واکنش روزنامه جمهوری اسلامی به میزان افزایش حقوق بازنشستگان
(۱۴۰۱/۰۴/۲۵) روزنامه جمهوری اسلامی ایرانی در واکنش به افزایش حقوق بازنشستگان نوشت: برخی از حضرات، عدالت را با مساوات اشتباه میگیرند چنان که در ماجرای حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی، چنین شعار میدهندو سخنها میگویند.
ازجمله سخنگوی دولت میگوید “عادلانه کردن پرداخت حقوق کارکنان، کارگران و بازنشستگان از شعارهای اصلی دولت سیزدهم است. “، اما باید پرسید “عادلانه” در نگاه شما چه معنایی دارد که مجلس را هم به ناهمراهی مینوازید و میگوئید، “مجلس لایحه دولت در رابطه با عادلانه سازی حقوق به نفع دهکهای پایین جامعه را نپذیرفت. “؟ عدالت که “همه شمول” است. نمیشود آن را به نفع کسی تعریف کرد.
بیتوجهی رئیس مجلس را فراموش نمیکنیم
اتفاقا حرف بر سر عدالت است. عدالت هرگز به معنای مساوات نیست. بلکه استحقاق و اولویتها باید در نظر گرفته شوند. عدالت آنست که هر موجودی به میزان حق، استعداد و لیاقت خود سهمی دریافت کند. ” آنچه ما خواهان آنیم هم دقیقا همین است که براساس بیمه پردازی، و استحقاقی که ایجاد شده، مستمری بگیریم.
دولت محترم اگر مساوات را عدالت میداند، حقوقِ رئیسجمهور و معاون اول و سخنگو را درست به اندازه یک کارمند معمولی تعیین و فیشِ آن را منتشر کند. وقتی خود چنین نمیکنند و برای خود مساوات را عدالت نمیدانند چطور برای دیگران که میخواهند به اندازهای که گذاشتهاند از جیب خود بردارند ادعای عدالت میکنند؟ ما این رفتار را خلاف عدالت میدانیم. با سپاس از تلاش برخی نمایندگان مجلس و کمیسیون تطبیق، بیتوجهی امروزِ شخصِ رئیس مجلس را فراموش نمیکنیم و درکنارِ خاطره نگرانی تبلیغاتی ایشان از یخچال بازنشستگان در تبلیغاتِ ریاست جمهوری ۱۳۹۶ را به یاد میسپاریم.
ماجرای متناسبسازی حقوق بازنشستگان چیست؟/ احتمال افزایش مجدد مستمریها
(۱۴۰۱/۰۴/۲۳) مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی و بازنشستگان این سازمان روایتی متفاوت از متناسبسازی حقوق بازنشستگان دارند. اختلاف میان این دو روایت به حدی است که به نظر میرسد این سازمان به زودی در رابطه با مستمریبگیران خود با چالش جدیدی غیر از چالش افزایش ۱۰ درصدی حقوق آنها روبرو میشود.
به گزارش تجارتنیوز، یکی از مطالبات تسویه نشده بازنشستگان تامین اجتماعی، بخش اجرا نشده متناسبسازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی است که از زمان اجرا در اسفند سال ۹۹ تاکنون معطل مانده است.
به روایت تشکلهای صنفی بازنشستگی، از مجموع کل عایدی که قرار بود با اجرای برنامه متناسبسازی نصیب کارگران بازنشسته شود، ۲۵ درصد باقیمانده است. طبق تکلیف قانونی دولت باید آن را اعمال کند. علاوه براین، با توجه به تمدید قانون برنامه ششم توسعه برای یک بار دیگر، مدیریت دولتی سازمان تامین اجتماعی باید ضمن پرداخت این طلب، برای یکبار دیگر متناسبسازی را به عنوان یکی از مفاد این برنامه از نو اجرا کند.
اختلاف بر سر افزایش حقوق مستمریبگیران
البته این ماجرا به پیش از جنجالی شدن نحوه افزایش حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۱ مربوط است. در حقیقت این روزها در سایه روزه سکوت مجلس، اختلاف نظر میان دولت و بازنشستگان بر سر افزایش ۱۰ درصدی حقوق بازنشستگان به شدت سابق برقرار است. در نتیجه کمتر راجع به طلب پرداخت نشده متناسبسازی صحبت میشود.
با این حال مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی به تازگی راجع به بخش اجرا نشده متناسبسازی، صحبتهای داشت که با توقع بازنشستگان متفاوت بود. به صورت مشخص در روایتی که ایلنا آن را از زبان میرهاشم موسوی آورده، آمده است: «این ۲۵درصد باقیمانده درست است ولی ۲۵درصد مزبور مربوط به زمان برقراری حقوق است. عددی که از این ۲۵درصد روی حقوق مستمری تاثیر میگذارد چیزی بین چهار تا پنج درصد است. به صورت جدی پیگیر اعمال تاثیر همین ۲۵درصد باقیمانده در سال جاری هستیم و این موضوع حق بازنشستگان است. ما نیز اعلام کردیم که انشاالله باید برای سایر سطوح بای اعمال شود.»
واضح است که در این روایت، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی چیزی از بخش دوم خواسته کارگران بازنشسته نمیگوید. این یعنی اینکه سازمان خود را مکلف نمیداند تا در چارچوب تمدید یک ساله قانون برنامه ششم توسعه، قانون متناسبسازی را یکبار دیگر اجرا کند.
متناسبسازی حقوق بازنشستگان چیست؟
متناسبسازی حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی، اتفاقی بود که عاقبت بعد از فراز و فرود فراوان در انتهای سال ۹۹ انجام شد. در هر نظام اقتصادی، مستمری بازنشستگی به دلیل تورم سالیانه به مرور ارزش اولیه خود را از دست میدهد. با توجه به تکرار نوسانات اقتصادی در ایران، مساله زوال حقوق بازنشستگان شیب شدیدتری دارد.
این به معنی آن است که اگر کارمند یا کارگری ۱۰ سال پیش با دریافت مستمری قابل قبولی بازنشسته شده بود، حالا حقوق بازنشستگی او دیگر ارزش سابق را ندارد. حتی در مقایسه با کارگر یا کارمند همرتبه دیگری که در سالهای بعد از او بازنشسته میشود، به صورت چشمگیری کمتر است.
نتیجه این وضعیت اجرای برنامههای ادواری متناسبسازی از سوی دولتهاست. زیرا با توجه به ماهیت اجتماعی و بینالنسلی صندوقهای بازنشستگی، دولتها در قبال استمرار فعالیت این صندوقها مسئولیتی تضامنی دارند.
بر همین اساس بود که یک نوبت در انتهای دهه ۸۰ و نوبت دوم در انتهای دهه ۹۰ دولتهای وقت به ترتیب برنامههای موسوم به همسانسازی و متناسبسازی را اجرا کردند تا از محل منابعی غیر منابع این صندوقها امکان ترمیم قدرت خرید بازنشستگان را فراهم کنند.
با توجه به تفاوتی که بین دیدگاههای بازنشستگان و مدیریت دولتی سازمان تامین اجتماعی وجود دارد، به نظر میرسد سوای از مساله افزایش حقوق بازنشستگان این سازمان در سال ۱۴۰۱، تامین اجتماعی در رابطه با اجرای قانون متناسبسازی نیز به زودی با چالش دیگری روبرو میشود.
احکام حقوق بازنشستگان اصلاح میشود؟
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی گفت: آنچه که تاکنون برای افزایش حقوق بازنشستگان انجام شده بر اساس قانون بوده و تصمیم دولت به ما ابلاغ شده و باید آن را اجرا میکردیم و اگر آن را اجرا نمیکردیم بازنشستگان به همان افزایش حداقلی هم نمیرسیدند.
او گفت: اگر واقعا در قانون تغییر ایجاد شود، حتما احکام اصلاح میشود و بازنشستگان نگران نباشند زیرا مشکلی در زمینه تغییر احکام وجود ندارد.
لغو افزایش ۱۰ درصدی حقوق بازنشستگان به کجا رسید؟
(۱۴۰۱/۰۴/۱۱) همچنین یکی از خبرهای داغ این روزهای بازنشستگان مربوط لغو افزایش ۱۰ درصدی حقوق آنهاست. به علی بابایی کارنامی عضو کمیسیون اجتماعی و رئیس فراکسیون کارگری مجلس درخصوص تعیین تکلیف مصوبه دولت درخصوص حقوق بازنشستگان و نظر هیات تطبیق مصوبات مبنی بر مغایرت آن با ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی، گفت: هیات تطبیق مصوبات مجلس شورای اسلامی بعد از دریافت گزارش و مستندات کمیسیون اجتماعی پس از یک مهلت قانونی یک هفتهای نظر خود را مبنی بر مغایرت مصوبه دولت با ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی طی نامهای به دولت اعلام کرد.
وی ادامه داد: دولت هم بعد از دریافت نامه یک مهلت ۱۰ روزه داشت که به این ایراد وارد شده و پاسخ بدهد که روز سهشنبه دولت نظر خود را طی نامهای به هیات تطبیق مصوبات اعلام کرد.
بابایی کارنامی افزود: این نامه اکنون به هیات تطبیق مصوبات رسیده و این هیات باید طی یک مهلت قانونی جواب دولت را با آنچه که خودش تفسیر کرده تطبیق دهد و نظر نهایی را به رئیس مجلس اعلام کند.
وی عنوان کرد: بعد از اعلام نظر هیات تطبیق مصوبات به آقای قالیباف، رئیس مجلس طی یک نامه نظرنهایی را به دولت اعلام خواهد کرد که این نامه میتواند محتوی ابطال یا تایید مصوبه دولت درخصوص حقوق بازنشستگان باشد.
(۱۴۰۱/۰۴/۵) رئیس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی با اشاره به دستور رئیس جمهور برای برگزاری جلسه با کانون عالی بازنشستگان اظهار کرد: این جلسه با حضور معاون اول رئیس جمهور برگزار شد و چهار ساعت به طول انجامید. در این جلسه تصمیم گرفته شد ماده ۹۶ تامین اجتماعی اجرایی شود اما قرار بر این شد اجرایی شدن آن توسط معاون اول صورت بگیرد.وی بیان کرد: هفته گذشته نیز رئیس جمهور به معاون خود دستور دادند با هماهنگی سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مشکلات بازنشستگان حل شود. کانون عالی نیز جلسهای را با سرپرست وزارت کار داشت که سرپرست این وزارت خانه در پایان جلسه اعلام کرد خبر خوشی را برای بازنشستگان دارد.
دهقان کیا افزود: همه افراد مرتبط در حوزه بازنشستگان اعم از کانون و خود بازنشستگان منتظر هستند که این خبر خوش را بشنوند و از این حالت استرس و اضطراب چند ماه گذشته خارج شوند و اساسا از رئیس جمهور انتظاری به جز این نداریم.
مصوبه افزایش ۱۰ درصدی حقوق بازنشستگان ابطال و برای اصلاح به هیئت دولت ارجاع شد
(۱۴۰۱/۰۳/۳۰) ولی اسماعیلی رییس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به نشست عصر امروز (دوشنبه ۳۰ خرداد ماه) هیئت تطبیق مصوبات درباره افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی ، گفت: هیئت تطبیق مصوبه ۱۰ درصد افزایش حقوق بازنشستگان را مغایر با ماده ۹۶ قانون کار تشخیص داده است و بر اساس اصل ۱۳۸ قانون اساسی این مصوبه را ابطال و در نهایت این مصوبه برای اصلاح به هیئت دولت ارجاع داده خواهد شد.
(۱۴۰۱/۰۳/۲۹) ولی اسماعیلی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس با اشاره به نشستِ روز گذشته هیات تطبیق مقررات دولت با قوانین درباره افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی گفت: در این نشست که پیرو مباحثی درباره مصوبه هیات دولت برای افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی و نظر کمیسیون اجتماعی مبنیبر مغایرت این مصوبه با ماده ۹۶ قانون تأمین اجتماعی، برگزار شد؛ حقوقدانان، مخالف این مغایرت بودند و تصریح کردند طبق این مصوبه دولت باید این افزایش حقوق را تصویب کند.
دولت حق دخالت در تامین اجتماعی را دارد؟
به گفته اسماعیلی اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس که مخالف دیدگاه حقوقدانان حاضر در جلسه بودند استدلال میکردند طبق اساسنامه سازمان تأمین اجتماعی که یک موسسه عمومی غیردولتی است، دولت حق دخالت در امور اداری و منابع این سازمان را ندارد و براساس ماده ۹۶ قانون تأمین اجتماعی باید میزان افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی متناسب با افزایش هزینه زندگی و تورم سالانه در نظر گرفته میشد درحالی که مصوبه هیات دولت حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی را تنها ۱۰ درصد افزایش داده که این افزایش با ماده ۹۶ قانون تأمین اجتماعی و مصوبه هیات امنا و هیات مدیره تأمین اجتماعی مغایرت دارد و همچنین دخالت دولت در کاستن از افزایش سایر سطوح از ۳۸ به ۱۰ درصد، نادرست و بلاوجه است.
زمان اعلام نتیجه نشست مجلس درباره افزایش حقوق بازنشستگان
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: نتیجه نشست کارشناسی هیئت تطبیق مقررات درباره افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی فردا ۳۰ خرداد ۱۴۰۱ اعلام میشود.
پرداخت افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی آغاز شد
(۱۴۰۱/۰۳/۲۵) سازمان تامیناجتماعی:
پرداخت افزایش حقوق بازنشستگان از امروز به صورت استانی آغاز شده و ظرف چند روز آتی در سراسر کشور تکمیل میشود.
مستمریبگیرانی که واریزی آنها در حسابهایی به جز بانک رفاه انجام میشود، مجموع حقوق و مابهتفاوت خرداد را در تاریخ ۲۹ خرداد دریافت خواهند کرد.
فرایند پرداخت حقوق این ماه، مشابه روال معمول و فهرست الفبایی، از بیستم خرداد آغاز شده و تا پایان ماه ادامه دارد.
همچنین مابهالتفاوت افزایش حقوق فروردین و اردیبهشت بازنشستگان نیز طی ماههای تیر و مرداد پرداخت میشود.
رئیس کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی:
افزایش ۱۰ درصدی حقوق بازنشستگان ابطال میشود؟
(۱۴۰۱/۰۳/۲۳) اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس نحوه افزایش حقوق بازنشستگان را مغایر با قانون تامین اجتماعی خواندند و لذا در نهایت مقرر شد ظرف ۴۸ ساعت آینده مصوبه افزایش ۱۰ درصدی حقوق سایر سطوح بازنشستگان ابطال شود.
در صورتی که این مصوبه توسط هیئت دولت ابطال نشود، کمیسیون اجتماعی مجلس راسا درخواست ابطال این مصوبه را به صحن علنی مجلس ارائه خواهد کرد.
بهادری جهرمی، سخنگوی دولت:
دستور رئیس جمهور برای بررسی وضعیت دریافتی بازنشستگان تامین اجتماعی
(۱۴۰۱/۰۳/۲۲) در پی درخواست گروههایی از بازنشستگان در خصوص وضعیت دریافتی خود در سال جاری از رئیس جمهور، آیتالله رئیسی به معاون اول دستور داد تا موضوع را با حضور نمایندگان بازنشستگان و سازمان تامین اجتماعی بررسی و پیشنهادات حمایتی خود را ارائه کنند.
جزئیات افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی پس از تصویب در هیئت وزیران اعلام شد که بر اساس آن حداقل دریافتی مستمری بگیران نباید از حداقل حقوق مصوب همان سال کارگران کمتر باشد.
به گزارش ایسنا، بر اساس مواد ۹۶ و ۱۱۱ قانون تامین اجتماعی، افزایش مستمری مستمریبگیران سازمان تامین اجتماعی هر سال به تصویب هیئت وزیران می رسد، به نحوی که حداقل دریافتی مستمری بگیران از حداقل حقوق مصوب همان سال کارگران کمتر نباشد.
وفق مصوبه شورای عالی کار مورخ ۱۹ اسفند ۱۴۰۰، حداقل دریافتی کارگران برای سال ۱۴۰۱ به مبلغ پنج میلیون و ۵۸۰ هزار تومان در ماه رسید.
افزایش حقوق حداقلی بگیران بازنشسته تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۱ چقدر است؟
بنابراین براساس مصوبه اخیر هیئت وزیران مقرر شد که در خصوص حداقل حقوق بازنشستگان، از کار افتادگان و مجموع مستمری بازماندگان سازمان تامین اجتماعی که به موجب قوانینی از جمله مواد ۹۶ و ۱۱۱ قانون تامین اجتماعی نباید از حداقل مزد کارگری کمتر باشد؛ با رعایت قوانین مربوط و لحاظ مصوبه شورای عالی کار ، میزان دریافتی آنان معادل حداقل حقوق و دستمزد کارگران شاغل تعیین و با افزایش ۵۷.۴ درصدی همراه خواهد بود، به نحوی که از پنج میلیون و ۵۸۰ هزار تومان کمتر نباشد.
در خصوص مستمری از کارافتادگان جزئی و سایر افرادی که مستمری آنان به نسبت سنوات پرداخت حق بیمه برقرار شده است به همان نسبت و مبتنی بر مصوبه فوق افزایش خواهد یافت.
افزایش مستمری سایر سطوح
همچنین با توجه به حکم قانون بودجه سال ۱۴۰۱ (مصوب مجلس شورای اسلامی) در خصوص صندوق های مختلف بازنشستگی (مبنی بر رشد ۱۰ درصدی حقوق بازنشستگان) و در راستای هماهنگ سازی پرداخت حقوق در کلیه صندوق های بازنشستگی، برای این دسته از مشمولین که دارای دریافتی بیش از حداقل باشند، افزایش ۱۰ درصدی اعمال می شود. همچنین به منظور کمک به معیشت مستمری بگیران بالاتر از حداقل، علاوه بر ۱۰ درصد مذکور ، مبلغ ۶۵۰ هزار تومان (تاسقف دریافتی ماهانه ۱۰ میلیون تومان) به صورت ماهانه پرداخت خواهد شد.
حقوق فروردین و اردیبهشت بازنشستگان تامین اجتماعی چه میشود؟
مابه التفاوت حقوق فروردین ماه و اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱ با حقوق تیر ماه و مرداد ماه پرداخت خواهد شد.
برگرفته از : https://www.tasvirezendegi.com