوند.
در حقیقت این نوع سهم نشانههای پرخطری و زیاندهی را دارد بنابراین در این موقعیتها شرکتها نیز تلاش میکنند تا با راهکاری مانند نشر اوراق تبعی ارزش سهام خود را بالا ببرد.
راهکار عرضه اوراق تبعی یا اوراق اختیار فروش تبعی از ابتدا وجود نداشتند و با عمری کوتاه از سال ۱۳۹۱ پیشنهاد و اعمال شد.
برای این منظور موضوع در جلسات هیئت مدیره یا مجامع عمومی شرکت مطرح میشود تا نشر اوراق تبعی تصویب شود.
در حقیقت نشر اوراق تبعی نوعی افزایش سرمایه شرکت است که عرضه کننده موظف به تسویه اوراق میشود؛ و برای اینکه سهامدار از شرایط اوراق اختیار فروش تبعی آگاه شود باید اطلاعیههای شرکت را در سایت https://www.codal.ir (سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران) جستجو و مطالعه کند.
در اوراق اختیار فروش تبعی دو موضوع مهم مطرح میشود موضوع اول تاریخ اعمال و موضوع دوم قیمت اعمال است.
تاریخ اعمال، تاریخ مشخصی در اوراق است که برطبق آن عرضهکننده اوراق تبعی موظف است درست در آن تاریخ اوراق را دوباره در صورت تمایل سهامدار از او بخرد. قیمت اعمال نیز قیمتی است که برای خرید اوراق از قبل مشخص میشود و باید پرداخت شود.
بنابراین در این روش سهامدار مطمئن است که هزینه خرید سهام به او باز میگردد و اگر قیمت افت کند میتواند ضرر را تا حدی جبران کند.
به دلیل این نوع تضمین در اوراق تبعی به آنها بیمه سهام نیز گفته میشود.
بیشتر بخوانید: شناوری سهم به چه معناست ؟ / بالا بودن شناوری سهم خوب است ؟
اوراق اختیار فروش تبعی و روند خرید آن
برای اینکه بتوانیم با مفهوم اوراق اختیار فروش تبعی کاملا آشنا شویم میتوانیم با مثالی آن را روشنتر کنیم. تصور کنید که شما بهعنوان سهامدار شرکتی، ۲۰۰۰ سهم از آن شرکت را به مبلغ ۳۰۰۰ هزار تومان خریده باشید.
در زمانی که سهامدار هستید براساس اتفاقاتی که رخ میدهد تحلیل میکنید که سهم با افت زیادی روبرو خواهد شد؛ در همین لحظه شرکت وارد عمل میشود و پس از تصویب نشر اوراق اختیار فروش تبعی، اعلام میکند که حاضر به تضمین سهام شما است.
در این زمان شرکت اعلام میکند که سهام شما را برای زمانی مشخص مثلا ۶ ماه و با قیمت مشخص مثلا ۳۰۰۰ تومان بیمه میکند. در این زمان شما حق انتخاب دارید که به تعداد سهامی که دارید اوراق اختیار فروش تبعی بخرید.
در اوراق بهادار مواردی همچون سهم پایه، نام عرضهکننده، زمان اعمال، قیمت اعمال، دوره معاملات، سقف خرید، سررسید، تعداد کل اوراقی که عرضه میشود، قیمت عرضه و حداقل عرضه روزانه ثبت و ذکر میشوند.
نماد اوراق اختیار فروش تبعی نیز ترکیبی از حرف «ه» با بخشی از نماد پایه و زمان اعمال مشخص میشود.
اوراق تبعی و نحوه عملکرد آن
در مثال بخش قبلی تصور کنید که زمان مورد نظر یعنی ۶ ماه میگذرد؛ در این زمان دو حالت ممکن است رخ بدهد.
در حالت اول قیمت اعمال با قیمت سهام برابر یا بیشتر از آن است و در حالت دوم قیمت سهام از قیمت اعمال کمتر شده است.
اگر بعد از گذشت زمان اعمال حالت اول ایجاد شود که به نفع شما است و قطعا تمایلی به فروش اوراق تبعی خود ندارید چراکه سودی که کسب کردهاید بسیار بیشتر از مبلغی است که برای اوراق پرداخت کردهاید.
بیشتر بخوانید: سهام جایزه چیست و چگونه محاسبه می شود ؟
اما در حالت دوم قیمت سهام افت کرده و شرکت باید بر طبق اوراق، سهام را به مبلغ ۳۰۰۰ تومان از شما بخرد. اگر قیمت سهم شما به ۲۵۰۰ تومان رسیده باشد یعنی شما ۵۰۰ تومان ضرر کردهاید؛ اما اوراق را میفروشید و یا مابهالتفاوت قیمتّها یعنی ۵۰۰ تومن را نقدی دریافت میکنید و با فروش سهام کماکان سود میبرید.
در حالت دوم شما برای استفاده از اوراق اختیار فروش تبعی باید از یک هفته قبل به کارگزاری اعلام کنید و کارگزاری در روز اعلام تمام درخواست فروشها را ارسال میکند. تسویه اوراق تبعی همیشه میتواند به دو روش نقدی و یا انتقالی انجام میشود که طبق آنچه که گفتیم مشتری میتواند بین دو روش انتخاب کند.
نکاتی درباره اوراق اختیار فروش تبعی
نکته اولی که درباره این اوراق باید در نظر بگیرید این است که شما نمیتوانید هرگز قبل از زمان اعمال از آن استفاده کنید و اگر در روز اعمال قصد استفاده از اوراق تبعی را داشتید فقط تا پایان همان روز مهلت اعلام به کارگزاری و استفاده از اوراق را دارید در غیراینصورت هیچ مبلغی را به شما پرداخت نمیکنند.
از طرفی برای خرید اوراق تبعی محدودیت خرید وجود دارد و اگر شما بیش از حد مجاز را بخرید پول اوراق به شما بازگردانده نمیشود بنابراین پیش از خرید اطلاعات دقیق را مطالعه کنید.
برای اینکه بتوانید اوراق تبعی را از شرکت بخرید در زمان خرید حتما باید سهامدار شرکت باشید در غیر این صورت امکانپذیر نیست. پس از خرید نیز شما یکبار حق استفاده از اوراق را دارید و اوراق معاملات ثانویه ندارند.
به این موضوع نیز توجه کنید که تا زمان فرارسیدن زمان اعمال بخشی از سهام خود را نفروشید چون در آن صورت به ازای همان تعداد سهم تعداد اوراق نیز باطل میشود و هزینهای به شما پرداخت نمیشود.
اگر پس از فرارسیدن روز اعمال قصد استفاده از اوراق را داشتید و اینکار را انجام دادید در صورتی که شرکت در پرداخت مبلغ تاخیر داشت نگران نباشید.
در واقع در زمان نشر اوراق شرکت موظف میشود که هزینه اوراق را در زمان اعمال پرداخت کند و اگر اینکار را انجام ندهد به ازای هر روز اضافه هم باید جریمه پرداخت کند و هم براساس سود روزشمار سود به مشتری تعلق میگیرد.
در نهایت اگر روز اعمال فرا رسید اما قیمت سهام برابر یا بیشتر بود نیازی نیست که شما اقدامی انجام دهید یا موضوع را اعلام کنید چون اوراق به صورت خودکار باطل میشوند.
منبع : https://vaghayerooz.com/fa/news/10482