به گزارش سایت اقتصادی ایرانبه نقل از تجارت نیوز، رشد ضد توسعه به رشدی میگویند که اگرچه در کوتاهمدت نرخ رشد اقتصادی را افزایش میدهد اما در بلندمدت روی منابع و اقتصاد ایران اثرات منفی میگذارد.
وحید محمودی، اقتصاددان:
- در ادبیات اقتصادی در رابطه با رشد دو مفهوم داریم. اولین مفهوم رشد بدون توسعه است و دومین مفهوم رشد همراه با توسعه است. اگر رشد بدون توسعه باشد به این معناست که هیچ تحول تکنولوژیک در اقتصاد پیدا نشده است.
- مثلا فرض کنید که در بخش کشاورزی به دلیل بارندگی زیاد یک سال محصول بیشتر شده است اما هیچ تحولی در حوزه علم کشاورزی رخ نداده است.
- رشد همراه با توسعه به این معناست که آثار رشد در جامعه سرریز شود. یعنی اشتغال، توزیع درآمد خانوار و مبانی علم و فنی تولید بهبود پیدا کنند. من میخواهم مفهوم جدیدی در رابطه با ایران اضافه کنم. رشد در ایران ضد توسعه است. بسیاری از رشدهای ایجاد شده در کشور ما ضد توسعه است.
با شعار خودکفایی رشد ضد توسعه انجام دادیم
- مثلا ما در دهههای اخیر در بخش کشاورزی رشد داشتیم اما این رشد به قیمت نابودی 85 درصد از منابع غیرقابل تجدید آب کشور ایجاد شده است. بخشی از نرخ رشد سالانه ما به بخش کشاورزی مربوط بوده و رشد در بخش کشاورزی هزینه زیادی برای جامعه ایران داشته است. این رشد به قیمت نابودی منابع آبی، منابع جنگلی، خاک و ظرفیتهای بین نسلی محیط زیست کشور تمام شده است.
- ما با شعار خودکفایی رشد ضد توسعه انجام دادیم. درد داستان این است که نابودی این منابع قابل جبران هم نیست.
- این رشد از نظر من ضد توسعه است و هر رشد ضدتوسعهای فقرآفرین است. رشد ضدتوسعه یعنی رفتن به قهقرا و عقبگرد.
وحید محمودی
برگرفته از : https://tejaratnews.com/video