در مراسم گرامیداشت سالروز تامین اجتماعی مطرح شد:
همسانسازی اجرا شده فاصله سطوح دریافتی را بیشتر میکند/ بدون همسانسازی کف دریافتی بازنشستگان باید ۲.۸ میلیون باشد/ زنجیرها را از پای قانون تامین اجتماعی بازمیکنیم+عکس .
دبیر کل خانه کارگر با اشاره به وعده افزایش مستمری بازنشستگان از مرداد امسال، گفت: ما از قبل بر این نظر بودیم که هیچ بازنشستهای نباید کمتر از دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومان دریافت کند و این افزایش به جز افزایش ناشی از همسانسازی است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، علیرضا محجوب در مراسم گرامیداشت سالروز تامین اجتماعی با اشاره به درگذشت قاسم سرحدی زاده، عنوان کرد: او همواره حامی تشکیلات خانه کارگر بود و از این تشکل حمایت میکرد. درباره ویژگیهای شخصی و تفکر او نیازمند بحث مفصل دارد و باید به صورت دقیق مورد بررسی قرار گیرد.
او در ادامه با بیان اینکه امروز روز تامین اجتماعی است، گفت: موضوع تامین اجتماعی یک موضوع عام است. این موضوع شامل سازمان تامین اجتماعی و ۱۵ صندوق دیگری و همچنین اقدامات دولت در این حوزه چه آنهایی که انجام شده و چه آنهایی که باید انجام شده، میشود.
دبیرکل خانه کارگر تصریح کرد: اصل ۲۹ قانون اساسی بر تامین اجتماعی تاکید دارد، اما همچنان بسیاری از الزامات قانونی مسکوت مانده و اجرا نشده است. برای مثال حقوق بیکاری جوانان همچنان اجرا نمیشود، درحالیکه در قانون بر آن تاکید شده است.
او ادامه داد: همچنین از قانون اینطور برمیآید که هیچ فرد سالخوردهای نباید بدون حمایت بماند. اگر این اصل رعایت میشد سازمان تامین اجتماعی مجبور نبود با سابقه پنج سال و ۱۰ سال مستمری بدهد و فشار مالی بر آن متحمل شود. این وظیفه دولت است و اگر چنین مواردی رعایت شود از بار مالی تامین اجتماعی کاسته میشود.
محجوب با بیان اینکه اگر بار بیشتری به کشتی تامین اجتماعی اضافه کنیم، کشتی خواهد شکست، گفت: واقعیت این است که شرایط متفاوت شده است. نسبت به سال ۵۴ که قانون تامین اجتماعی تصویب شد امید به زندگی بیشتر شده است. اگر آن زمان برای مثال فرد پنج سال بعد بازنشستگی زندگی میکرد، اکنون این میزان به ۲۰ سال رسیده است. باید نگاه و رویکرد متفاوت شود و برنامهریزی متفاوتی داشت. باید دولت در بحث تامین اجتماعی به وظایف خود عمل کند. زمانی که هدفمندی یارانهها اجرا شد قرار بود که ۵۰ درصد درآمد حاصل از آن خرج تامین اجتماعی شود که این اتفاق رخ نداد.
او در ادامه به صورت خاص به سازمان تامین اجتماعی پرداخت و گفت: پیش از هر چیز باید از کادر درمانی سازمان تامین اجتماعی تشکر کنیم که در شرایط کنونی بسیار خوب عمل کردند.
دبیرکل خانه کارگر بیان کرد: هدف از تامین اجتماعی خدمت است، بر این اساس نباید به این سازمان نگاه درآمدی و حتی هزینهای داشت. این سازمان، سازمانی حمایتی است و باید در بخش درمان، بیمه بیکاری و… ارائه خدمت کند.
او در ادامه به بحث افزایش حقوق و همسانسازی حقوق بازنشستگان پرداخت و گفت: آنچه اتفاق افتاده کار مقدماتی و گام اول است. واقعیت این است که ما مدتهاست میگوییم مستمری هیچ بازنشستهای نباید کمتر از دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومان باشد که با افزایش حقوق و همسانسازی اتفاق افتاده است. البته منظور ما این بود که افزایش فارغ از همسانسازی است.
محجوب با بیان اینکه همسانسازی یعنی مستمری همه بازنشستگان با کف یا سقف پرداختیها تراز شود، گفت: بر این نظریم که طرح اجرا شده فاصله سطوح دریافتی را بیشتر میکند. اما این شروع کار است و باید طرح به صورت درست اجرا شود.
شیر همسانسازی مستمری را نباید بییال و کوپال رها کرد
زنجیرها را از پای قانون تامین اجتماعی بازمیکنیم
مرحوم سرحدیزاده با ناآرامیهای پس از انقلاب ساخت و دم نزد
حسن صادقی در ادامه این مراسم با اشاره به درگذشت ابوالقاسم سرحدیزاده گفت: ایشان از سالهای ابتدایی انقلاب بنیانگذار حقوق کار بودهاند و خدمات بسیاری را به بیمهشدگان سازمان تامین اجتماعی ارائه دادند امروز در سالگرد تامین اجتماعی خبر درگذشتشان را شنیدیم. آقای سرحدیزاده محور و زبان گویای جامعه کارگری بودند آنچه ایشان پیگیری میکردند تزریق امید به جامعهای بود که در پی برقراری عدالت انقلاب اسلامی را برپا کرد.
وی افزود: ایشان با پیگیریهای نظام تامین اجتماعی فراگیر را در اصل ۲۹ قانون اساسی متبلور کرد و سالها در کمیسیون اجتماعی مجلس و بعد در کسوت وزیر کار به جامعه بیمهشدگان و کارگران و بازنشستگان خدمت کرد.
صادقی گفت: سخت است راجع به انسانی سخن بگوییم که زیر شکنجههای ساواک آخ نگفت و با ناآرامیهای پس از انقلاب ساخت و دم نزد. وی شرافتش را نفروخت و هیچ گاه از بدنه جامعه کارگری جدا نشد. قدم وی افکارش و زبانش در خدمت جامعه کارگری بودند.
رییس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری افزود: سال ۹۹ سال سختی بود چراکه علاوه بر آقای سرحدیزاده آقای بادبان دیگر یاور جامعه کارگری را از دست دادیم. این غم بزرگ بر پیکره نحیف جامعه کارگری وارد شد. از خدواند میخواهیم که روح آقای بادبان و آقای سرحدیزاده را با شهدا، صالحین و پیامبران محشور کنند.
وی با بیان اینکه امروز ۲۵ تیر سالگرد قانونی است که در سال ۵۴ شکل گرفت، گفت: همچنین در سال ۱۹۴۸ آمریکا اعلامیه جهانی حقوق بشر را منتشر ساخت و حق برخورداری از تامین اجتماعی را بر متن آن گنجاند پس از آن هم اتحادیه بینالمللی تامین اجتماعی بر رعایت حقوق بیمهای نیروی کار تاکید کرد. البته اصل تامین اجتماعی به قرن ۱۷ برمیگردد یعنی زمانی که بیسمارک صدراعظم آلمان در سال ۱۸۸۱ نخستین قانون تامین اجتماعی را برای جبران حوادث ناشی از کار، مستمری از کار افتادگی و بازنشستگی تعریف کرد.
وی افزود: در ایران هم اولین گام برای تامین اجتماعی در قالب صندوقی برای حمایت از کارگران معتاد در سال ۱۳۰۹ راهاندازی شد اما اسلوب مدرن نظام تامین اجتماعی تا سال ۱۳۵۴ که اولین قانون تامین اجتماعی تصویب شد، به وجود نیامد. هر چند در سال ۱۳۵۸ با مصوبه شورای انقلاب قانون تامین اجتماعی اصلاح و سهجانبهگرایی نوین حاکم شد.
صادقی گفت: امروز نظام تامین اجتماعی وارث چهار قرن تامین اجتماعی نوین است اما در ایران تامین اجتماعی تقریبا نوین از ۹ دهه و یک قرن پیش به وجود آمد.
معاون دبیرکل خانه کارگر با بیان اینکه تکملههایی که به پای قانون تامین اجتماعی نوشته شده است موجب کمرنگ شدن نظام تامین اجتماعی حمایتی شده است، گفت: باید شرایطی فراهم شود که زنجیرها را از پای قانون تامین اجتماعی بازکنیم.
وی با اشاره به برگزاری گردهمایی روز تامین اجتماعی سال ۹۹ به صورت مجازی گفت: اگر امسال این کار در قالب مجازی انجام میشود به خاطر حفظ سلامت تک تک افرادی است که به آنها علاقه داریم؛ البته شرایط خوبی نیست اما در تمام سالهای گذشته از سیاست چماق و هویج برای پیش بردن منافع جامعه کارگری استفاده شد. امروز هم اگر در جایی تجمع نکردهایم به خاطر جلوگیری از ایجاد مشکل برای تجمعکنندگان است.
رییس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری افزود: در شرایط امروز نباید با اتخاذ تصمیمهای بد جامعه کارگری را مهجور کنیم اما نحوه برگزاری اجتماع امروز سیاست بد به دلیل برگزاری مراسم به صورت مجازی اما خوب به دلیل برگزار شدن مراسم است چراکه باید مطالبات را درخواست کنیم و نمیتوان از طرح آنها به بهانه ممنوعیت تجمعات، چشمپوشی کنیم.
وی با اشاره به اجرای همسانسازی حقوق بازنشستگان گفت: همسانسازی صرفا اولین گامی است که میتوانیم برای تحقق تامین معیشت بازنشستگان برداریم اما شیر همسانسازی نباید بییال و کوپال رها شود بنابراین برای سالهای آینده هم اجرای همسانسازی را درخواست میکنیم و تاکید دارم که این صرفا اولین گام برای پوشش هزینههای بازنشستگان است که آنها را کمی به کشوری و لشکریها نزدیک میکند.
وی افزود: اگر برای همسانسازی تصمیمگیری نمیشد امروز مقابل سازمان برنامه و بودجه اجتماع میکردیم اما با گرفتن این مطالبه امروز را به صورت مجازی برگزار کردیم تا جان اعضای خود را از کرونا حفظ کنیم.
وی افزود: اجرای همسانسازی در این سطح مطلوب من نیست اما در شرایط بیپولی تامین اجتماعی این نامطلوب، مطلوب است و این بد بد خوبی است.
همسانسازی قدمِ اول شروع بهبود وضعیت معیشت مستمریبگیران است
تامین معیشت مستمریبگیران سرلوحه مدیران سازمان تامین اجتماعی باشد
در ادامه این مراسم قطعنامه پایانی هفته تامین اجتماعی در سال ۹۹ قرائت شد. در متن این بیانیه آمده است:
۲۵ تیرماه سالروز تأسیس سازمان تأمین اجتماعی نوین در ایران است. در سال ۱۳۵۴ نخستین قانون تأمین اجتماعی برگرفته از اعلامیه حقوق بشر سال ۱۹۴۸ و الزام سازمانهای ILO و ISSA به رعایت این اعلامیه که اشاره به رعایت آحاد جامعه از برخورداری از تأمین اجتماعی دارد، شدند.
سابقه تأمین اجتماعی به قرن ۱۷ برمیگردد که در آن اهمیت موضوع کاهش فقر و تأمین اجتماعی از نظر دولتها در آن دوران از ناحیه انگلیس و آلمان مطرح شد. بیسمارک در سال ۱۸۸۱ نخستین بار قانون بیمههای اجتماعی را که شامل انواع بیمههای حوادث ناشی از کار و از کار افتادگی، پیری و بیماری بود را ایجاد کرد. تأمین اجتماعی به دنبال جنگ جهانی اول اهمیت بیشتری یافت. بحران سالهای ۱۹۲۹ الی ۱۹۳۳ سبب شد که در سال ۱۹۳۵ قانون تأمین اجتماعی نوین توسط دولت امریکا شکل گرفت. در سال ۱۹۴۸ و در اعلامیه حقوق بشر، حقِ داشتن تأمین اجتماعی برای آحاد جامعه به رسمیت شناخته شد. سازمانهای ILO و ISSA موظف به رعایت این نیاز اجتماعی شدند.
در پایان قرن بیستم کشورهای عضو ILO موظف شدند مقاولهنامه بنیادی را رعایت کنند که یکی از محورهای اصلی آن الزام به رعایت حمایتهای اجتماعی است که منجر به تهیه و تصویب کار شایسته شد که در آن به کرامت و احترام به انسانها پرداخته است. در ایران از سال ۱۳۰۹ صندوق احتیاط کارگران راهآهن تصویب شد و در سال ۱۳۱۵ نظامنامه کارخانجات و موسسات صنعتی برای کارگران بخش صنعت به تصویب دولت رسید. با تصویب قانون کار در سال ۱۳۲۵ کارفرمایان موظف به بیمه کارگران شدند که مجموعه تعهدات امروز قانون تامین اجتماعی را شامل میشد. در سال ۱۳۳۱ در دوره نخست وزیری مصدق قانون بیمههای اجتماعی کارگران تدوین شد و در سال ۱۳۵۴ اولین قانون نوین تامین اجتماعی شکل گرفت؛ این قانون در سال ۵۸ بازنگری شد و تاکنون هم ادامه دارد.
تامین اجتماعی ضرورت توسعه است و کشورهایی که در دنیا به رشد و توسعه پایدار دست یافتهاند از یک نظام تامین اجتماعی پر قدرت برخوردارند. حفظ سلامت و تامین نیروی انسانی بر اساس مستندات ILO بین ۲ تا ۲.۲ درصد در رشد اقتصادی کشورها موثر میباشد.
بیش از ۵۰ درصد از افراد جامعه، تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی هستند. نیاز امروز و فردای بیمهشدگان مستلزم ساز و کار تامین منابع متناسب با ضرورتهای تامین اجتماعی است؛ امروزه سازمان تامین اجتماعی با توجه به تعهدات فزاینده، نیاز به همراهی همه شرکای اجتماعی اعم از دولت، کارفرما و کارگران را دارد. پرداخت به موقع تعهدات مالی برای اجرای تعهدات کوتاه مدت و بلند مدت الزامی است. حضور شرکای اجتماعی در همه ساختار سازمان تامین اجتماعی با حفظ استقلال گروهها با رعایت مسئولیت حقوقی اعضاء یک الزام است که متاسفانه امروز در تامین اجتماعی رعایت نمیشود. آینده تأمین اجتماعی نیازهای جدیدی را برای بیمهشدگان طلب میکند که که باید به آن دوران اندیشید. لزوم تأمین منابع جدید از منظر درآمدهای مالیات که به حوزه تامین اجتماعی اختصاص دارد که نیاز آینده این سازمان علاوه بر حق بیمههای مرسوم است.
بر این اساس ما امروز اعلام میکنیم که:
۱. نقش موثر شرکای اجتماعی با رعایت جایگاه حقوقی در همه ساختار سازمان تامین اجتماعی اعم از هیئت امناء، هیئت مدیره و هیئت نظارت باید به شکل برجسته رعایت شود و تشکیلات اجرایی سازمان با این ساز و کار تعریف شود.
۲. همه متعهدان این سازمان اعم از دولت، کارفرما و کارگر باید در تامین منابع سازمان کوشا باشند و تعهدات خود را به روز پرداخت کنند.
۳. تامین معیشت مستمریبگیران با هدف بهبود وضعیت حقوق و مستمری آنها باید سرلوحه مدیران سازمان قرار بگیرد؛ به نوعی که عدالت بر مبنای اصول بیمهگری رعایت شود.
۴. درمان سازمان دومین نیاز حیاتی بیمهشدگان است. اجرای قانون الزام به شکل جامع و کامل خواسته بیمهشدگان است و جامعه تحت پوشش به هیچ وجه نباید بیش از یکبار برای تامین درمان پرداختی داشته باشند.
۵. حوزه اقتصادی سازمان مسئول حفظ و ارتقاء ذخایر سازمان میباشد که باید تضمینکننده تعهدات آیندگان باشد. هر گونه نگاه سیاسی به این حوزه از نظر ما محکوم است و این حوزه صرفاً باید با ساز و کار اقتصادی مدیریت شود و عزل و نصبهای مدیران و تغییرات ساختار مالکیت باید با هدف ارتقاء ارزش اقتصادی داراییها باشد.
در پایان ما از همه کسانی که در تهیه و اجرای قانون متناسبسازی و همطرازی حقوق مستمربگیران که سالهاست بلااجرا مانده، موثر بودند اعم از شخص رئیس جمهور محترم، هیئت وزیران، پیگیری جدی و مستمر وزیر محترم کار و مدیرعامل سازمان، کانونهای بازنشستگی و مجلس محترم شورای اسلامی که قانون مذکور را تدوین و تصویب نمود قدردانی و تشکر میکنیم ولی اعلام میکنیم که این قدمِ اول شروع بهبود وضعیت معیشت مستمریبگیران است و ما معتقدیم که هنوز ابتدایِ راه اقدامات رفاهی برای بازنشستگان و بیمهشدگان میباشیم. ما باید تلاش کنیم که کرامت انسانی را به جامعه بازنشسته برگردانیم.