اجرای همسانسازی حقوق بازنشستگان در سال آینده قطعی است و طبق اعلام مدیرعامل وقت سازمان تامین اجتماعی، منابع مالی همسانسازی حقوق بازنشستگان تا۳سال آینده تامین شده است؛ با این حال سکوت خبری درباره اقدام اخیر دولت کمی باعث نگرانی شده است و باید درباره آن شفافسازی شود.
پس گرفته شدن لایحه دایمی شدن همسان سازی
طی روزهای اخیر خبرهای متعددی دراینباره منتشر شد که دولت سیزدهم در هفته اول بهمنماه، تعدادی از لوایح دولت قبل را از مجلس پس گرفته است و لایحه «دایمیشدن همسانسازی حقوق بازنشستگان» (مصوب سال ۹۹)هم یکی از آنهاست. دیروز هم عضو هیئت رئیسه مجلس، مُهر تاییدی بر این خبرها و گمانهها زد تا دیگر شبههای درباره آن وجود نداشته باشد. «حسینعلی حاجیدلیگانی» با تایید اقدام دولت برای پسگرفتن لایحه همسانسازی گفت: «دولت نتوانست روی این لایحه بایستد اما انتظار میرود که جایگزینی را برای آن ارائه کند».
منتظر لایحه جدید هستیم
حاجیدلیگانی این را هم گفت که «از دولت انتظار داریم لایحه جدید را ارائه کند و بهطور خاص درباره بازنشستگان حداقلیبگیر تامین اجتماعی تصمیمگیری شود»؛ اما ماجرا کمی پیچیده میشود وقتی بدانیم که یک هفته قبل یکی از اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس گفته بود دولت لایحه جدید دایمیشدن همسانسازی را به مجلس ارائه کرده اما به دلیل اولویت داشتن بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۱، جزئیات آن هنوز بررسی نشده است. همین نظرات متفاوت هم نشان میدهد که ماجرای این لایحه و سرنوشت آن اصلا شفاف نیست و بیش از سهمیلیون بازنشسته حق دارند نگران باشند.
پیگیری موضوع از وزارت رفاه
تماس ما با «ضرغام صادقی»، معاون حقوقی و پارلمانی وزارت کار، رفاه و تامین اجتماعی، با توضیح مشخصی از جانب او همراه نبود و این پاسخ را شنیدیم که: «باید اطلاعاتم بهروز باشد و در زمان مناسبی با شما صحبت کنم». این اظهارنظر صادقی، نگرانی ما را هم بیشتر کرد و این ابهام را در ذهنمان بهوجود آورد که شاید معاونت حقوقی وزارتخانه هم اطلاع دقیق و روشنی از اصلاحات مدنظر دولت ندارد.
بیاطلاعی ۲ تشکل مهم کارگری
تشکلهای صنفی کارگری هم منتظر شفافسازی این موضوع و مشخصشدن برنامه دولت در مورد لایحه پسگرفتهشده هستند. «علی دهقانکیا»، رئیس کانون بازنشستگان کارگری تهران، به خراسان میگوید: «ما هم نمیدانیم قرار است چه اتفاقی بیفتد؛ ممکن است در هیئت امنای سازمان تامین اجتماعی موضوعاتی مطرح شده باشد اما ما بیخبریم و منتظریم که همه چیز مشخص شود».
شفاف کنند، شاید تشویق هم بشوند
«اکبر شوکت» عضو هیئت امنای سابق تامین اجتماعی و عضو فعلی هیئت مدیره کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران به خراسان میگوید: تا به امروز هیچ اطلاعی از تصمیم دولت در مورد لایحه دایمیشدن همسانسازی نداریم و طی شش ماه گذشته هم هیچ مشورتی با تشکلهای کارگری در این مورد انجام نشده است. شوکت میافزاید: انتظار ما شفافسازی توسط دولت و خارجکردن بازنشستگان از نگرانی است؛ اصلا شاید دولت درحال انجام اصلاحات خوبی باشد و ما هم تشویقشان کنیم اما بیاطلاعی تشکلها و مشورت نکردن با آنها، سبب این وضعیت شده است».
نایب رئیس کمیسیون اجتماعی در گفت و گو با خراسان:
پس گرفتن لایحه برای من هم سوال برانگیز است، منتظر لایحه جدید دولتیم
اما صحبتهای نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس نشان میدهد که واقعا بهارستان هم اطلاعی از تصمیم دولت درباره لایحه مهم دایمیشدن حقوق بازنشستگان ندارد. «علی بابایی کارنامی» به خراسان میگوید: اینکه چرا دولت آقای رئیسی لایحه همسانسازی را پس گرفته برای من مبهم است و جای سوال دارد و منتظر ارائه لایحه جدید هستیم.
احتمال لایحه جامع عدالت مزد از سوی دولت
بابایی تصریح میکند: طبق صحبتهایی که تاکنون داشتهایم، دولت سیزدهم اعتقاد دارد که باید یک لایحه جامع عدالتمزد برای همه گروههای شاغل، غیرشاغل، مستمریبگیر، مزدبگیر و غیره به مجلس تقدیم کند؛ بنابراین اگر پسگرفتن لایحه همسانسازی هم با این رویکرد بوده، ما حرفی نداریم؛ اما اگر غیر از این باشد ما حتما تقبیح میکنیم و اقدام دولت مورد سرزنش مجلس قرار خواهد گرفت.
ارائه طرح در صورت نیاز
رئیس فراکسیون کارگری مجلس این را هم میگوید که: «دولت آقای روحانی در طول ۸ سال فعالیتش این طرح را اجرا نکرد و صرفا در روزهای آخر با رویکرد سیاسی آن را به اجرا گذاشت؛ اما با این حال مجلس حتی در آن شرایط هم همسانسازی حقوق را تایید کرد تا بخشی از مشکلات بازنشستگان رفع شود؛ حالا هم فعلا دولت سیزدهم لایحه را پسگرفته اما مجلس همچنان نظرش حمایت از بازنشستگان است و حتی اگر لازم باشد، اجرای همسانسازی حقوق بازنشستگان را در قالب ارائه طرح توسط نمایندگان پیگیری خواهیم کرد».
مصطفی عبدالهی
روزنامه خراسان
برگرفته از : https://www.pishkhan.com/news/258638