وزارت کار در ارتباط با گزارشهای منتشر شده در ایلنا در ارتباط با مصوبه افزایش مستمری بازنشستگان، جوابیهای به شرح زیر صادر کرده است.
سایت اقتصادی ایران به نقل از ایلنا، با عنایت به گزارشهای منتشره در آن روزنامه با عناوین: «نسبت به افزایش ده درصدیِ مستمری سایر سطوح معترضیم، کانونهای بازنشستگی علیه مصوبه افزایش حقوق طرح دادخواست کنند، افزایش ۱۰ درصدی حقوق مستمری بگیران سایر سطوح یک بیقانونیِ بیسابقه است/ به دیوان عدالت اداری شکایت میکنیم، اعتراض بازنشستگان به اجرا نشدن مصوبهی شورایعالی کار/ با این حقوقها چطور زندگی کنیم؟، انتقاد معاون سابق وزارت کار از مصوبه دولت درباره افزایش حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی، نابرابری در پرداخت حقوق بازنشستگان بر استرسهای این قشر اضافه کرده است/ نماینده شیراز: وزیر کار با چه جرأتی نظام کشور را بر هم میزند؟، عبدالملکی اگر نتواند پاسخ مناسبی بدهد، استیضاحش میکنم، افزایش ۱۰ درصدی مستمری سایر سطوح؛ تصمیمی ساده برای دولت اما سخت برای بازنشستگان است، اکثر نمایندگانِ مجلس به اجرا نشدنِ قانون درباره حقوق بازنشستگان معترض هستند/ دولت به دنبال برقراریِ نظام پرداخت عدالتمحور است» مورخ ۱۷/۳/۱۴۰۱.۲۱/۳/۱۴۰۱ پاسخ این وزارتخانه به شرح زیر ارسال میگردد. مقتضی است برابر قانون مطبوعات نسبت به درج آن اقدام لازم به عمل آورند.
فرایند قانونی افزایش سالانه مستمریها در سازمان تأمین اجتماعی
موضوع معیشت قشر بازنشسته و تأمین و ارائه خدمات مطلوب در چارچوب قوانین و تعهدات قانونی صندوقهای بازنشستگی و پرداخت بهموقع حقوق ماهانه این عزیزان، از مهمترین ماموریتها و دغدغههای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و صندوقهای بازنشستگی زیرمجموعه این وزارتخانه ازجمله سازمان تأمیناجتماعی به عنوان بزرگترین صندوق بازنشستگی کشور است.
مواد ۹۶ و ۱۱۱ قانون تأمین اجتماعی چه میگویند؟
طبق تصریح ماده ۱۱۱ قانون تأمیناجتماعی، حداقل مستمری پرداختی به افراد واجد شرایط دریافت مستمری کامل در هر سال (مشتمل بر مستمری ازکارافتادگی کلی، مستمری بازنشستگی و مجموع مستمری بازماندگان) نباید کمتر از حداقل حقوق تعیین شده از سوی شورای عالی کار برای کارگران مشمول قانون کار باشد. علاوه بر آن طبق تصریح ماده ۹۶ قانون تأمیناجتماعی، سازمان تأمیناجتماعی «مکلف است میزان کلیه مستمریهای بازنشستگی، ازکارافتادگی کلی و مجموع مستمری بازماندگان را در فواصل زمانی که حداکثر از سالی یک بار کمتر نباشد، با توجه به افزایش هزینه زندگی با تصویب هیأت وزیران به همان نسبت افزایش دهد».
فرایند قانونی تدوین پیشنهاد سازمان تأمیناجتماعی
مواد ۹۶ و ۱۱۱ قانون تأمیناجتماعی، فرآیند چگونگی و میزان افزایش سالانه مستمری بازنشستگان تحت پوشش سازمان تأمیناجتماعی را مشخص کرده است. حسب مواد یاشده از قانون تأمیناجتماعی، بعد از تعیین میزان افزایش حداقل حقوق شاغلان مشمول قانون کار در هر سال در شورای عالی کار، سازمان تأمیناجتماعی با در نظر داشتن مصوبه شورای عالی کار و نیز نرخ تورم رسمی اعلام شده از سوی مبادی قانونی، پیشنهاد خود را در مورد میزان افزایش سالانه مستمریها تدوین و از طریق وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای تنفیذ به هیأتوزیران ارسال و هیأتوزیران در صورت تأیید و تنفیذ این پیشنهاد، مصوبه قانونی مربوطه را برای اجرا به سازمان تأمیناجتماعی ابلاغ میکند.
تدوین پیشنهاد افزایش مستمریها در سال جاری با مشارکت کانونهای بازنشستگان
بعد از تعیین میزان افزایش سالانه حداقل دستمزد کارگران مشمول قانون در شورای عالی کار در روزهای پایانی اسفند ماه سال ۱۴۰۰، فرآیند تدوین پیشنهاد سازمان تأمیناجتماعی در مورد میزان و چگونگی افزایش مستمری بازنشستگان و سایر مستمریبگیران این سازمان، در اولین روزهای بعد از تعطیلات نوروزی با مشارکت و همکاری اعضای هیأت مدیره کانون عالی کارگران بازنشسته و مستمریبگیران آغاز شد. بعد از برگزاری چندین جلسه کارشناسی، پیشنهاد هیأت مدیره سازمان تأمین اجتماعی در این زمینه، هفتم اردیبهشت ماه سال جاری براساس مفاد مواد ۹۶ و ۱۱۱ قانون تأمیناجتماعی و با درنظر داشتن مفاد مصوبه شورای عالی کار، از طریق وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، جهت بررسی و تنفیذ به هیأتوزیران ارسال شد. نهایتاً در تاریخ ۱۵ خرداد ۱۴۰۱ براساس مصوبه هیأتوزیران؛ دستورالعمل پرداخت و افزایش حقوق بازنشستگان سازمان تأمیناجتماعی به شرح زیر برای اجرا به سازمان تأمیناجتماعی ابلاغ شد.
جزییات مصوبه دولت درباره افزایش مستمریها
مصوبه هیأتوزیران در مورد افزایش مستمری بازنشستگان و سایر گروههای مستمریبگیر از سازمان تأمیناجتماعی، افزایش سال جاری مستمری این گروه از بازنشستگان را در سه دسته جداگانه در نظر گرفته و به سازمان تأمیناجتماعی ابلاغ کرده است. در دسته اول، مستمری بازنشستگان حداقلبگیر، از افزایش ۵۷.۴ درصدی متأثر خواهد شد و تا رقم حداقل پنج میلیون و ۵۸۰ هزار تومان ترمیم خواهد شد. در دسته دوم، مستمریبگیرانی که مستمری ماهانه آنان بیش از حداقل دستمزد است و پس از اعمال افزایش ده درصدی سال جاری، مستمری آنان کمتر از رقم ده میلیون تومان خواهد بود، مبلغ ثابت ۶۵۰ هزار تومان بهعنوان کمک معیشتی، به مستمری آنان (تا سقف مجموع مستمری ده میلیون تومان) افزوده میشود. مستمری دسته سوم نیز که افرادی هستند که مبلغ مستمری ماهانه آنان بیش از ده میلیون تومان است، ده درصد افزایش خواهد یافت.
نگاهی به آمار و ارقام تعداد بازنشستگان و مشمولان بخشهای مختلف مصوبه دولت
لازم به ذکر است، بر اساس آخرین آمار و ارقام موجود از تعداد بازنشستگان و مستمریبگیران تحت پوشش سازمان تأمیناجتماعی و ارقام مستمری ماهانه پرداختی به آنان، در مجموع تعداد افراد حداقلبگیر و زیر حداقلبگیر (براساس شرایط سابقه پرداخت حق بیمه، درصد ازکارافتادگی و…) که از افزایش ۵۷.۴ درصدی متأثر شده و مجموع حقوق ماهانه پرداختی به آنان (فرد بازنشسته و جمع پرداختی به بازماندگان) به ۵ میلیون و ۵۸۰ هزار تومان خواهد رسید، دو میلیون و ۲۶۸ هزار نفر معادل ۶۲ درصد کل تعداد مستمریبگیران از این سازمان است و حدود یک میلیون و ۱۴۰ هزار نفر نیز افزایش ۱۰ درصد پایه حقوق به علاوه مبلغ ۶۵۰ هزار تومان خواهند داشت و حدود ۲۲۳ هزار نفر از بازنشستگان و مستمریبگیران یعنی حدود ۶ درصد مجموع بازنشستگان تحت پوشش این سازمان، مشمول افزایش ده درصدی خواهند بود. در ضمن به مبالغ پرداختی به همه این افراد (حداقلبگیر و سایر سطوح) براساس شرایط و مقررات، حق عائلهمندی و اولاد نیز (با فرض داشتن دو فرزند مشمول حدود ۶۰۰ هزار تومان) پرداخت خواهد شد.
زمانبندی پرداخت
با توجه به اینکه پرداختی هر ماه به بازنشستگان عزیز از بیستم ماه بر اساس حروف الفبا و مطابق جدول شروع میشود، حقوق خرداد به روال عادی و طبق زمانبندی قبلی و با مبلغ قبلی پرداخت شده و واریز افزایش حقوق خرداد از ۲۵ و ۲۶ خرداد به صورت جداگانه انجام میشود. مابهالتفاوت فروردین و اردیبهشت نیز طی دو ماه بعدی تسویه خواهد شد.
برگرفته از : https://www.ilna.ir