مجید افشاریراد؛ عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی در گفتوگو با خبرنگار ایبنا با اشاره به اینکه بنا بر آمار بانک مرکزی نرخ رشد پایه پولی بهبود یافته است، گفت: مجموع داراییها و بدهیهای بانک مرکزی پایه پولی را تشکیل میدهد، بنابراین اگر کاهشی در منابع بانک مرکزی روی دهد، منجر به کاهش نرخ رشد پایه پولی میشود. البته کاهش بدهیهای بانک مرکزی نیز منجر به کاهش پایه پولی خواهد شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی بیان کرد: در این رابطه بانک مرکزی موفق شد نرخ رشد دوازدهماهه پایه پولی که در آبان ۱۴۰۲ در کانال ۳۸٫۲ درصد قرار داشت، در آبانماه ۱۴۰۳ به ۲۰٫۷ درصد کاهش یافت.
افشاری راد اظهار داشت: با کاهش پایه پولی این انتظار به وجود میآید که بانک مرکزی سیاست انقباضی پولی را در پیش گرفته باشد که این سیاست موجب کاهش تقاضای کل میشود. یعنی بانک مرکزی میزان تقاضای کل را در اقتصاد کاهش داد که این موضوع به کاهش سطح عمومی قیمتها منجر میشود و در نتیجه نرخ تورم نیز عقبنشینی خواهد کرد.
وی افزود: یکی از عوامل مهمی که به افت نرخ رشد پایه پولی کمک کرد، کاهش ناترازی شبکه بانکی است.
عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی با اشاره به اینکه مجموع مصارف و مخارج بانک مرکزی پایه پولی را تشکیل میدهد، گفت: مجموع مصارف و مخارج بانک مرکزی منجر به تشکیل پول پر قدرت میشود، بنابراین زمانی که ناترازی بانکها به طور کل از بین رفت، نرخ رشد پایه پولی هم روند کاهنده بیشتری را طی خواهد کرد.
افشاری راد در پایان تاکید کرد: کنترل پایه پولی و کنترل نقدینگی بر قیمت کالاها و خدمات داخلی اثر میگذارد و هرچقدر که پایه پولی بیشتر کاهش یابد، قدرت رقابت پذیری کالاهای داخلی نسبت به کالاهای خارجی نیز بیشتر میشود.
برگرفته از : https://www.ibena.ir/fa/news/171322