ازاینکه پایگاه خبری - تحلیلی- آموزشی سایت اقتصادی ایران را جهت بازدید خود انتخاب نموده اید سپاسگزاری می نمایم. ضمنا"، این سایت،به نشانیهای : http://eghtesadi1.ir http://doabsar.ir http://zapah.ir http://tarazmani.ir http://eghtesa3.ir http://ehteyaj.ir http://adeli16559.ir http://etabar.ir http://koudehi.ir http://mosabbeb.ir http://namooneh.ir http://namouneh.ir https://eghtesadiiran.ir http://eghtesadi1.com http://eghtesadiiran.com http://eghtesadionline.com قابل مشاهده است. مدیرمسئول سایت اقتصادی ایران : محمدرضا عادلی مسبب کودهی

آثار رشد نقدینگی بر تورم:

0
Spread the love

درصورت تمایل جهت تبلیغات در وبسایت،

می‌توانیدبا مدیرمسئول سایت اقتصادی ایران تماس حاصل نمایید.

پست الکترونیک: mradeli@yahoo.com

تلفنهای تماس: ۰۹۲۱۴۰۲۹۷۵۳

                    ۰۹۹۸۱۴۸۰۴۱۴

براساس آمار و اطلاعات موجود در هشت‌ماه گذشته رشد نقدینگی از ۴/ ۴۱‌درصد به ۳/ ۲۲‌درصد رسیده است. این در حالی است که رشد پایه پولی برخلاف رشد نقدینگی، روند صعودی را تجربه کرده و از ۲/ ۲۶‌درصد به ۴/ ۴۲‌درصد رسیده است. برخی از کارشناسان بر این اعتقادند که با توجه به کاهش رشد نقدینگی و بدون درنظر گرفتن روند حرکتی پایه پولی، انتظار می‌رود در ماه‌‌‌های آینده شاهد کاهش تورم در اقتصاد کشور باشیم. در مقابل، برخی دیگر از کارشناسان معتقدند که با توجه به رشد پایه پولی، در ماه‌‌‌های آینده رشد نقدینگی در اقتصاد کشور تجربه می‌شود و در نهایت افزایش تورم مورد انتظار است. در این نوشتار، تلاش می‌شود براساس ادبیات نظری و تجربی به این سوال پاسخ داده شود که آیا کاهش رشد نقدینگی در هشت‌ماه اخیر، به کاهش تورم در ماه‌‌‌های آینده منجر خواهد شد یا خیر.

تحلیل مساله

قبل از پاسخگویی به این سوال ضروری است آمار و اطلاعات رشد بلندمدت نقدینگی در کشور مرور شود. براساس محاسبات انجام‌شده، نرخ بلندمدت رشد نقدینگی در دوره ۳۰ساله (۱۳۹۰-۱۳۶۰) برابر با ۹/ ۲۲‌درصد بوده که با در نظر گرفتن رشد نقدینگی در دهه ۹۰، نرخ بلندمدت رشد نقدینگی در ۴۰سال اخیر به ۲/ ۲۴‌درصد می‌‌‌رسد. بر این اساس، می‌‌‌توان ادعا کرد به‌رغم تجربه نوسان در نرخ رشد نقدینگی، به‌‌‌طور متوسط در ۴۰سال اخیر، نقدینگی کشور رشد ۲/ ۲۴‌درصدی را تجربه کرده است.

تجربه کاهش رشد نقدینگی از ۴/ ۴۱‌درصد به ۳/ ۲۲‌درصد در هشت‌ماه اخیر گویای آن است که به‌رغم فاصله‌گرفتن نرخ رشد نقدینگی در دهه ۹۰ و به‌ویژه در سال‌های اخیر از رشد بلندمدت، در ماه‌‌‌های اخیر رشد نقدینگی به روند بلندمدت خود برگشته و میزان انحراف رشد نقدینگی از روند بلندمدت برخلاف سال‌های اخیر، کاهش یافته است. ازاین‌‌‌رو، در نگاه اول، انتظار بر این است که برگشت رشد نقدینگی به روند بلندمدت، زمینه کاهش تورم در ماه‌‌‌های آینده را فراهم کند.

چنین انتظاری براساس بررسی آمارهای کل و بدون وارد شدن به جزئیات آنها می‌‌‌تواند درست باشد؛ اما شواهد نظری و تجربی در خصوص چنین اتتطاری، شرایطی را مدنظر قرار می‌دهد که نیاز به دانستن آنهاست. شواهد تجربی نشان می‌دهد که نزدیک‌شدن نرخ رشد نقدینگی به روند بلندمدت و تداوم آن می‌‌‌تواند کاهش نرخ تورم را به‌دنبال داشته است، اما این کاهش تورم نیازمند آن است که برخی رخدادها نیز در اقتصاد تجربه شود.

نتایج مطالعات تجربی نشان می‌دهد که نقش بانک‌ها در شکل وام‌‌‌دهی، در تداوم رشد نقدینگی و انتقال آن به تورم نقش مهم و کلیدی دارد. اگر مسیر رشد نقدینگی در اقتصاد از کانال وام‌دهی بانک‌ها اتفاق بیفتد می‌‌‌تواند به تورم منجر شود و در نهایت به‌رغم رشد نقدینگی پایین، انتظار افزایش تورم در اقتصاد وجود دارد. چنین موضوعی برای افزایش قیمت دارایی‌‌‌ها از جمله بازار سهام و بازار مسکن نیز صادق است. به این معنی که رشد نقدینگی اگر توام با رشد قیمت دارایی‌‌‌هایی مانند سهام و مسکن باشد، انتظار بر این است که تورم نیز در اقتصاد افزایش یابد.

در اقتصاد ایران نیز برگشت رشد نقدینگی به روند بلندمدت، زمانی به کاهش تورم در اقتصاد منجر خواهد شد که توام با کاهش رشد نقدینگی، افزایش رشد قیمت دارایی‌‌‌ها، افزایش وام‌دهی بانک‌ها و تداوم ناترازی بانک‌ها، افزایش وام‌دهی بانک‌ها به دولت یا هزینه‌کرد بیشتر دولت نسبت به درآمد، اتفاق نیفتد. براین اساس، می‌‌‌توان ادعا کرد به‌رغم افزایش رشد پایه پولی از یکسو و کاهش رشد نقدینگی از سوی دیگر، انتظار کاهش تورم مشروط به تحقق شرایط یادشده است. به بیان دیگر، انتظار کاهش تورم در نتیجه کاهش رشد نقدینگی نیازمند کاهش بی‌‌‌انضباطی در هزینه‌‌‌کرد دولت و نحوه تامین مالی آن، کاهش بی‌‌‌انضباطی بانک‌ها در اعطای تسهیلات و نظارت دقیق بانک‌مرکزی بر بانک‌ها و کاهش نابسامانی و به‌‌‌هم‌ریختگی در بازار دارایی‌‌‌ها از جمله سهام، مسکن و حتی خودرو است.

پیشنهادها

با توجه به مطالب یادشده، به‌منظور دستیابی به کاهش تورم در اقتصاد کشور براساس ارتباط بین رشد نقدینگی و تورم، ضروری است موارد زیر مورد توجه قرار گیرد:

– تداوم کاهش نقدینگی: در گام نخست ضروری است بانک‌مرکزی تغییرات نقدینگی در روند بلندمدت آن را به‌عنوان هدف سیاستگذاری‌‌‌های پولی مدنظر قرار دهد.

– کنترل بی‌‌‌ثباتی‌‌‌های مالی: کاهش رشد نقدینگی زمانی می‌‌‌تواند موجب زمینه کاهش رشد تورم شود که سیاستگذار پولی و سیاستگذار مالی بتوانند از شکل‌‌‌گیری و تشدید بی‌‌‌ثباتی مالی در اقتصاد کشور جلوگیری کنند.

– نظارت دقیق و جدی بر فعالیت بانک‌ها: نابسامانی در فعالیت بانک‌ها از جمله رفتار خلق پول توسط بانک‌ها و جریان آن به بازار دارایی‌‌‌ها مانند کانال‌‌‌های مهم در اقتصاد کشور برای انتقال رشد نقدینگی به رشد قیمت‌ها بوده است. ازاین‌‌‌رو، نظارت جدی و دقیق بر فعالیت‌‌‌های بانک‌ها در راستای هدف‌‌‌گذاری حفط روند بلندمدت در رشد نقدینگی توسط بانک مرکزی ضروری است.

– تعهد دولت به انضباط مالی: با توجه به ساختار اقتصادی کشور و سلطه مالی دولت در اقتصاد، به منظور کاهش جریان رشد نقدینگی به تورم در کشور ضروری است انضباط مالی از سوی دولت در خصوص کاهش کسری بودجه و کاهش فشارهای الزامی بر نظام بانکی کاهش یابد. این امر به معنای دادن استقلال کامل به نظام بانکی نیست، بلکه نظام بانکی باید از سلطه مالی دولت رهایی یابد و نظام بانکی نباید تامین‌‌‌کننده اول یا اصلی نیازهای منابعی دولت باشد. این امر می‌‌‌تواند حتی در شرایط انحراف رشد نقدینگی از روند بلندمدت، آثار کمتری بر تورم در اقتصاد کشور داشته باشد.

دکتر سجاد برخورداری

منبع : https://donya-e-eqtesad.com

Please follow and like us:
Pin Share

هدف از راه‌اندازی سایت اقتصادی ایران بررسی مسائل ومعضلات اقتصادی ایران وارائه راهکارهای مناسب می باشد. به امید روزی که شاهد ایرانی آباد و با رونق وشکوفائی اقتصادی باشیم، برای همگان به ویژه بازدیدکنندگان این سایت اقتصادی سرافرازی ونیکبختی آرزو می نمایم. مالکیت سایت اقتصادی ایران برای محمدرضا عادلی مسبب کودهی محفوظ است. سایت اقتصادی ایران درسامانه ساماندهی سایتهای اینترنتی ایران به کدهای شامد: http://ehteyaj.irبه کدشامد: 1-1-750014-65-0-21 http://doabsar.irبه کدشامد:1-1-750014-65-0-20 http://eghtesa3.irبه کدشامد: 1-1-750014-65-0-11 http://etabar.irبه کدشامد: 1-1-750014-65-0-10 http://namouneh.irبه کدشامد: 1-1-750014-65-0-16 http://koudehi.irبه کدشامد: 1-1-750014-65-0-15 http://mosabbeb.irبه کد شامد1-1-750014-65-0-9 http://namooneh.irبه کدشامد: 1-1-750014-65-0-12 http://adeli16559.irبه کدشامد: 1-1-750014-65-0-14 http://tarazmani.irبه کدشامد: 1-1-750014-65-0-13 http://zapah.ir به کدشامد: 1-1-750014-65-0-18 http://eghtesadi1.com به کدشامد: 1-1-750014-65-0-7 http://eghtesadiiran.comکدشامد: 4-0-65-750014-1-1 https://eghtesadi1.irکدشامد: 5-0-65-750014-1-1 http://eghtesadiiran.irکدشامد:6-0-65-750014-1-1 http://eghtesadionline.com کدشامد: 1-1-750014-65-0-8 ثبت گردیده است انتشار مطالب خبری و تحلیلی رسانه‌های داخلی و خارجی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر می‌شود. سایت اقتصادی ایران به نشانیهای: http://tarazmani.ir http://eghtesa3.ir http://ehteyaj.ir http://adeli16559.ir http://etabar.ir http://koudehi.ir http://mosabbeb.ir http://namooneh.ir http://namouneh.ir https://eghtesadi1.ir http://eghtesadiiran.ir http://eghtesadi1.com http://eghtesadiiran.com http://eghtesadionline.com http://zapah.ir http://doabsar.ir قابل مشاهده است. مدیرمسئول سایت اقتصادی ایران : محمدرضا عادلی مسبب کودهی

لطفا دیدگاه خود را ثبت کنید

RSS
EMAIL