(فرمول، مزایا و معایب)
افزایش سرمایه از محل سود انباشته، یکی از انواع روشهای افزایش سرمایه است که در آن، شرکت سهامی سالانه درصدی از سود حاصل از فعالیتهای اقتصادی خود را در حسابی به نام سود انباشته نزد خود نگه میدارد. اگر سود انباشته یک شرکت قابل توجه باشد، میتواند به عنوان منبع افزایش سرمایه آن شرکت مورد استفاده قرار گیرد. در این روش، مبلغ مزبور به نسبت میزان سهم هر یک از سهامداران، بین آنها تقسیم میشود.
برای عضویت درایرانیکارت ازلینک زیر استفاده نمائید :
به دلیل اینکه در روش افزایش سرمایه از محل سود انباشته، سهامداران بدون وارد شدن نقدینگی جدید به شرکت، سود دریافت میکنند، به این نوع سهام، سهام جایزه نیز گفته میشود. لازم به ذکر است که در روش افزایش سرمایه از محل سود انباشته، درصد مالکیت سهامداران تغییر نکرده ولی ارزش سهام آنها کاهش پیدا میکند. به عبارت دیگر، تغییری در کل دارایی سهامداران رخ نخواهد داد.
مزایای افزایش سرمایه از محل سود انباشته
افزایش تعداد سهم سهامداران
یکی از مهمترین مزایای افزایش سرمایه از محل سود انباشته، افزایش تعداد سهام است. اما در واقع به لحاظ ارزش سهام، تغییری در پرتفوی سهامداران به وجود نخواهد آمد و بر همان مبنا، قیمت هر سهم نیز کاهش خواهد یافت.
اطمینان از سودده بودن شرکت
اگر شرکتی قصد افزایش سرمایه داشته باشد، بالطبع باید طی مدت زمان معینی، از فروش محصولات یا سود غیرعملیاتی، انباشت سود کند. سپس، این سود انباشته را تحت عنوان افزایش سرمایه، به سهامداران ارائه میدهد.
کمک به سودسازی شرکت در میان مدت و بلند مدت
افزایش سرمایه از محل سود انباشته، یک عمل مهم بنیادی در تحلیل سهم محسوب میشود. مزیت دیگر این روش این است که، در صورت عدم بروز اتفاقی ویژه، سودآوری شرکت تکرار خواهد شد.
تسریع در طرحهای توسعهای شرکت
از دیگر مزایای افزایش سرمایه از محل سود انباشته این است که طرحهای توسعهای شرکت مانند راهاندازی خط تولید جدید و به تبع آن، افزایش تولید و سود شرکت، تسریع خواهد شد.
عدم نیاز به پرداخت مبلغ برای سهام جایزه
بر خلاف سهام حق تقدم که دریافت آن مستلزم پرداخت قیمت آن است، در روش افزایش سرمایه از محل سود انباشته، سهامدار در ازای دریافت سهام جایزه، ملزم به پرداخت پول نیست.
معایب افزایش سرمایه از محل سود انباشته
قفل بودن درصدی از دارایی به مدت یک الی دو ماه
یکی از مهمترین ریسکهای خرید سهمهایی که افزایش سرمایه از محل سود انباشته دارند، قفل شدن دارایی سهامداران به میزان درصد افزایش سرمایه است. در حقیقت، سهامدار باید به مدت حداقل ۲ ماه به پول خود نیاز نداشته باشد تا بتواند چنین سهمی را خریداری کند.
ریزش قیمت سهام بعد از آزاد شدن دارایی قفلشده
در روش افزایش سرمایه از محل سود انباشته، بخشی از دارایی سهامدار قفل میشود. اما زمانی که دارایی پس از دو ماه قابل فروش شود، عرضه زیادی از سمت سهامداران شکل خواهد گرفت که ممکن است باز هم قادر به فروش سهام خود نباشند و هر روز ارزش آن کم و کمتر شود.
عدم تزریق نقدینگی به شرکت
در روش افزایش سرمایه از محل سود انباشته، بر خلاف افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و ووصول مطالبات، نقدینگی جدیدی وارد حساب شرکت نمیشود. بلکه افزایش سرمایه از محل سود انباشته، حاصل پسانداز شرکت طی سالهای اخیر است.
عدم قابلیت اجرا برای همه شرکتها
افزایش سرمایه از محل سود انباشته برای شرکتهایی که بازدهی و سود مناسبی ندارند قابل استفاده نیست و تنها برای شرکتهایی قابل اجرا است که سود اندوخته قابل توجهی دارند.
تعداد سهام بعد از افزایش سرمایه از محل سود انباشته
زمانی که شرکتی افزایش سرمایه از محل سود انباشته میدهد، تعدادی سهم تحت عنوان سهام جایزه به پورتفوی سهامداران آن شرکت اضافه میشود. اما همانطور که در ابتدای این مطلب اشاره شد، با تخصیص سهام جایزه، ارزش پورتفوی سهامداران تغییری نخواهد کرد.
قیمت سهام بعد از افزایش سرمایه از محل سود انباشته
ارزش سهام از فرمول زیر تبعیت میکند :
(قیمت سهم) X (تعداد سهام) = ارزش سهام
با توجه به فرمول بالا، ملاحظه میکنید که برای ثابت ماندن ارزش سهام، با زیاد شدن تعداد سهام، میبایست قیمت آن کاهش پیدا کند. از آنجا که با اضافه شدن سهام جایزه به پورتفوی سهامداران، ارزش سهامشان تغییر نمیکند، بنابراین، با وجود زیاد شدن تعداد سهم، قیمت هر سهم کاهش پیدا میکند تا ارزش سهام ثابت بماند.
فرآیند افزایش سرمایه از محل سود انباشته چقدر طول میکشد؟
در مورد مدت زمان افزایش سرمایه از محل سود انباشته لازم است بدانید که تصمیمگیری در خصوص افزایش سرمایه از محل سود انباشته و صورت جلسه آن، در مجمع عمومی فوقالعاده به امضای هیئت رئیسه مجمع میرسد. سپس، این صورت جلسه میبایست حداکثر ظرف مدت یک ماه به اداره ثبت شرکتها تحویل دادهشود.
جمعبندی
نیاز شرکتهای سهامی دارای مجوز فعالیت در بورس به توسعه منابع مالی جدید، به دلایل مختلفی بروز میکند که مهمترین آنها عبارتند از : توسعه فعالیتهای شرکت، کسب توانایی رقابت با سایر شرکتها و یا برتری جستن از آنها و اصلاح ساختار مالی شرکتهای سهامی.
افزایش سرمایه با توجه به شرایط و اهداف شرکت، به این چهار روش قابل انجام است : افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و وصول مطالبات (حق تقدم)، افزایش سرمایه از محل سود انباشته (سهام جایزه)، افزایش سرمایه از محل صرف سهام و افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها.
برگرفته از : https://rahavard365.com/wiki/8003