(کاربرد EPS در کسب سود)
مفهوم EPS در بازار سرمایه، مخفف عبارت Earning per Share و به معنای درآمد به ازای هر سهم است. با استفاده از EPS میتوان میزان سود شرکت به ازای هر سهم را فهمید. برای محاسبه EPS هم باید درآمد کل شرکت را بر تعداد کل سهام آن تقسیم کرد.
در واقع، EPS یکی از مهمترین مفاهیمی است که به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر قیمت سهام شرکتها در بورس اثرگذار است. وقتی که شما سرمایهگذاری در بورس را شروع کنید، به اشکال مختلف با این کلمه درگیر خواهید شد.
برای عضویت درایرانیکارت ازلینک زیر استفاده نمائید :
اگر بخواهیم خیلی ساده بیان کنیم که EPS چیست، می توانیم بگوییم که EPS یک شرکت برابر است با میزان سودی که در آن شرکت به ازای هر یک عدد سهم بهدست میآید.
به عنوان مثال، فرض کنید شرکتی توانسته در پایان سال، ۵۰ میلیون تومان سود کسب کند و تعداد سهام آن شرکت نیز ۱۰ میلیون سهم است. در نتیجه، EPS آن شرکت برابر است با: تومان ۵ = ۱۰,۰۰۰,۰۰۰ / ۵۰,۰۰۰,۰۰۰ .
فرمول محاسبه EPS
پس از دانستن اینکه EPS چیست؟، برای محاسبه آن، میتوانید سود پس از کسر مالیات یک شرکت در پایان سال مالی را بر تعداد سهام آن شرکت تقسیم کنید. مقدار سود هر سهم با تقسیم درآمد خالص بر تعداد سهام موجود بهدست میآید. در مواردی نیز می توان به دلیل اختیار معامله، اوراق قرضه قابل تبدیل به سهم و … در صورت و مخرج کسر تغییراتی ایجاد کرد.
انواع EPS
EPS پیشبینیشده (Forward EPS)
EPS پیشبینیشده (درآمد پیشبینی شده هر سهم) مقدار سودی است که یک شرکت در ابتدای سال مالی خود پیشبینی میکند که در انتهای همان سال مالی کسب کند. شرکتهای بورسی هر ساله موظف هستند که قبل از شروع سال مالی جدید، یک پیشبینی از عملکرد مالی خود به بورس ارائه کنند که در آن، براساس عملکرد گذشته شرکت و همچنین، نظر مدیران و کارشناسان شرکت، یک EPS برای سال مالی پیش رو پیشبینی میشود.
این EPS اصطلاحاً EPS پیشبینی شده یا EPS فوروارد خوانده میشود که همانطور که از نامش پیداست، یک پیشبینیِ محقق نشدهاست. EPS پیشبینیشده، فقط پیشبینی آن شرکت از میزان سودی است که در انتهای آن سال بهدست خواهد آمد و هیچ قطعیت و تضمینی وجود ندارد که در انتهای سال این مقدار از EPS برای شرکت بهدست بیاید. لازم به ذکر است که محاسبه EPS فوروارد نیاز به مطالعات گسترده داشته و از عهده افراد مبتدی خارج است.
EPS فوروارد مبتنی بر اعداد و دادههای آینده بوده و برای مدت زمانی (مثلاً چهار دوره سه ماهه) در آینده پیشبینی میشود. مقدار این EPS توسط تحلیلگران یا خود شرکت محاسبه میشود. این EPS بر اساس برآوردها است و اغلب به این دلیل مورد علاقه سرمایهگذاران است که آنها میتوانند سرمایه گذاری خود را بر اساس برآورد درآمد آینده شرکت پیشبینی کنند.
EPS دنبالهدار یا محققشده (Trailing EPS)
در این نوع EPS که بر اساس عدد سال قبل است، از چهار دوره سه ماهه درآمد قبلی و اعداد واقعی به جای پیشبینی استفاده میشود. نسبت P به E اغلب با استفاده از EPS دنبالهدار محاسبه میشود، زیرا نشان دهنده آن چیزی است که در واقعیت اتفاق افتاده، نه آن چیزی که ممکن است در آینده رخ دهد.
EPS تعدیل شده یا EPS جاری (Current EPS)
این نوع EPS به طور معمول، چهار دوره سه ماهه از سال مالی جاری را شامل میشود که برخی از آنها ممکن است سپری شده و برخی هنوز به مرحله بعدی نرسیده باشند. در نتیجه، برخی از دادهها بر اساس ارقام واقعی و برخی بر اساس پیشبینی است.
معمولا به دلیل شرایط اقتصادی، سیاسی و قوانین و مقررات، در فصول مختلف تغییراتی در سود شرکتها رخ میدهد. EPS تعدیل شده، سود هر سهم است که در هر دوره از سال مالی و بر اساس تغییرات جدید بهدست میآید.
هر چه به انتهای سال مالی شرکت نزدیکتر شویم، مقدار EPS تعدیل شده به EPS تحقق یافته هر سهم نزدیکتر میشود؛ چرا که در آن زمان دادههای واقعی بیشتری از عملکرد شرکت در دست داریم. EPS محقق شده هر شرکت را در صورتهای مالی آن و در قسمت صورت سود و زیان میتوانید مشاهده کنید.
نحوه مشاهده EPS شرکتها در رهآورد
برای مشاهده EPS شرکتها در سایت رهآورد، با جستجوی نام نماد مورد نظر خود در کادر جستجوی بالای صفحه اصلی سایت، به صفحه نماد مربوطه هدایت میشوید. اکنون با کلیک بر روی سربرگ بنیادی، منویی باز میشود که با کلیک بر روی گزینه EPS از این سربرگ، میتوانید به EPS پرداختی شرکت در سالهای مالی مختلف دسترسی پیدا کنید.
کاربرد EPS در تحلیل سهام
تحلیلگران معمولاً EPS دو شرکت که در یک صنعت قرار دارند را با یکدیگر مقایسه میکنند تا عملکرد شرکت موردنظر خود را با دیگر شرکتهای همگروه آن مقایسه کنند. اگرچه برخی از شرکتها، EPS خود را جهت رشد کسبوکارشان مجدداً سرمایهگذاری میکنند، با این حال، هنوز هم EPS بهعنوان یک شاخص مهم در تعیین سودآوری شرکتها در نظر گرفته میشود.
تفاوت EPS و DPS چیست؟
DPS مخفف عبارت dividend per share به معنای سود نقدی است که بین سهامداران تقسیم میشود و از EPS بهدست میآید. معمولا شرکتها EPS را به چند بخش تقسیم میکنند که یکی از این بخشها سود انباشته و DPS است.
طبق قانون سازمان بورس، شرکتهای پذیرفتهشده در بورس، میبایست دست کم ٪۱۰ ازEPS سالیانه شرکت را به صورت سود انباشته ذخیره کرده و دست کم ٪۱۰ آن را نیز به صورت سود نقدی بین سهامداران خود تقسیم کنند. اینکه شرکت مابقی EPS خود را تقسیم کند، نگه دارد، افزایش سرمایه دهد و یا به روش دیگری صرف کند، توسط سهامداران و در مجمع عمومی شرکت تعیین می شود و بستگی به سیاستهای شرکت و سهامداران دارد. بنابراین، EPS سود ساختهشده برای هر سهم و DPS سود نقدی تقسیمشده برای هر سهم است.
تأثیر EPS بر قیمت سهام
EPS بالا خوب است یا پایین؟
هر چه EPS یک شرکت بالاتر باشد، نشاندهنده سودآوری بالاتر آن برای سهامدارانش است در واقع، بالاتر بودن EPS، این مفهوم را میرساند که شرکت بهاندازه کافی سودآور است تا به سهامدارانش DPS بیشتری بپردازد.
جمعبندی
EPS مخفف عبارت Earnings Per Share به معنای درآمد هر سهم است. به بیان ساده، EPS یک شرکت برابر است با میزان سودی که در آن شرکت به ازای هر یک عدد سهم شرکت بهدست میآید. در واقع، EPS یکی از مهمترین مفاهیمی است که به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر قیمت سهام شرکتها در بورس اثرگذار است.
EPS انواع مختلفی دارد که عبارت است از : EPS محققشده، EPS پیشبینیشده، EPS تعدیلشده. هر چه EPS یک شرکت بالاتر باشد، سوددهی آن نیز بالاتر بوده و سهامداران نیز نسبت به خرید سهام آن شرکت انگیزه بیشتری خواهند داشت.
برگرفته از : https://rahavard365.com/wiki/7083/EPS