پلاسما بخشی از خون است که اغلب فراموش میشود. گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز و پلاکتها برای عملکرد بدن ضروری هستند، اما پلاسما هم نقش حیاتی و مهمی ایفا میکند که معمولاً به آن اشارهای نمیشود. پلاسما همه ای اجزای خون را در بدن جابهجا میکنند.
نکاتی درباره پلاسمای خون
بخش اعظم خون را پلاسما تشکیل میدهد که تقریباً ۵۵ درصد از حجم خون را اشغال کرده است و وقتی از خون جدا شود، یک مایع زردرنگ است. پلاسما همراه با آب، نمک و آنزیمهای پلاسمایی انسان نیز حاوی اجزای مهم است. از جمله ایمونوگلوبولینها (آنتیبادیها)، عوامل لخته شدن خون و پروتئینهای آلبومین و فیبرینوژن است. هنگامیکه خون خود را اهدا میکنید، متخصصین بهداشت میتوانند این مواد حیاتی را از پلاسمای خون شما جدا کنند و آنها را به شکل محصولات متنوعی درآورند. این محصولات پس از آن بهعنوان درمانهایی به کار میرود که بهطور بالقوه میتواند جان افراد در معرض سوختگی، شوک، تروما و دیگر موارد اضطراری پزشکی را نجات دهد.
پروتئینها و آنتیبادیهای موجود در آن نیز برای درمان وضعیتهای مزمن پزشکی مانند اختلالات خودایمنی و هموفیلی استفاده میشود. افراد مبتلا به این شرایط میتوانند با برخورداری از این درمانها زندگی طولانی و مفیدی داشته باشند. در واقع، برخی از سازمانهای بهداشتی پلاسما را هدیه زندگی مینامند.
اهدای پلاسما
اگر بخواهید پلاسما برای کمک به دیگران اهدا کنید، پیش از اهدا باید غربالگری کنید تا مطمئن شوید که خون شما سالم و بیخطر است. اگر شما بهعنوان یک اهداکننده واجد شرایط باشید، حدود یک ساعت و نیم در کلینیک کار شما به طول خواهد انجامید.
در طول روند انجام اهدای پلاسما، خون شما از طریق یک سوزن در رگ از بازوی شما کشیده میشود. سپس یک ماشین خاص، پلاسما (و اغلب پلاکتها) را از نمونه خون خود جدا میکند. این فرآیند پلاسمافرسیس نامیده میشود. باقیمانده گلبولهای قرمز خون و سایر اجزای خون، به همراه محلول سالین (نمک) به بدن شما بازگردانده میشود.
افرادی که گروه خون AB، بیشترین تقاضا برای اهدای پلاسما را دارند. اگرچه آنها فقط ۴ درصد از جمعیت را تشکیل میدهند، پلاسمای آنها جهانی است. این بدان معنی است که میتواند توسط هر گروه خونی مورداستفاده قرار گیرد.
منبع : http://pharmedco.ir