تفاوت مودم و روتر از سوالات رایج بسیاری از کاربران است که در هنگام خرید دستگاهی برای اتصال به اینترنت با آن رو به رو می شوند. از سوی دیگر یکی از پرسشهای رایج کاربران به تفاوت میان روتر و سوییچ و هاب باز میگردد. به عبارت دقیقتر، برخی از کاربران سوال میکنند چرا با وجود یک روتر باید یک سوییچ تهیه کرد؟ آیا وجود سوییچ در یک شبکه ضرورتی دارد یا خیر؟ تقاوت میان سوئیچ و هاب چیست؟
مودم
واژه مودم (modem) خلاصه شده عبارت modulator-demodulator است . مودمها برای انتقال سیگنالهای دیجیتال روی خطوط تلفن آنالوگ به کار میروند. سیگنالهای دیجیتال بهوسیله مودم به سیگنالهای آنالوگ با فرکانسهای متفاوت تبدیل و به مودم دیگری در نقطه دریافت منتقل میشوند مودم دریافتکننده، عکس فرآیند مذکور را انجام میدهد و برای کامپیوتری که به آن متصل است، یک خروجی دیجیتال تولید میکند. داده دیجیتال معمولا بهصورت سریال توسط رابط استاندارد RS-232 به مودم ارسال یا از مودم دریافت میشود.مودمها در گذشته به دوشکل داخلی و خارجی به کامپیوترها متصل میشدند. تکنولوژی مودمها در گذشته به گونه ای بود که دو درگاه برای اتصال به تلفنها داشتند. همچنین سرعت اینترنتی که کاربران توسط این مودمها دریافت میکردند بسیار پایین بود؛ برای مثال برای باز کردن یک صفحه از یک وبسایت، کاربر میبایست حداقل ۱ دقیقه منتظر بماند. با گذشت زمان مودمها پیشرفت بسیار زیادی کردند و امروزه به آنها روتر نیز گفتهمیشود. روترها در واقع ترکیبی از مودم و روتر میباشند و کار اصلی آنها اتصال به اینترنت است. مودمها با تبدیل اطلاعات آنالوگ به دیجیتال و بالعکس اینکار را انجام میدهند. امروزه برای اینکه چند دستگاه بخواهند همزمان به اینترنت متصل شوند به مودم روتر نیاز است.
شکل۱٫ نقش مودم در تبدیل سیگنال دیجیتال به آنالوگ
روتر
یکی دیگر از دستگاههای ارتباطی روترها هستند. کار اصلی روترها مسیریابی در شبکه میباشد. روترها با مشخص کردن مسیر بستهها باعث ایجاد شبکه اینترنت شدهاند. روترها این عمل مسیریابی را با استفاده از آدرس آی پی دستگاههای مختلف انجام میدهند. شبکههای محلی را روترها بهوجود آوردهاند و این شبکههای محلی خود باعث تشکیل شبکههای گسترده شدهاند. ترکیب مودم و روتر دستگاههایی هستند که علاوه بر کار مودم، کار یک روتر را نیز انجام میدهند. در واقع مودم روترها با داشتن یک درگاه اضافه بهنام DSL و همچنین داشتن پورت LAN و آنتنهای وای فای باعث میشوند که دستگاهها بتوانند در حالت بیسیم نیز به روترها متصل شوند.
شکل۲٫ترکیب مودم-روتر
سوییچ
سوییچ ها وسایلی هستند که برای اتصال کابلی دستگاه ها به یکدیگر از آنها استفاده میشود. به طور کلی سوییچ باعث اتصال بین دستگاه های مختلف شبکه به یکدیگر شده و از طرفی ارسال داده ها به این دستگاه ها نیز به عهده ی سوییچ می باشد. سوییچ برای ارسال داده ها به آدرس آی پی دستگاه گیرنده ی آنها نیاز دارد، که این آدرس آی پی را از روتر می گیرد در واقع می توان گفت که برای استفاده از سوییچ داشتن روتر ضروری است. سوئیچها باتوجه به قابلیتها و کاربردشان به دو دسته کلی تقسیم میشوند: سوئیچهای مدیریتی یا مدیریتپذیر و سوئیچهای غیرمدیریتی یا مدیریتناپذیر. سوئیچهای مدیریتپذیر، قابلیتها و تنظیمات بیشتری دارند اما گرانترند و پیکربندی آنها نسبتا پیچیدهتر است. سوئیچهای مدیریتناپذیر تنظیمات خاصی ندارند و قابلیتهایشان محدودتر است، اما ارزانترند.
میتوان گفت که سوئیچ آمیزهای از مزایای هاب و روتر را یکجا دارد. در مدل مرجع OSI، سوئیچ در لایه پیوند داده (Data Link) یا لایه شبکه (Network) کار میکند. سوئیچ چندلایه، سوئیچی است که میتواند در هر دو لایه کار کند و نقش سوئیچ و روتر را یکجا بازی کند. سوئیچهای چندلایه، دستگاههای کارآمدی هستند که از پروتکلهای مسیریابی مورد استفاده روترها نیز پشتیبانی میکنند.
شکل۳٫ترکیب سوییچ و روتر
هاب
از هاب نیز برای برقراری ارتباط بین تجهیزات مختلف شبکه استفاده میشود. عملکرد هاب بسیار ساده است؛ هاب سادهترین وسیله متصلکننده کامپیوترها و تجهیزات شبکه به یکدیگر است. از مهمترین ضعفهای هاب این است که قابلیت آدرسخوانی ندارد. وقتی هاب، دادهای را از یک پورت دریافت میکند، آدرس مقصد آن داده را تشخیص نمیدهد و نمیداند آن را باید به کدام پورت بفرستد. به همین علت، داده دریافتی را تکثیر و آن را به تمام دیگر پورتهایش پخش میکند تا نهایتا پورتی که مقصد واقعی داده است، آن را دریافت کند. این پخش همگانی را اصطلاحا برودکست مینامند. پخش کردن داده و ارسال آن به پورتهای نامربوط، مشکلاتی در پی دارد؛ از جمله ترافیک بیهودهای را به شبکه تحمیل میکند و از نظر امنیتی نیز خطرناک است. به همین علت، امروزه در اکثر شبکههای کامپیوتری، سوئیچ جایگزین هاب شده است.زمانی که هاب یک بسته را دریافت میکند آن را به تمام پورتهای خروجی خود میدهد این عمل هاب باعث هدر رفت پهنای باند میشود و از طرفی ضعف امنیتی را نیز بهوجود میآورد که این خود از ضعفهای هاب است و از عدم هوشمندی آن ناشی میشود. هابها از جمله تجهیزاتی هستند که درلایه فیزیکی شبکه اینترنت قرار میگیرند. امروزه به جای هاب ها از سوییچ ها استفاده می شود زیرا هدفمندی بیشتری دارند.
شکل۴٫تفاوت هاب و سوییچ
دانش عمیق درباره انواع تجهیزات شبکه کمک میکند شبکه امنی بسازید که بهخوبی به سازمانتان خدمات دهد. اما برای اینکه از امنیت و دسترسیپذیری مستمر شبکهتان مطمئن شوید، باید بهدقت بر تجهیزات شبکه خود و فعالیتهای پیرامون آن نظارت داشته باشید. در اینصورت مشکلات سختافزاری، مشکلات پیکربندی و حملات احتمالی را بهسرعت شناسایی خواهید کرد.
برگرفته از : http://sae-net.com/detail_page