الزام ۱۷ بانک برای ارائه برنامه اصلاح ناترازی
فرشاد محمدپور،معاون نظارت و تنظیمگری بانک مرکزی درخصوص ناترازی بانکها معتقد است که بیش از ۷۰ درصد بانکها ناتراز نیستند و با برنامه بانک مرکزی و اقدامات اصلاحی بانکها ازمنظر شاخصهای ارزیابی در وضعیت بانکهای تراز دستهبندی میشوند. وی کفایت سرمایه را مهمترین شاخص در ارزیابی ناترازی بانکها برشمرد و افزود: درحال حاضر، بخش عمده بانکهای کشور شاخص کفایت سرمایه ۸ درصد را که استاندارد جهانی است داراهستند یا نمره شاخص کفایت سرمایه آنها نزدیک به این عدد است که با انجام برخی اقدامات به این عدد خواهند رسید.معاون بانک مرکزی اعلام کرد: ۱۰ بانک دارای شاخص کفایت سرمایه ۸ درصد و بیشتر و ۱۱ بانک دارای شاخص کفایت سرمایه مثبت ولی زیر ۸درصد هستند. همچنین برخی بانکها از منظر شاخص کفایت در وضعیت مطلوبی قرار ندارند و دارای شاخص کفایت سرمایه منفی هستند که باید برای بهبود این شاخص اقدام کنند.
نقش بانکهای ناسالم در سفره مردم
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با جامجم درباره بانکهای ناتراز گفت: احکامی برای بانکهای ناتراز در برنامه هفتم دیده شده و شاخص ۸ درصد را برای کفایت سرمایه بانکها تعیین کرده است؛ البته کفایت سرمایه ۱۹ بانک و موسسه اعتباری در وضعیت نا مطلوبی قرار دارد که از این تعداد برای ۸ بانک منفی است. این عدد برای چهار بانک زیر منفی ۱۰۰ قرار دارد.میثم ظهوریان افزود: از زمان ابلاغ برنامه هفتم دو ماه، به ۱۹ بانک ناتراز مهلت داده شده تا برنامه افزایش سرمایه خود را به بانک مرکزی ارائه دهند و بانک مرکزی هم دو ماه فرصت دارد تا برنامه این بانکها را تایید کند. این برنامه حتی درخصوص بانکهای خصوصی باید به تایید مجمع عمومی میرسید.وی اظهار داشت: بانک مرکزی باید گزارشی ارائه بدهد که با گذشت ۴ ماه از ابلاغ قانون برنامه هفتم آیا بانکها به این سمت رفتهاند یا خیر. براساس قانون، اگر بانکها اقدامات خود را انجام ندهند، برگزاری مجمع فوقالعاده بانکها به بانک مرکزی سپرده میشود تا این برنامه را اجرایی کند.عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد: نگاه ما در مورد بانکهای ناتراز باید اصلاحی باشد و این بانکها، وضعیت خودشان را اصلاح کنند و یک برنامه زمانی مشخص داشته باشند. متأسفانه در گذشته به بانکها فرصت داده شده بود، اما بهدلایلی مانند سرمایه اجتماعی و تبعات اجتماعی انجام نشد. بانکها نهتنها از این فرصت استفاده نکردند، بلکه دائما ناترازتر شدند و زیان انباشته آنها افزایش پیدا کرد.
ظهوریان بااشاره به اینکه جعبهابزار حکمرانی در بحث نظام بانکی باید کامل باشد، گفت: در برنامه هفتم و قانون بانک مرکزی، ابزارهای خوبی در اختیار بانک مرکزی گذاشته شده است. ازجمله اینکه به بانک مرکزی اجازه داده شده که میتواند املاک و مستغلات بانکهای ناسالم را تملک کند. همچنین باید سامانه سهامداری و سامانه املاک بانکها ایجاد و داراییهای بانک در این سامانهها ثبت شود. وی اضافه کرد: حلوفصل مسائل بانکهای ناسالم در دستور کار مجلس قرار دارد و مطرح خواهد شد تا این جعبه ابزار تکمیل شود. اگر بانک برای اصلاح وضعیت خود ارادهای نداشته باشد، از ابزارهایی مثل انحلال و برخوردهای انتظامی استفاده خواهد شد و این اختیار را باید به بانک مرکزی بدهیم. این نماینده مجلس گفت: بانکهای ناتراز به تورم دامن میزنند. الان بانکی داریم که ۸۰ همت اضافه برداشت از بانک مرکزی داشته و این رقم در قالب تورم از جیب مردم برداشته شده است.ظهوریان تاکید کرد: تجربه نشان داده مدارای بیش از اندازه سبب اصلاح بانکهای ناتراز نخواهد شد که تجربه ژاپن را داریم. این کشور در دهه ۹۰ با مشکل ناترازی بانکی مواجه شد و دولت ژاپن مدارا کرد، اما درنهایت مجبور شد ۱۸ درصد اقتصاد خود را صرف اصلاح نظام بانکی کند و وضعیت اقتصادش به قبل از دهه ۹۰ بازنگشت. ناترازی نظام بانکی را باید اصلاح کنیم تا بیش از این تشدید نشود و بانکها هم بهتدریج به سمت اصلاح و بهبود حرکت کنند.