اگر شخصی از دنیا برود تکلیف اموال او چه خواهد شد؟ چه کسی سهم هر یک از وارثان را تعیین خواهد کرد؟ چگونه میتوان اموال شخص فوت شده را به وارثانش منتقل کرد؟
در این بخش ما قصد داریم به این سوالات مهم پاسخ دهیم.
انحصار وراثت یعنی تعداد وارثهای شخص فوت شده و همچنین سهم آنها از ارث مشخص شود. بعد از مشخص کردن قانونی این موارد است که وارثان حق دارند اموال شخص فوت شده را مطابق با سهم قانونی خود تقسیم کنند. مرجعی که باید برای گرفتن گواهی و تصدیق انحصار وراثت به آن مراجعه شود، شورای حل اختلاف است. باید توجه کرد که این درخواست را باید به شورای حل اختلاف محلی داد که آخرین سکونت فرد فوت شده یعنی آخرین خانه ی مسکونی او در آن محل بوده است. مهم نیست که آن فرد در کجا فوت کرده یا اموال او در کدام شهر باشد.
مطابق ماده ۳۶۰ قانون امور حسبی، هر یک از وارثان یا هرکس که از ارث سهم یا نفعی میبرد (مانند طلبکاران از فرد فوت شده) میتواند از شورای حل اختلاف محل درخواست تصدیق انحصار وراثت بکند.
مدارک لازم که برای درخواست تصدیق انحصار وراثت لازم است:
۱. ارائه اصل گواهی فوت و کپی برابر اصل شده آن الزامی است.(برای تهیه کپی در برابر اصل میتوان به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرد.)
۲. اسامی کلیه وارثان میبایست در فرم مخصوصی که توسط شورای حل اختلاف در اختیار متقاضیان قرار میگیرد نوشته و توسط ۲ نفر از اشخاصی که وراث و شخص فوت شده را میشناسند در یکی از دفاتر اسناد رسمی امضاء شده و در دفاتر اسناد رسمی تایید شود.
۳. وراث باید پس از فوت شخص، لیست کلیه اموال و داراییهای او (اعم از وجه نقد، کالا، ملک و …) را به اداره دارایی محل سکونت متوفی ارائه نمایند و رسید آن را دریافت کنند.
۴. متقاضی میبایست علاوه بر شناسنامه خود کپی برابر اصل شده شناسنامه سایر وراث را نیز تهیه و به شورای حل اختلاف تقدیم نماید. ارائه اصل شناسنامهها جهت ملاحظه هم الزامی است.
۵. اگر فرد فوت شده همسر دائمی داشته باشد، همراه داشتن عقدنامه او و کپی آن الزامی است.
پس از تهیه این مدارک، متقاضی می بایست به شورای حل اختلاف آخرین محل سکونت فرد فوت شده مراجعه کند و ضمن پرداخت هزینه مصوب، تقاضای تصدیق انحصار وراثت را به همراه مدارک بالا، تقدیم شورا کند. این درخواست مورد رسیدگی قرار میگیرد و اگر مدارک مورد نیاز کامل باشد و مشکلی وجود نداشته باشد، دستور صدور آگهی در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار کشور صادر میشود. اگر ظرف یکماه هیچ فرد جدیدی نسبت به اموال متوفی ادعایی نکرد، قاضی گواهی انحصار وراثت و سهم هر یک از وراث را صادر خواهد کرد.
اگر فرد جدیدی در طی آن یک ماه ادعای سهم دار بودن نسبت به اموال متوفی را کرد، باید به دادگاه مراجعه کند تا دادگاه صحت و سقم ادعای او را مشخص کند و بعد از تعیین تکلیف درباره این فرد، نسبت به صدور گواهی انحصار وراثت اقدام کند. دادگاه در این تصدیق در صورت درخواست وراث، سهم هر یک از ورثه را از ارث تعیین میکند.
منبع : http://mahdad.ir