تعریف وکالت تام الاختیار
قبل از پرداختن به شرایط وکالت تام الاختیار بعد از مرگ ابتدا باید تعریفی درست از این نوع وکالت داشته باشیم و موارد قانونی مربوط به آن را نیز مرور کنیم تا در نهایت یک جمعبندی درست و قانونی از این شرایط انجام دهیم. قانون مدنی ایران در ماده ۶۵۶ اقدام به تعریف عقد وکالت کرده است. کاربران باید آگاه باشند که در وکالتنامههای معمولی، موکل تنها برای انجام کار خاصی به وکیل خود وکالت میدهد. از این رو در این وکالتنامهها برای انجام هر کاری غیر از مورد وکالت، بایستی وکالت نامه جدید تنظیم شود.
قانون برای رفع این مشکل دوباره کاری اصطلاح وکالت تام الاختیار را تعریف کرده است که به موجب آن دیگر نیازی به صادر نمودن وکالتنامههای مختلف برای امور جدا نبوده و با همان وکالت نامه تام الاختیار این اجازه برای وکیل وجود خواهد داشت تا به بررسی همه مسائل مربوط به موکل خود بپردازد. این تعریف البته سوالاتی هم در ذهن کاربران ایجاد مینماید. اینکه چگونه میتواند چنین وکالت نامهای را باطل کرد و در صورت بروز مشکلات و تخلفات وکلا آیا راهی برای جلوگیری و برخورد قانونی وجود دارد؟ شرایط وکالت تام الاختیار بعد از مرگ نیز یکی دیگر از مسائلی است که باید در امر وکالت تام الاختیار آن را نیز بررسی کنیم.
انواع وکالت تام الاختیار
بسته به شرایط و نوع کاری که وکیل و موکل با هم دارند، وکالت نامه تام الاختیار در دو نوع ساده و بلاعزل صادر میشود. هر کدام از این دو نوع وکالت نامه خصوصیات مخصوص به خود را داشته و تعریف به خصوصی دارند. استفاده از هر دو آنها نیز بسته به شرایط لازم خواهد بود. وکالت ساده تام الاختیار همانطور که از اسمش پیداست ساده بوده و موکل هر وقت اراده کرد میتواند آن را باطل نماید؛ اما وکالت نامه تام الاختیار بلاعزل چنین شرایطی ندارد. وجود پسوند بلاعزل در انتهای این وکالت نامه امکان باطل کردن آن را از موکل میگیرد و اصلیترین دلیل بروز چالش نیز به این نوع وکالتنامهها بازمیگردد.
چرا و برای چه هدفی این نوع وکالت نامه صادر میشود موضوع تخصصی است که بایستی در یک مقاله مجزا به آن بپردازیم؛ اما آشنایی با کاربردهای این نوع وکالت میتواند تا حدی کاربران را نسبت به مسائل مربوط به آن آگاه سازد. برای مواردی مانند طلاق، فروش ملک، ارث و از این قبیل کارهای حقوقی میتوان از خدمات وکیل تام الاختیار مطمئن استفاده نمود. اصلیترین اصل در امضای چنین قراردادهایی با یک وکیل اعتماد بین طرفین است. در صورتی که اعتماد بین طرفین وکالت تام الاختیار وجود نداشته باشد، قاعدتاً مشکلات زیادی در آینده پیش خواهد آمد که میتواند عواقبی را هم برای موکل به دنبال داشته باشد.
شرایط وکالت تام الاختیار
به محض امضای قرارداد وکالت تام الاختیار توسط موکل، تمام اختیارات مندرج در برگه وکالت نامه به وکیل اعطا میشود؛ اما این وکالت نامه تا کی اعتبار دارد و چگونه میتوان آن را باطل کرد؟ و یا شرایط وکالت تام الاختیار بعد از مرگ چیست؟ موضوعاتی است که در این قسمت از مقاله به تبیین آنها میپردازیم.
مواردی وجود دارد که در صورت وقوع آنها امکان فسخ قرارداد وکالت تام الاختیار برای طرفین وجود خواهد داشت. در ادامه به بررسی این شرایط پرداخته و در انتها نیز شرایط وکالت تام الاختیار بعد از مرگ را با هم مرور میکنیم.
شرایط فسخ قرارداد وکالت
- عزل وکیل توسط موکل
ماده ۶۷۹ قانون مدنی این اختیار را برای هر فردی قائل شده تا هر وقت اراده کرد قرارداد وکالت خود را با وکیل فسخ کرده و اقدام به عزل وی نماید. البته این مورد برای وکالت تام الاختیار بلاعزل تا زمان سررسید قرارداد برای موکل با چالشهایی هم همراه است.
- جنون وکیل یا موکل
- از بین رفتن و حذف موضوع وکالت
- پایان تاریخ قرارداد وکالت
- فوت وکیل یا موکل
بررسی شرایط وکالت تام الاختیار بعد از مرگ
همانطور که در بالا اشاره شد، فوت موکل یا وکیل از جمله شرایط فسخ قرارداد وکالت است. از این رو در تبیین شرایط وکالت تام الاختیار بعد از مرگ باید این نکته را یادآور بشویم که وکیل طبق قرارداد خود دیگر نمیتواند اقدامی با اموال موکل خود نماید و حتماً بایستی اجازه لازم را از وراث دریافت کرده باشد. در حال حاضر پروندههای بسیار زیادی وجود دارد که در آنها کاربران به دلیل عدم آگاهی نسبت به شرایط وکیل تام الاختیار و عدم اطلاع از آن با مشکلات بزرگی روبرو هستند. اطلاع از این قوانین میتواند شرایط بهتری را برای کاربر رقم زده و محیطی امن در زندگی برای وی ایجاد کند.
برگرفته از : https://sahebandisheh.com/advocacy-conditions-after-death