دولت رکود را انتخاب کرده تا تورم پایین آید.
یک تحلیلگر مسائل سیاسی گفت: تورم کشور ریشه در کسری بودجه دولت دارد. وقتی دولت با کسری بودجه مواجه است، دست به خلق پولِ بدون پشتوانه و استقراض از بانک مرکزی میزند که همه این کارها باعث ایجاد تورم میشود.
سایت اقتصادی ایران به نقل ازپایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :وضعیت اقتصادی خوب نیست و این امر انکار ناپذیر است. حالا پرسش آن است که دلایلی باعث پدیدهایی مانند افزایش نرخ ارز، بالا بودن تورم و در مجموع مشکلات معیشتی مردم شده است و آیا دولت عزمیبرای حل آنها دارد؟ناصر ایمانی، تحلیلگر مسائل سیاسی، درباره این موضوع به «نامهنیوز» گفت: «قبل از سال جدید بنگاههای اقتصادی از دولت درخواست میکردند که قیمتها افزایش یابد اما دولت گفت که این امر به بعد از ماه رمضان موکول شود یا این هدف که هم در ایام انتخابات، هم شب عید و هم در ماه رمضان افزایش قیمت نداشته باشیم. حالا هم ماه رمضان تمام شده، هم عید و هم انتخابات و قیمتها هم افزایش یافته است اما به طور کلی تورم مثل آتشی است که همه اقتصاد را میبلعد. نمی شود در کشور تورم چهل درصدی وجود داشته باشد اما نرخ ارز افزایش نیابد.
اقتصاد زبان خودش را دارد و مانند سیاست دستوری نیست و مانند حوزه نظامی با یک تصمیم پیش نمیرود. اقتصاد به حرف هیچکس گوش نمیدهد مگر قواعد خودش».
او ادامه داد: «وقتی در کشور چهل درصد تورم وجود دارد، حتما قیمتها افزایش مییابد و نباید از افزایش قیمتها تعجب کرد. وقتی تورم چهل درصد است یعنی روی کالاها چهل درصد افزایش قیمت داریم. نرخ ارز هم در این شرایط افزایش مییابد. دولت تا حدی میتواند نرخ ارز را کنترل کند اما این کنترلکنندگی تا حدی جواب میدهد و وقتی منابع ارزی دولت محدود است، نمیتواند در بلند مدت نرخ ارز را ثابت نگه دارد».
این تحلیلگر سیاسی همچنین بیان کرد: «راه اساسی در حوزه اقتصاد در گرو جسارت و تخصص است و البته بیتوجه به روشهایی پوپولیستی. تورم کشور ریشه در کسری بودجه دولت دارد. وقتی دولت با کسری بودجه مواجه است، دست به خلق پولِ بدون پشتوانه و استقراض از بانک مرکزی میزند که همه این کارها باعث ایجاد تورم میشود. باید درآمدها و هزینههای دولت یکسان شود. یکی از مسائل مهم دیگر کوچکشدن دولت است. خواسته رهبری ورود بخش خصوصی به عرصه اقتصاد است اما تقریبا میشود گفت که دولت در این زمینه کاری نکرده است. دولتها همیشه دولت دارند که قدرت بیشتری داشته باشد و تصور میکنند وقتی واگذاری صورت گیرد از قدرتشان کم میشود. واقعیت این است که اکنون دولت بسیار بزرگ و هزینههایش زیاد است که با واگذاریها به بخش خصوصی میشود از هزینههای دولت کم کرد».
ایمانی در پایان گفت: «برای حل مشکلات اقتصادی باید تصمیمات مهم گرفت که اینگونه تصمیمات جرئت بالایی میخواهد؛ از جمله افزایش نرخ حاملهای انرژی از بنزین گرفته تا گاز و آب و برق. همه اینها در ایران تقریبا مجانیاند. البته افزایش قیمت باید طوری باشد که به اقشار کمدرآمد آسیب وارد نشود. این کاهش تورم که اخیرا مشاهده میکنیم هم ناشی از آن است که دولت، بانکها را از وامدادن به بخشهای سرمایهای محدود کرده است. در این شرایط رکود ایجاد میشود. دولتها در شرایط بد اقتصادی یا رکود را انتخاب میکنند یا تورم و گاهی ترکیبی از این دو. حالا دولت رکود را انتخاب کرده است. مسئولان اقتصادی کشور فارغ از میزان آگاهی و اطلاعشان و فارغ از میزان هماهنگیشان با یکدیگر رکود را انتخاب کردهاند تا تورم کاهش یابد».
برگرفته از : https://www.shahrekhabar.com/news/17141100001087