هشدار دو اقتصاددان برجسته؛
فرشاد مومنی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی که در نشست «بررسی چشمانداز اقتصاد ایران در ۱۴۰۳» سخن میگفت، از اظهارات مثبتگرایانه مسوولان اقتصادی دولت انتقاد کرده و آن را به نوعی «رویههای کوتهنگرانه»خوانده است. بخشهایی از صحبتهای این استاد دانشگاه را که وبسایت «جماران»منتشر کرده بخوانید:
با کمال تاسف شاهد هستیم که در سطوح تصمیمگیریهای کلیدی و اساسی کشور، رویههایی مشاهده میشود که نسبتی با دورنگری، توسعه، علممحوری و اخلاقمحوری ندارد. مشاهده تلاشهای چند روز اخیر حکومتگران برای ارایه چشمانداز امیدوارکننده از اقتصاد ایران در سال جدید، سلطه رویههای کوتهنگرانه را نشان میدهد.
مشاوران رییسجمهور، الفبای علم اقتصاد
و توسعه را هم نمیدانند
توییتی از طرف آقای رییسجمهور منتشر کردهاند که رشد اقتصادی چنین و چنان است! این مطلب منتشر شده نشان میدهد آنهایی که به ایشان مشاوره میدهند، الفبای علم اقتصاد و توسعه را هم نمیدانند؛ چرا که آنچه که عنصر حیاتی است و با سرنوشتسازی، رشدهای اقتصادی را معنیدار میکند، کیفیت رشد است و نه اندازه آن! با این توجیه که ایشان آگاهی تخصصی ندارند و به کسانی اعتماد کردهاند که آنها هم دستکم ناآگاهانه، و انشاالله فراتر از آن نباشد، عمل میکنند، اما انتظاراتمان از افرادی مانند سخنگوی دولت و از آن مهمتر سخنگوی اقتصادی دولت بیشتر است. در نخستین گفتوگوی اقتصادی سخنگوی محترم دولت با جامعه، ملاحظات و نکتههایی را مشاهده میکنیم که به ما میگوید صد رحمت به آقای رییسجمهور!
رونق اقتصادی ؟ بسیار مایه شگفتی است!
این مساله بسیار شگفتانگیزی است که سخنگوی گرامی دولت در سخنان اخیر خود، عنوان کرده است که ایران در حال ورود به مدار رونق اقتصادی است! حقیقتا این اظهارات برای من بسیار مایه شگفتی بود! اگر ایشان حتی گزارشهای رسمی منتشر شده طی چند وقت اخیر را ملاحظه میکردند حتما از این شیوه تعامل با اصحاب رسانه و از طریق آن با جامعه، تجدید نظر میکردند. باعث تاسف است که به این عزیزان گوشزد کنیم که ادعای آقای سخنگو درباره با کیفیت بودن این رشد، به صرف اینکه یک ادعا از سوی ایشان است، پذیرفته نمیشود. آقای سخنگو باید منطقهایی را ارایه کنند که اگر قرار باشد اعتبار علمی داشته باشند، حتما باید مبتنی بر شواهد قابل اعتنا و معتبر باشد.
چرا به دولت قبل بد و بیراه میگویید؟
در آغاز دوره کارشناسی در رشته اقتصاد، جزو اولین مسائلی که برای یک دانشجو در آموزش توسعه مطرح میشود، این است که رشد اقتصادی ممکن است در سطوح بالایی اتفاق بیفتد، اما به واسطه بیکیفیت بودن، مضمون کاملا ضدتوسعهای داشته باشد. اینها نکتههایی بسیار ابتدایی است. کسی که در مقام امین دولت میخواهد با مردم از موضع حکومت صحبت کند، حتما باید به این مسائل توجه داشته باشد. آنچه که مساله را به مراتب تلختر میکند، این است که ایشان در اولین صحبت در سال جدید، ابتدا شروع به بد و بیراه گفتن به دولت قبلی میکند!
اگر شما میخواهید به این شیوه برخورد کنید، انصاف داشته باشید و بگویید رشد اقتصادی که در یک سال ۱۳۹۵ دولت قبلی ایجاد کرد، از مجموع رشد سه ساله شما بیشتر بوده است. نمیشود که یک بام و دو هوا! تورم سه ساله اول دولت قبل را با تورم سه ساله اول این دولت مقایسه کنید! اگر چنین مقایسههایی صورت گیرد، به جز اینکه دور بودن از علم و اخلاق در رویههای کوتهنگرانه بر ملا میشود، این است که سیاستتان مبنی بر اینکه هنوز هم در پایان کارتان میگویید هر چه فریاد دارید بر سر دولت قبل بزنید، رنگ میبازد! این چه دولتی است که شما همه بد و بیراهها را به او میگویید، اما در کل سه سالی که از عمر دولتتان میگذرد، همچنان برنامه همان دولت را تمدید کردید!
منافع مافیاها در مقدرات اقتصادی ایران
آقای سخنگو ادعا کردهاند رشدی که در ۱۴۰۲ رقم زدیم، رشد باکیفیتی بوده است. به ایشان عرض میکنم کاش گزارش پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران که تا ۱۱ ماهه سال گذشته را پوشش میداده و در اسفند ۱۴۰۲ توسط مرکز پژوهشهای مجلس منتشر شد را مطالعه میکردید. به صراحت آمده که در بهمن ۱۴۰۲، شاخص تولید و فروش شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به بهمن ۱۴۰۱، با کاهش ۱٫۹ درصدی در تولید و کاهش ۳٫۴ درصدی در فروش روبرو بوده که نشان میدهد رشدی که حاصل شده هیچ نسبت قابل اعتنایی با کیفیت سطح توسعه ندارد. بخش بزرگی از مقدرات اقتصادی ایران در چارچوب منافع مافیاها، از جمله مافیای واردات، رباخوارها، سوداگران و از این قبیل رقم میخورد.
مراقب باشید ذوق مرگ نشوید
اگر میخواهید گزارش تطبیقی دهید، وقتی برای آن دولت، دوره ۱۰ ساله را درنظر میگیرید، برای خودتان هم باید دادههایتان مبتنی بر دوره ۱۰ ساله باشد، از آن مهمتر این است که اگر میخواهید سالانه هم مقایسه کنید، رشد اقتصادی که آنها در ۱۳۹۵ تجربه کردند، از کل رشد اقتصادی دوره شما هم بیشتر بوده است. چرا آن رشد را در آن زمان گرامی نداشتیم! چون آن رشد بیکیفیت بود. اکنون نیز به شما میگوییم مراقب باشید ذوقمرگ نشوید، چرا که این رشد بسیار بیکیفیتتر از آن رشد است.
امنیت سرمایهگذاری به مراتب بدتر از سال قبل شد
به صلاح شخص سخنگو، دولت، حکومت و کشور است که سخنگو حرف با مبنا بزند، در صفحه هشت گزارش «پایش امنیت سرمایهگذاری در سال ۱۴۰۱» که توسط مرکز پژوهشهای مجلس در اسفند ۱۴۰۲ آمده که ارزیابی امنیت سرمایهگذاری در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ نشان میدهد امنیت سرمایهگذاری در این سال به مقدار قابل توجهی نامناسبتر و بدتر شده است. شما کجا بهبود فضای کسب و کار ایجاد کردید! با شوک درمانیهای پیاپی این بهبود حاصل شده یا با افزایش وحشتناک نرخ بهره اوضاع بهتر شده و چشمانداز امیدبخشتر برای سرمایهگذاری تولیدی در کشور ایجاد کرده است!
روی دولت قبل را در حرکت
به سمت اضمحلال سفید کردید
نمیگویم از آنها تعریف کنید، من هم در دولت قبل به جز حدود۱۷۰ مقاله، سخنرانی و مصاحبه، دو کتاب در زمینه مسیر خطرناک رو به انحطاطی که به خاطر خطاهای سیاستگذاری در آن دوره اتفاق افتاده است، منتشر کردم. من برای نقد کردن آن دولت هزینه دادم اما اکنون به شما میگویم شما روی آن دولت را در تخریب و تشدید سرعت حرکت به سمت اضمحلال سفید کردید. صادقانه بگویید آنها چه کارهایی میکردند که شما نمیکنید! اگر تخریبها را با دامن زدن به مناسبات عدم شفافیت که بسترساز فساد است انجام دادند و با وارد کردن شوکهای پی در پی به قیمتهای کلیدی، این اقدامات را انجام دادند شما کدام یک را انجام ندادید؟
حدود ۷۵ درصد وام بانکها
به زیرمجموعههای خود است
در حالی که یکی از حادترین بحرانهای بخش تولیدی ما دسترسی به سرمایه در گردش است، بهطور متوسط حدود ۷۵ درصد وامهایی که بانکها ارایه میدهند، به زیرمجموعههای خود است؛ چرا این دولت در برابر این مسائل سکوت میکند؟ چرا با اینکه مرکز پژوهشهای مجلس رسما در گزارشی عنوان کرده که نزدیک به دوسوم ایام سال گذشته، بیش از ۵۰ درصد رشد پایه پولی فقط مربوط به طرز عمل بانک […] میشده، این دولت سکوت میکند؟!
تناقض در ارایه آمار سرمایهگذاری
در بخش نفت؟!
ایشان (سخنگوی اقتصادی دولت) فرمودهاند ما رکورد جذب سرمایه خارجی را زدهایم! باید به ایشان گفت اینها منطق رفتاری دارد. کدام یک از عناصر جاذبه ایجاد کن را بهبود بخشیدهاید! تناقضها را ببینید همین آقای سخنگو در هشتم اسفند ۱۴۰۲ رقم سرمایهگذاری خارجی در بخش نفت را حدود ۴.۸ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت از این نظر بخش نفت نسبت به دیگر بخشهایی که جذب سرمایهگذاری خارجی کردند شاگرد اول بوده است! اما در ۱۴ فروردین ۱۴۰۳ میگوید سهم بخش نفت از کل سرمایه خارجی جذب شده یک و نیم درصد است! اگر این ۱٫۵ درصد درست باشد به معنی این است که کل سرمایه خارجی جذب شده در بخش نفت حدود ۸۲ میلیون دلار است یعنی زیر ۱۰۰ میلیون دلار؟!! فاصله زمانی این دو اظهارنظر را مقابل چشم خود بیاورید!
چرا کارشناسی که درباره نرخ ارز هشدار داد تنبیه شد؟
آنها که افزایش چشمگیر بازدهی در فعالیتهای سوداگرانه در بازار پول و سرمایه را دامن میزنند کشور را به ورطههای خطرناک میبرند. کلیددار این قضیه در سال گذشته بانک مرکزی بوده است. این اقدامات را که دولت قبل نکرده و این تصمیمات را هم استکبار جهانی نگرفته است. مهمتر این است که هم آقای رییسجمهور و هم آقای سخنگو، شرافتمندانه از مسوولان زیرمجموعه خود بخواهند، گزارشی درباره مطلبی که مرداد ۱۴۰۰ دفتر اقتصاد کلان سازمان برنامه منتشر کرد، بدهند. عنوان این گزارش «برآورد بدهیهای دولت از ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۶» بود. آن کارشناس با شرفی که این گزارش را تهیه کرده و هشدار داده بود را عزیزان تنبیه کردند؛ اما میخواهم بگویم این گزارشی بود که در همین دولت منتشر شده بود. گزارش سازمان برنامه میگوید حدود سال ۱۴۰۶ اوضاع نرخ ارز بسیار فاجعهآمیز میشود، اما عزیزان او را تنبیه کردند! گفته بود در سال ۱۴۰۰ نرخ ارز به ۲۵ هزار تومان میرسد، شما او را تنبیه کردید در حالی که کارنامهای که خودتان رقم زدید از این رقم بیشتر بود! شرمآور است! نگوییم شرمآور، بلکه بگوییم عبرتآموز است!
برگرفته از : https://eghtesadebazar.ir